Waarom is om hulp durven vragen zo moeilijk?
Als je dit artikel leest dan is de kans groot dat je – net als ik – graag zelfstandig en onafhankelijk bent. Je neemt je eigen beslissingen en houdt het liefst zelf de touwtjes in handen. Om hulp durven vragen is niet iets waar je snel aan denkt als het even tegenzit.
Je valt anderen liever niet lastig met jouw problemen. Dit is typisch iets van deze tijd. Iedereen is druk met werk, gezin en sociale verplichtingen. Zelfstandig zijn en je eigen boontjes doppen zien we als iets positiefs.
Terwijl we van nature juist sociale wezens zijn, die elkaar graag helpen. Samenwerken en een helpende hand bieden was vroeger heel normaal én noodzakelijk. Er waren veel minder voorzieningen, waardoor mensen automatisch op elkaar waren aangewezen.
Tegenwoordig is het veel makkelijker om voor jezelf te zorgen. Dat betekent alleen niet dat we elkaar niet meer nodig hebben.
Het is niet voor niets zo dat je in veel beroepen in een team werkt. Samen bereik je nu eenmaal meer. Bovendien kun je op die manier je voordeel doen met de kennis en vaardigheden van je collega’s. Je bent geen superheld. Niemand is perfect en niemand is overal goed in. Het is fijn als je elkaar kunt versterken.
Misschien denk je dat jouw problemen zo ingewikkeld zijn dat niemand je kan helpen. Maar als je wat vaker om hulp durft te vragen, dan ontdek je sneller welke verborgen kwaliteiten jouw vrienden, buren, collega’s en teammaatjes in huis hebben.
Zelfstandig is niet hetzelfde als alleen
Het is goed om je te realiseren dat je sterk en zelfstandig kunt zijn en tegelijkertijd om hulp kunt durven vragen. Het één sluit het ander niet uit. Door hulp te vragen laat je juist zien dat je weet wat je nodig hebt om vooruit te komen. En dat is allesbehalve zwak.
Waar kun jij wel een helpende hand bij gebruiken? En wie is daarvoor de aangewezen persoon? De kans is groot dat degene jouw vraag ziet als een blijk van vertrouwen en waardering – en je graag helpt. Zeker als je jouw hulpvraag op een rustige, vriendelijke en open manier stelt.
Een goede tip hierbij is om op tijd aan de bel te trekken. Dus voordat je werk, problemen of verantwoordelijkheden je boven het hoofd groeien. Wees niet eigenwijs en laat weten wat je nodig hebt. Zo ben je stress en paniek een stap voor en houd je de controle.
Je vrienden, familie of professionele hulptroepen kunnen namelijk pas in actie komen als ze weten wat er aan de hand is. Hoe eerder jij ze bij je problemen betrekt, hoe groter de kans is dat jullie samen tot een goede oplossing kunnen komen.
Bovendien geef je anderen op die manier de ruimte om even na te denken over je verzoek, zonder dat je ze meteen voor het blok zet. Dit houdt jullie relatie gezond en gelijkwaardig.
Een ander helpen geeft een goed gevoel
Draai het eens om: als een zieke buurman vraagt of je voor hem boodschappen wilt doen, dan doe je dat waarschijnlijk met alle liefde. Of als je beste vriendin in de put zit, dan ben jij er toch ook voor haar met chocolade, wijze raad of een schouder om op uit te huilen?
Lief zijn voor een ander geeft een goed gevoel. Uit psychologisch onderzoek blijkt zelfs dat iemand helpen goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast maakt het je leven rijker doordat je de kans krijgt bij te dragen aan een mooiere wereld. Wie wil dat nu niet?
Ontneem anderen dus niet de mogelijkheid om iets voor jou te doen als dat nodig is. Want het is natuurlijk super onrealistisch om te denken dat jij nooit hulp nodig hebt.
Grijp die uitgestoken hand
De volgende keer dat iemand aanbiedt om te helpen, denk er dan niet te lang over na en grijp die uitgestoken hand gewoon.
Zodra je over die drempel stapt en openstaat voor de hulp van anderen, kunnen er magische dingen gebeuren. Zeker als je zelf uitstraalt dat jij ook graag helpt met dingen waar jij goed in bent. Die wisselwerking opent deuren, brengt je in contact met anderen en maakt het onmogelijke mogelijk.
Natuurlijk doe je dit op jouw eigen zelfstandige manier, waarbij je je eigen grenzen bewaakt en de ander de ruimte geeft dat ook te doen. Dat is niet zwak, dat is jouw nieuwe superkracht!
Meer tijd voor jezelf vinden
Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.
In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.