Artikel opslaan

Afspraken met jezelf zijn belangrijk

Het klinkt vreemd, maar de afspraken die je met jezelf maakt zijn net zo belangrijk als de afspraken die je met anderen maakt. Waarom? Simpel:

 • Wanneer je een afspraak met een ander niet nakomt, is dat schadelijk voor de relatie die je met die persoon hebt.
 • Wanneer je een afspraak met jezelf niet nakomt, is dat schadelijk voor de relatie die je met jezelf hebt.

Met andere woorden: het is schadelijk voor je zelfvertrouwen. Als iemand regelmatig zijn afspraken niet nakomt, dan zul je diegene al snel niet meer vertrouwen. En als het te erg wordt dan heb je altijd de optie om de relatie te beeïndigen.

Dat geldt niet voor jezelf. Als jij jezelf keer op keer teleurstelt, dan daalt het vertrouwen in jezelf. En vervolgens zul je daarmee moeten leren leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe zien afspraken met jezelf eruit?

Soms zijn het concrete doelen. Zoals: “Deze week rond ik dit project af.” Maar vaker zijn het onbewuste afspraken die je gedurende de dag met jezelf maakt.

Een vriendin vertelde me eens dat zij opstaat met een complete todo lijst in haar hoofd. Als ze een dag vrij is vind ze dat ze van alles moet doen. Het huis schoonmaken, met haar dochter naar de kinderboerderij, klussen in huis, een taart bakken, gezond koken, een boodschapje halen etc.

Ze vertelde me hoe ze zichzelf op deze manier elke keer teleur moet stellen. Ze krijg haar lijstje natuurlijk nooit af, en dus bewijst ze keer op keer aan zichzelf dat ze niet capabel is en bovendien niet te vertrouwen is.

Afspraken met jezelf zijn soms bewust, soms onbewust. Maar het is belangrijk dat je ze altijd inzichtelijk maakt voor jezelf. Waarom? Zodat je ze bewust kunt beheren.

 • Je wilt niet te veel afspraken met jezelf maken. Want je kunt er maar een beperkt aantal nakomen.
 • Je wilt de afspraken die je met jezelf maakt zo afstellen dat je ze daadwerkelijk kunt nakomen.
 • Als het niet gaat lukken om een afspraak na te komen, is het tijd om de afspraak aan te pakken. Net zoals je een afspraak met een vriend van tevoren netjes kunt afzeggen, kun je met jezelf onderhandelen om schade aan je zelfvertrouwen te voorkomen.

Door de afspraken die je met jezelf maakt beter te beheren, kun je ze gebruiken om je zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen.

Zo beheer je afspraken met jezelf

Waar moet je op letten als je afspraken met jezelf maakt?

 1. Zorg ervoor dat je de afspraken kunt nakomen. Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen. Zet jezelf niet op achterstand door een onmogelijke lijst van todo’s in je hoofd te halen. Mijn vriendin zou bijvoorbeeld beter af zijn met: “Vandaag maak ik dat klusje in huis af, en daarna gaan we gezellig naar de kinderboerderij”.
 2. Besef dat het niet nakomen van afspraken een directe belasting op je zelfvertrouwen is. Als ik met mezelf afspreek dat ik vijf artikelen ga schrijven, en er maar drie schrijf, voel ik me niet echt succesvol. Als ik met mezelf afspreek dat ik drie artikelen schrijf, en ik schrijf er vier, dan voel ik me geweldig.
 3. Het is goed om jezelf uit te dagen, een beetje druk kan geen kwaad. Maar ga op zoek naar een ‘sweet spot’. Want als het te uitdagend is, en je het niet voor elkaar kunt krijgen, dan werkt het averechts.
 4. Houd het simpel. Probeer niet teveel dingen tegelijk te doen. Spreek met jezelf af wat je wilt bereiken, en ga het doen. Houd het klein en bereikbaar, en creëer geen wirwar van projecten.
 5. Behandel jezelf als een goede vriend. Lukt het niet om de afspraak na te komen? Blijkt het toch te veel, of lopen dingen niet zoals je verwacht had? Herzie je afspraak dan. Wees eerlijk tegen jezelf en pas je afspraak met jezelf aan. Stel dat ik langer bezig ben met de artikelen dan ik dacht, dan kan ik mijn afspraak herzien: “Vijf ga ik niet halen, maar ik richt me nu op vier artikelen.”
 6. Gun jezelf succes. Het doel is niet zozeer dat je al je taken voltooit. Er is altijd meer te doen dan je kunt doen. Het doel is om ervoor te zorgen dat jij je succesvol voelt. Op die manier bouw je je zelfvertrouwen op en voel je je geweldig.

Neem afspraken met jezelf niet te licht. Ze zijn belangrijk, en ze hebben een behoorlijke invloed op de relatie die je met jezelf hebt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test