Artikel opslaan

Wat is een idee eigenlijk?

Ik heb een creatieve opleiding gehad, en al in het eerste jaar kregen we les in het krijgen van ideeën. Voor iemand die werkzaam is in de creatieve industrie is het krijgen van goede ideeën een manier van overleven. Een designer of marketeer kan niet functioneren zonder goede ideeën. Maar, dat wil niet zeggen dat deze mensen de enigen zijn die goede ideeën moeten of willen hebben.

Een idee is eigenlijk niet veel meer dan een oplossing voor een bepaald probleem. Het probleem kan heel duidelijk voor je liggen (IKEA vergat een paar schroefjes, en jij hebt een idee over hoe je je bed alsnog in elkaar kunt zetten) of het probleem kan eigenlijk ongedefinieerd zijn (“Ik heb een goed idee, wij gaan vanavond lekker naar de film!”). In het laatste geval kun je in gedachten een saaie zaterdagavond als een ‘probleem’ beschouwen. Het blijft een oplossing voor een probleem of kwestie die je bezighoudt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het krijgen van een idee is magisch

Het leuke aan het krijgen van ideeën is de magie ervan. Je zit met een kwestie of een probleem en je hebt een oplossing nodig. Urenlang denk je na en probeer je er een idee uit te persen. En dan ineens, wanneer je lekker in de bus zit, in de file staat of wanneer je staat te zingen onder de douche ‘zoeft’ de oplossing in je hoofd. Je hebt zojuist een idee ontvangen en je probleem is opgelost. Hoera!

Heb je zin in een wetenschappelijk of een spiritueel idee?

Je kunt het krijgen van een idee vanuit meerdere perspectieven bekijken. Wetenschappers zullen melden dat het krijgen van een idee te maken heeft met nieuwe verbanden die je hersenen leggen. Aangezien je onbewust bezig bent met het probleem, werken je hersenen door tot er plotseling een idee naar boven komt drijven.

Van een andere, meer inspirerende kant, kun je het krijgen van ideeën bekijken vanuit een meer spirituele gedachte. Hierbij ga je ervan uit dat alle ideeën, mogelijkheden, ontdekkingen en oplossingen al bestaan en dat jij je er alleen voor open hoeft te stellen. Het openstellen houdt in dat je je focust op de uitkomst van de oplossing en het idee daardoor als het ware als een magneet aantrekt omdat je ermee op één lijn zit. Het draait dan om een zee van mogelijkheden, universele hersenen waaruit iedereen ideeën kan vissen mits je jezelf erin traint.

Er zijn wel duizenden mogelijkheden – train jezelf hier in

Goed, of je nu zin hebt in spirituele gedachten of puur praktische toepasbare methodes: Het krijgen van ideeën kan getraind worden. In de wereld zijn altijd duizenden, zelfs miljoenen mogelijkheden beschikbaar. En wij, met onze beperkte focus, zien daar slechts een heel klein deel van. Het is daarom in de eerste plaats nodig dat je jezelf openstelt voor alle mogelijkheden die er zijn.

Het maakt niet uit in wat voor situatie je verkeert. Er zijn mogelijkheden en oplossingen beschikbaar die jij nu niet ziet. Laat dat tot je doordringen. Er zijn altijd meer opties. Wat je wilt is deze mogelijkheden ontdekken en op die manier nieuwe oplossingen, ideeën en uitvindingen opdoen.

Nieuwe ideeën krijgen in 3 stappen

Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan voor het ontvangen van ideeën. Ik zeg hier ‘ontvangen’, omdat dit eigenlijk de meer spirituele manier is om ideeën te krijgen. Je ‘ontvangt’ ze hierbij als het ware uit de zee van mogelijkheden. Hoewel het leuk is om met deze methodes te experimenteren heb ik hieronder nog wat directere methodes uitgelegd om ideeën op te wekken.

Stap 1 – ontspan

Wanneer je nieuwe ideeën wilt krijgen is het nodig dat je ontspannen bent. De beste ideeën krijg je wanneer je niets ‘moet’ en juist lekker in je vel zit. Stress zorgt ervoor dat je focus erg klein wordt. Wanneer je je ontspannen voelt zie je meer, veel meer mogelijkheden. Help je hersenen te ontspannen door alles wat in je hoofd rondzweeft op te schrijven zodat je een leeg hoofd hebt. Ga mediteren, rond die stressende projecten af, ga er een weekendje tussenuit of doe een dagje sauna. Zorg dat je ontspannen bent, want alleen dan ontvang je de beste ideeën.

Stap 2 – definieer de ideale uitkomst

Er is een huidige situatie en er is een gewenste situatie. Het enige probleem is de weg er naartoe. Dus, wanneer je een mooie liefdesbrief aan het schrijven bent maar geen idee hebt hoe je je verhaal moet afronden is dat het probleem waar je een idee voor nodig hebt. Je ideale uitkomst is in dit geval je nieuwe vlam die gelukkig is met jouw liefdesbrief. Hou die gedachte van je blije geliefde vast, dat is wat je wilt bereiken. Het enige wat je nodig hebt is een goed idee.

Stap 3 – volg je intuïtieve ingevingen

Wanneer je lekker de tuin staat de sproeien en je hebt plotseling een idee waar je enthousiast over bent, twijfel dan niet. Dit is het idee waar je op zat te wachten. Als het goed voelt, voer je het uit. Laat je niet afschrikken door wat anderen denken. Jij hebt je ideale uitkomst vastgesteld en als je direct het gevoel hebt dat dit idee die uitkomst gaat vervullen is het jouw taak om je gevoel te volgen!

Andere methodes die je kunnen helpen

Ga je liever aan de slag met methodes die je meer het gevoel geven dat je de touwtjes in handen hebt? Probeer dan eens een van de volgende:

  • Doe research. Misschien ben je wel bekend met de ‘waaiermethode’. Hierbij begin je met niets en ga je jezelf langzaam vullen met zoveel mogelijk kennis. Vervolgens ga je steeds meer van deze kennis overboord gooien om uiteindelijk tot de juiste oplossing voor jouw probleem te komen. Hoe meer informatie je tot je beschikking hebt over een onderwerp, des te beter de ideeën die je kunt genereren.
  • Doe een brainstorm. Door al je ideeën op te schrijven en er verder op door te borduren kun je leuke nieuwe ideeën genereren. Je kunt een brainstorm ook met meerdere mensen doen. Denk eraan, er bestaan tijdens een brainstorm geen slechte ideeën. Je schrijft alles op wat in je opkomt. Later ga je kijken naar de resultaten. Onthoud dat er na de zogenaamde 1e golf van ideeën, altijd een 2e meer creatieve golf volgt.
  • Praat met anderen over je problemen. Andere mensen kunnen je helpen om meer mogelijkheden te zien. Praat vooral met mensen die een heel andere kijk op de wereld hebben dan jij voor een sneller resultaat.
  • Zet jezelf in de juiste situatie. Ben je erachter gekomen dat je steeds onder de douche goede ideeën krijgt? Ga dan douchen. Krijg je het tijdens het scheren? Ga scheren! Doe wat je moet doen om meer goeie ideeën te krijgen.
  • Zoek inspiratie op een website als Pinterest. Kennis ligt aan je vingertoppen. Ga op zoek naar inspiratie die je kan helpen om nieuwe verbanden te leggen in je hersenen.

Meer over het krijgen van goede ideeën

Het krijgen of ontvangen van ideeën kun je leren en trainen. In ieder geval krijg je waarschijnlijk de beste ideeën wanneer je hersenen zich kunnen ontspannen. Getting Things Done is een manier om dit voor elkaar te krijgen. Je kunt ook eenvoudig leren mediteren.

Hieronder vind je een boek waarin meer tips staan om nieuwe ingevingen te genereren.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test