Verschillende vormen van jaloezie

In dit artikel behandelen we kort hoe je normale jaloezie kunt overwinnen. Normale jaloezie staat los van jaloezie die voortkomt uit liefde, hoewel er natuurlijk wel raakvlakken zijn. Wanneer iemand jaloers is in de liefde gebruik je andere methodes om de jaloezie te overwinnen.

Jaloezie te lijf – probeer de rollen om te draaien

“Had ik ook maar zo’n mooi huis” – Wanneer iemand in je omgeving iets heeft of doet waar jij jaloers op bent, merk die jaloezie dan bij jezelf op.

Wanneer je bewust bent van je jaloezie er niet alleen maar in ‘verdrinkt’, kun je er iets aan doen. Vraag jezelf af waarom je precies jaloers bent. Vaak komt jaloezie namelijk voort uit een gebrek aan zelfliefde. Je vindt dan dat die ander ‘beter’ is dan jij omdat die persoon wel iets moois heeft, en jij niet.

Probeer de rollen om te draaien. Hoe zou jij willen dat die persoon jou behandelde als jij in zijn of haar plaats stond? Wees blij voor de ander, laat je niet meeslepen door je jaloerse gevoelens.

Gebruik jaloezie om jezelf te ontwikkelen

Gebruik jaloezie vervolgens om zelf verder te komen. Verdrink niet in de emotie maar ga aan de slag. Vraag jezelf af “Waarom ben ik jaloers?”

Is het omdat je zelf ook zoveel vrienden zou willen hebben? Wil je zelf ook zo sociaal zijn? Of wil je net zo’n auto? Dan is dat je doelstelling.

Jaloezie kan je op die manier helpen om te weten te komen wat je wilt. Vervolgens kun je voor jezelf een plan maken om dat te bereiken.

Sta boven jaloezie

Een andere invalshoek is het negeren van jaloezie. Voel je de emotie omhoog komen? Probeer er dan niet teveel gehoor aan te geven.

Besef dat er altijd verschillen zullen zijn tussen mensen. Ieder mens is goed in iets anders. Accepteer de verschillen, wees blij voor de ander en voel de jaloezie langzaam wegstromen. Besef dat andere mensen op andere gebieden misschien jaloers op jou zullen zijn. Tel je eigen zegeningen en probeer blij te zijn met wat je wél hebt.

Jaloezie komt voort uit te weinig zelfvertrouwen

Wil je je niet meer jaloers voelen? Begin dan met het bouwen aan je eigen zelfvertrouwen en het ontwikkelen van zelfliefde.

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛