Artikel opslaan

Hooggevoelig en uitgeblust?

Voel je je overweldigd en sta je altijd klaar voor jan en alleman? Om altijd die gezellige en positief ingestelde persoon te zijn valt niet mee. Maak je leven lichter en leuker met de volgende tips om rust en balans te creëren in een hooggevoelig leven.

Hooggevoelige personen hebben een sterk inlevingsvermogen, zijn creatief, intuïtief en staan bekend als ‘gevers’. Juist omdat hun torenhoge antennes sterk staan afgesteld voelen ze vaak aan wat een ander nodig heeft.

Maar weet jij ook wat jij nodig hebt? Kan het zijn dat je jezelf voorbij loopt, omdat je zo’n sterkte drang hebt om het altijd goed te doen? Negeer je fysieke klachten en lukt het je altijd weer om die glimlach op jouw gezicht te toveren? Stop met ‘toveren’ en lach van binnenuit. Met de volgende tien tips creëer je rust en balans in een hooggevoelig leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

8 Tips voor meer balans en rust

  1. Vooral tijdens drukke periodes is het een uitdaging om voor jezelf te kiezen. Ik ken behoorlijk wat mensen wiens weekenden de komende twee maanden helemaal volgeboekt zitten. Wat zou het heerlijk zijn als je weet wanneer je tot rust kan komen. Om dit voor jezelf te verwezenlijken is het van belang om sociale afspraken met beleid in te plannen. Plan je sociale afspraken in rondom jouw heilige momenten van rust en ontspanning.

  2. Wat zijn jouw heilige momenten van ontspanning? Is dat misschien op de bank kruipen met een kop thee en een leuk tijdschrift? Of een uurtje flink sporten om los te komen van je hoofd-activiteiten? Wat het ook is, zorg ervoor dat je voor jezelf weet wat je nodig hebt om weer bij te tanken voor een nieuwe werkdag.

  3. Heel af en toe schiet het er natuurlijk bij in om heel bewust je sociale afspraken rondom jouw heilige momenten van ontspanning in te plannen. Wat doe je dan? Wees lief voor jezelf en kom terug op de gemaakte afspraken. Bel op en laat weten dat je wat rust nodig hebt. Het ‘nee-zeggen’ kun je combineren met het maken van een nieuwe afspraak.

  4. Hooggevoelige personen krijgen via de zintuigen heel veel impulsen binnen. Na een werk- of schooldag is het zaak om eerst bij te komen alvorens je te richten op iets anders. De noodzaak van het creëren van deze ‘tussenruimte’ verschilt per hooggevoelig persoon. Werk je bijvoorbeeld als leerkracht op de lagere school en ben je de hele dag bezig geweest met het managen en richting geven aan achtentwintig kinderen? Wellicht heb je dan behoefte aan stilte. Of heb je op kantoor gewerkt en was het een hectische dag? Kom thuis door bijvoorbeeld vijf minuten te nemen voor een douche waarna je in je thuiskloffie oppakt wat er te doen staat.

  5. Wat ook kan helpen om bij te komen is een wandeling in de buitenlucht. Buiten zijn doet een mens goed en vooral een hooggevoelig mens. Sinds september dit jaar gaat mijn dochter (ook HSP) naar de basisschool. Na een schooldag zie ik dat ze oververhit is door alle indrukken. Het rood staat letterlijk op haar wangen. Een wandeling door het nabijgelegen stukje bos of tien minuten spelen in een speeltuin zorgt ervoor dat ze lekkerder in haar vel zit.

  6. Creëer de sfeer waarin jij wilt opladen. Wat ik zeer aangenaam vind, is het aansteken van kaarsen, het dimmen van licht en het opzetten van rustige muziek in de woonkamer. Wat zijn jouw rituelen?

  7. Door te communiceren wat wij willen, creëren wij speelruimte voor onszelf. Essentiële ruimte om onszelf te ontspannen en op te laden. “Lieverd, kun je alsjeblieft de tv wat zachter zetten? Ik heb behoefte aan stilte en ik wil graag samen met jou in deze ruimte zijn.” Of: “Het zou fijn zijn als ik dit weekend iets kan gaan doen met vrienden. Wanneer kunnen wij dit even met elkaar bespreken?” Wij hebben allemaal die speelruimte nodig. Om adem te halen, om inspiratie op te doen.

  8. Tenslotte, vraag niet zoveel van jezelf. Schroef je doelen omlaag en word een leuker en lichter hooggevoelig mens. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar veel vaker dan dat jouw hooggevoelige zelf er bewust van is, draag je meer op jouw schouders dan nodig is. Baken je grenzen af en ga voor jezelf na wat je aan verantwoordelijkheden en verplichtingen los kunt laten. Bewaak je emotionele grenzen. Tot hier en niet verder, want anders verzuip je in alle verantwoordelijkheden, terwijl het leven veel mooier en lichter kan zijn.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test