Angsten heb je niet voor niets

Waarom ben je bang? Heel makkelijk: volgens veel psychologen zijn alle angsten die je hebt uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Dat klinkt misschien een beetje rigoreus voor de meeste angsten die je hebt, maar toch is het niet vreemd als je er goed over nadenkt. Je lichaam en geest zijn constant bezig met overleven.

Angst beschermt je tegen de dood

Door bang te zijn beschermt je lichaam je tegen de dood. Als je bang voor iets bent wil je er namelijk zo ver mogelijk vandaan blijven. Zo hebben veel mensen hoogtevrees, angst voor slangen, angst voor spinnen, angst voor het donker en angst voor kleine ruimtes. Allemaal natuurlijke angsten die bedoeld zijn om je lichaam te beschermen.

Angsten kunnen je ook lastigvallen

Je wordt bang omdat je niet dood wilt gaan. Soms zijn deze angsten echter niet bepaald praktisch in het moderne leven. Sterker nog, sommige angsten kunnen je behoorlijk belemmeren. Ze kunnen je leven overheersen en je ervan weerhouden om het leven van je dromen te leven. Toch voel je de angst niet voor niets. Je kunt leren van je angst met de volgende oefening.

1. Je angsten benoemen

Wanneer je voelt dat je ergens bang of onzeker over bent wordt het tijd om je angst concreet te benoemen. Ga eens bij jezelf na waar je nu precies bang voor bent. Wat zou het ergste zijn wat er zou kunnen gebeuren?

Wanneer je voor jezelf opschrijft wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren merk je dat je angsten vaak irrationeel zijn. Zodra je het concreet op papier zet voor jezelf zie je pas hoe raar je angsten eigenlijk kunnen zijn.

Dus stel dat je het absoluut niet naar je zin hebt op het werk. Je bent bang om je baan op te zeggen omdat je denkt dat je nergens aan de slag zou kunnen. Als dit de angst is die je tegenhoudt om verder te gaan kun je jezelf afvragen hoe redelijk het is. Waarom zou je nergens anders aan de slag komen? En hoe kun je van deze angst leren?

2. Wat zeggen je angsten tegen je?

Het is nutteloos om steeds maar bang te zijn zonder er iets mee te doen. Als je angst voelt krijg je een directe kans om te groeien. Je ergste angsten zijn namelijk lessen die je jezelf geeft. Je kunt jezelf afvragen: “Hoe kan deze angst mij iets leren?”.

Dus stel dat je bang bent om bij je werk weg te gaan omdat je denkt dat je nergens meer aan de bak komt. Je ergste angst is in dit geval werkloos zijn. Hoe kan je leren van deze angst en hoe kun je je angsten overwinnen? Je zou kunnen gaan solliciteren, en pas bij je huidige baan weggaan nadat je een nieuwe baan hebt gevonden.

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een irrationele angst over iets dat nog moet gebeuren. Stel je bent hard op weg met je eigen bedrijf maar ergens diep van binnen ben je bang voor je eigen succes. Want, zo zegt je angst, als je succesvol bent kun je het ook weer kwijt raken.

Hoe kun je leren van deze angst? Hoe kun je voorkomen dat je je succes kwijtraakt? In de eerste plaats kun je je definitie van succes herformuleren voor jezelf, zodat je het eigenlijk nooit kwijt kunt raken. Daarnaast kun je zaken als inkomen bijvoorbeeld verzekeren, sparen en beleggen om zodoende meer zekerheid te creëren. Op die manier geef je deze angst een plekje in je leven en kun je verder groeien zonder irrationele belemmeringen.

3. Sneller je doelen bereiken

Herken wanneer je angst voelt, benoem je angsten concreet (hoe ziet het absolute doemscenario eruit en waar ben je dus echt bang voor?) en probeer een les te trekken uit deze angst. Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen als blijkt dat deze angsten irrationeel zijn.

Meer angsten overwinnen?

Als je actief aan de slag wilt met het wegnemen of overwinnen van je eigen angsten dan is het tijd om misschien eens iets verder te kijken. Wil je meer zelfvertrouwen krijgen? Ga dan nu aan de slag met mijn praktische online cursus. Vele duizenden soChicken lezers gingen je voor!

Lees meer over de zelfvertrouwen cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test