Artikel opslaan

Ecologisch leven is maar heel even ingewikkeld

Overstappen naar een nieuwe manier van leven is nooit eenvoudig. Je ervaart altijd een steile leercurve. Je wilt veel dingen veranderen in korte tijd, en dat is uitdagend. Maar voordat je je laat belemmeren door deze uitdaging, kijk eens vooruit. Wat zie je achter deze steile leercurve? Precies, afvlakking.

Er komt een moment dat al die nieuwe dingen gewoon voor je worden, dat je het automatisch doet. Als je ecologischer wilt leven dan is dat het gebied waar je wilt zijn. Je wilt groen leven automatisch maken, zodat je er niet meer over na hoeft te denken. Hieronder heb ik enkele praktische tips voor je.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stap over op nieuwe winkels en producten

Er zijn een paar producten die je automatisch pakt in de winkels waar je komt. Je hebt bepaalde merken en varianten waaraan je gewend bent, die je keer op keer koopt. Wil je ecologischer leven? Onderzoek dan welke producten jouw nieuwe favorieten zijn, en stap over.

Ja, het vereist wat uitzoekerij. Je moet uitzoeken welke milieuvriendelijke varianten voldoen aan je wensen. Maar als je er eenmaal een hebt gevonden, kun je deze keer op keer kopen. Gewoon automatisch, zonder er nog over na te denken.

Neem de biologische supermarkt op in je boodschappenronde, kies voortaan voor andere wasmiddelen, doucheproducten, vaatwastabletten en ga zo maar door. Gewoonte bepaalt een groot deel van je leven. Door je gewoontes te veranderen, verander je je leven.

2. Leer jezelf nieuwe gewoontes aan

Als gewoontes je leven vormen dan is het dus slim om jezelf nog meer slimme gewoontes aan te leren. Sluit alle router en tv apparatuur aan op een schakelbare stekkerdoos, en maak er een gewoonte van deze uit te schakelen als je gaat slapen of het huis verlaat. Laat geen lampen branden, draai de kraan uit, leer jezelf aan je afval (en je dus ook je plastic) te scheiden.

Fiets voortaan naar je werk, of naar het station. Of fiets voortaan naar de supermarkt. Kleine dagelijkse gewoontes hebben geweldige impact op de lange termijn. Maak het gewoon voor jezelf om eco te leven, en verklein je impact dag na dag.

3. Ervaar de positieve aspecten

Ecologisch leven heeft allerlei positieve kanten die vaak onderbelicht blijven. Je krijgt automatisch meer lichaamsbeweging omdat je vaker zult wandelen en fietsen. Je wordt gezonder omdat je meer beweegt, gezonder eet en met minder chemicaliën in contact komt. Je raakt snel ontspannen als je bezig bent met je eigen bescheiden moestuintje. Je leert meer schoonheid te zien in dagelijkse producten, omdat je je best doet om dingen te hergebruiken.

Het voelt fijn om niet onnodig te verspillen, om vooruit de komen met minder, om het gevoel te hebben dat je iets doet voor je omgeving. Als je je richt op de positieve kanten van een eco lifestyle zul je er makkelijker aan vasthouden. En dat is goed voor jezelf en voor de wereld om je heen.

4. Laat systemen voor je werken

Groen leven vereist niet dat je er constant mee bezig bent. Het vereist simpelweg dat je de juiste keuzes maakt op het moment dat het nodig is. Je stapt één keer over op windstroom, en je elektriciteit is voortaan eco. Je gooit een keer zonnepanelen op je dak, en je wekt de komende decennia groene stroom op.

Je doneert automatisch maandelijks een bedrag aan een groen doel, je laat automatische timers de tv apparatuur ‘s avonds uitschakelen, je stapt over naar een groene bank, je installeert betere isolatie en waterbesparende kranen enzovoort.

Eén ingreep maakt je automatisch groener zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen. Laat systemen voor je werken en maak je er verder niet zo druk om.

Lekker automatisch groen leven

Verander je gewoontes en laat groene systemen voor je werken. Ecologisch leven is geen constante bezigheid, het is gewoon een manier van leven die op een gegeven moment automatisch vorm krijgt. Niet omdat je je er elke dag druk over maakt, maar omdat je keuzes maakt vanuit nieuwe principes, waardoor je nieuwe gewoontes vormt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test