Artikel opslaan

“Alles van waarde is weerloos.”
Lucebert

Wat is waarde?

Waarde is een conversie van tijd. Waarde wordt gecreëerd zodra iemand besluit om een gedeelte van zijn leven om te zetten in iets anders. Door ergens tijd in te steken kun je iets van waarde creëren. En zodra je iets van waarde hebt gecreëerd, kun je deze waarde gebruiken als hefboom om meer waarde te creëren.

Tijd is onze enige echte grondstof. Het is de brandstof van het leven. Alle andere grondstoffen zijn op de een of andere manier hernieuwbaar of in overvloed aanwezig op een andere plek. Tijd niet. Tijd gaat weg, voor altijd.

En dat maakt tijd zo waardevol. Op het moment dat jij je tijd in iets investeert, offer je als het ware een deel van je leven op voor dit doel. Meestal doe je dat omdat je er iets voor terug krijgt. Iets van waarde. Dat kan gaan om geld, waardering, liefde, plezier, gezelligheid, het ontwijken van ellende etc.

Als je je leven wilt verbeteren (dat wil zeggen, makkelijker, rijker en leuker maken) dan is het slim om meer waarde toe te voegen. Dat je je richt op het creëren van meer waarde, en de gecreëerde waarde aan het werk zet om nóg waardevoller te worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarde opbouwen in je leven

Wanneer je naar je werk gaat creëer je waarde. Jij levert je tijd, energie en vaardigheden aan je werkgever. Op die manier ontwikkel jij waarde voor je baas. Vervolgens ontvang jij geld als vergoeding voor de waarde die jij hebt geleverd.

De uitdrukking tijd is geld is grotendeels waar. Maar eigenlijk is het andersom. Niet alle tijd wordt omgezet in geld. Tijd heeft wel altijd de potentie om omgezet te worden in iets tastbaars als geld. Geld is tijd, omgerekend naar een makkelijk ruilbaar middel. Met geld kun je de waarde die andere mensen hebben toegevoegd kopen. Een stoel, een huis, een vakantie.

Geld bevat waarde. En waarde kan meer waarde creëren. Als je waarde gebruikt om meer waarde te creëren dan ben je aan het investeren. Als jij meer waarde in je leven wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk dat je leert om je tijd slim te investeren.

Investeren en waarde toevoegen

Je kunt geld uitgeven. Zodra je een euro overhandigt krijg je er iets voor terug, en in de meeste gevallen verminder je hiermee de waarde. Als je je geld besteedt dan verlies je deze waarde. Je kunt deze waarde niet meer gebruiken om meer waarde te creëren. Als je meer waarde wilt toevoegen dan kun je ervoor kiezen om te investeren.

Investeren is simpel. Het houdt in dat je de waarde die je beheert inzet om er meer waarde van te maken. Als je investeert in aandelen dan ruil je je geld in voor iets waardevols dat een potentie heeft om meer waard te worden.

Als je je leven makkelijker wilt maken dan kun je je meest waardevolle grondstof investeren op zo’n manier dat het meer waard zal worden. Dan kun je je tijd investeren.

Tijd kan, net als geld, worden besteed of geïnvesteerd. Je kunt een uur besteden aan het kijken van een serie, of een uur investeren door te studeren. De eerste keus heeft je uur (waarschijnlijk) minder waardevol gemaakt. De tweede keus heeft je waarde opgeleverd.

Door bewuster met je tijd om te gaan kun je snel veel waarde creëren. Je kunt groeien, leren, vaardiger worden. Hierdoor kun je mogelijk je uren inruilen voor meer tastbare waarde (een hoger loon). Je kunt tijd investeren in het opbouwen van een eigen bedrijf dat op zijn beurt meer en meer waarde zal opbouwen. Je kunt tijd investeren in het opknappen van een huis waardoor je waarde creëert. Je kunt opgebouwd vermogen gebruiken om meer waarde te ontwikkelen, of minder kosten te maken.

Door je tijd slim te investeren in bezigheden die (waarschijnlijk) waarde creëren, zul je steeds meer waarde opbouwen. Zo zul je steeds meer keuzes krijgen, minder praktische zorgen hebben en beter je eigen waarde kunnen beheren.

Niet alle waarde is tastbaar

Onze wereld is verliefd op geld. Begrijpelijk, want hoe meer geld je hebt, des te meer keuzes je hebt. Maar geld is niets meer dan een conversie. Een omrekening van het een naar het ander. En bij een conversie gaat vrijwel altijd waarde verloren.

Geld is hernieuwbaar. Je kunt het kwijtraken en het weer terugkrijgen. Je kunt het uitgeven en opbouwen. Geld is de conversie van tijd. En je tijd is uiteindelijk de enige echte bron van waarde.

Je kunt je tijd inzetten om deze waarde praktischer en tastbaarder te maken. Dat is slim, want het maakt je leven absoluut beter. Maar zodra je genoeg waarde hebt opgebouwd, is het converteren van nóg meer tijd niet langer effectief. Dan is het waarschijnlijk slimmer om simpelweg de tijd te ervaren, om in het moment te leven en te ontdekken wat het leven uiteindelijk echt waardevol maakt.

Niet alle waarde is tastbaar. Sterker nog, de meeste waarde is ontastbaar. Geluk, liefde, vriendschap, voldoening. Stuk voor stuk waardevol. En stuk voor stuk ervaringen die niet kunnen worden gerealiseerd met die populaire conversie (geld).

Gebruik je tijd slim

Het converteren van tijd in tastbare waarde is belangrijk. Het helpt je je leven zo in te richten als jij wenst. Het geeft je opties, vrijheid en zelfbeschikking. Door je tijd slim te investeren kun je razendsnel waarde opbouwen, en zo je leven beter maken.

Maar het heeft geen zin om al je tijd te converteren. Want tijd, niet geld, is uiteindelijk de echte waardevolle grondstof. Je kunt een deel van het bos kappen om huizen van de bouwen. Maar als je het hele bos kapt dan blijft er niets waardevols over voor de toekomst. Dus gebruik een deel van je tijd om je leven op te bouwen. En gebruik de rest om van te leven. Om je te richten op de dingen die je leven echt waardevol maken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test