“Success is no accident.
It is hard work, perseverance, learning,
studying, sacrifice and most of all,
love of what you are doing or learning to do.”

Pelé

Succes komt je niet aanwaaien

Een succesvol leven komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Toch kan het soms lijken alsof het wel zo is. Ja – aan de ene kant heb je te maken met toeval. Pech en geluk bepalen voor een groot deel hoe succesvol je leven is.

Maar daarnaast speelt er nog iets belangrijks: we vergeten de stappen die we hebben gezet in het verleden.

Dat Steeds leuker en Leven met wind mee zo goed gelezen worden heeft bijvoorbeeld minder te maken met het werk dat ik de afgelopen jaren deed, en alles met de tien jaar die eraan vooraf gingen.

Jaar in jaar uit schreef ik meer dan honderdduizend woorden per jaar voor soChicken. Ik heb zoveel tijd gehad om mijn vaardigheid te ontwikkelen, om uit te vinden wat werkt en steeds beter te worden. De boeken waren simpelweg vruchten van al dit werk.

Zichtbaar succes is als het dak neerleggen op een nieuw huis. Je kunt pas beginnen met het dak als het huis er staat. Zonder huis geen dak. Zonder de fundamenten onder succes, geen succesvol leven.

Wil je je leven succesvoller maken? Hieronder heb ik drie fundamentele inzichten voor je op een rij gezet. Inzichten die de meeste mensen lijken te vergeten, omdat ze zich alleen bezighouden met het dak en niet met het huis waar het dak op rust.

Goed, laten we eens kijken.

1. Doe dingen die je later belonen

Er zijn twee soorten bezigheden in het leven.

  1. Bezigheden die je direct belonen.
  2. Bezigheden die je later belonen.

Hoe meer tijd je doorbrengt in de tweede categorie, des te groter je kans wordt op succes. Waarom? Omdat de meeste wenselijke resultaten een uitgestelde beloning hebben.

Als je vanavond hard werkt aan je grootste droom dan kom je een klein beetje vooruit. Maar je bent ook je vrije avond kwijt en je voelt je uitgeput. Het is verleidelijk om iets simpelers te doen, iets waar je nu blij van wordt – zoals een serie kijken.

Maar we weten allemaal hoe dat gaat: je kunt een hele dag verstoken aan series kijken – en dat voelt goedmaar uiteindelijk kom je geen meter vooruit richting succes. Je kunt ook een hele dag hard werken (of sporten, klussen of andere ongemakkelijke dingen doen). Dat voelt veel minder goed. Maar uiteindelijk leidt dit gedrag tot een succesvol leven – en dat voelt later heel goed.

Dus hoe bouw je een succesvol leven? Spendeer meer tijd aan bezigheden met een uitgestelde beloning. Bezigheden als:

  • Gezond eten
  • Sporten
  • Werken richting je dromen en doelen
  • Investeren in goede relaties
  • Mediteren
  • Persoonlijke groei
  • Etc.

En spendeer minder tijd aan dingen die je direct belonen zoals gamen, social media, series, televisie etc.

Over een jaar kun je je niet eens meer herinneren dat je vandaag zo hard hebt gewerkt. Maar tegen die tijd zul je wél profiteren van de resultaten van je werk. Dan lijkt het alsof je succes uit de lucht komt vallen – terwijl je er in werkelijkheid hard voor hebt gewerkt.

2. Vorm deze bezigheden om tot gewoontes

Een groot deel van het succes in mijn leven is gestoeld op mijn schrijfvaardigheid. Schrijven is voor mij een gewoonte geworden. Een bezigheid die ik vrijwel dagelijks automatisch uitvoer. Hierdoor lijkt het alsof succes vanzelf komt, terwijl dat natuurlijk niet zo is.

Als je nuttige bezigheden met uitgestelde beloning omvormt tot dagelijkse gewoontes, dan maak je je weg naar succes veel simpeler.

Denk er maar eens over na: dagelijks sporten voelt in het begin zwaar en uitdagend. Maar wanneer het je lukt om sporten om te vormen tot een dagelijkse gewoonte, dan doe je het gewoon automatisch. Dan kost het je veel minder moeite en lijkt het vanzelf te gaan.

Alles went. Je ontwikkelt routines waardoor je er niet meer zo over na hoeft te denken. Je doet het gewoon.

Maar ondertussen bouw je nog steeds aan een succesvol leven. Na een paar maanden begin je te merken dat je je fitter en gezonder voelt. Deze nieuwe gewoonte vormt de moeiteloze fundering onder succes.

Zo werkt het met alle bezigheden die je leven beter maken. Maak er een gewoonte van, dan gaat het bijna vanzelf. Op termijn maak je zo je leven steeds beter en beter.

3. Ervaar de opwaartse spiraal van succes

Succes staat nooit op zichzelf. Alles wat je doet heeft invloed op alle andere levensgebieden. Hoe effectiever je je tijd besteedt, des te sterker deze opwaartse spiraal wordt.

Bijvoorbeeld: doordat je gezonder leeft heb je meer energie. Hierdoor krijg je meer gedaan op je werk. Hierdoor ervaar je meer succes en komt er meer geld binnen. Hierdoor kun je meer geld opzij zetten en ervaar je minder problemen en zorgen. Hierdoor ontstaat er ruimte om te investeren in je levenskwaliteit waardoor je je gelukkiger en rustiger voelt.

Je zelfvertrouwen groeit waardoor je relaties verbeteren en je nog effectiever wordt op je werk. Hierdoor ervaar je meer voldoening en plezier, wat je in staat stelt om meer leuke dingen te doen en meer mensen te helpen met je talenten.

De opwaartse spiraal voelt magisch. In werkelijkheid is het een logisch gevolg van alle moeite die je er aan de voorkant in hebt gestopt. Kleine, dagelijkse stappen richting succes. Kleine offers – even niet Netflixen maar werken, even geen stuk taart, even niet rusten maar sporten, niet kopen maar opruimen – maken aan de achterkant een groot verschil.

Zodra de uitgestelde beloning dan eindelijk komt, begin je te zien dat alle stappen richting een succesvol leven elkaar versterken. Het succes in een levensgebied vormt een katalysator voor een ander levensgebied.

En je zet het allemaal in beweging met kleine, simpele stappen. Best mooi hoe dat werkt. 😊

De opwaartse spiraal naar een succesvol leven

Spendeer meer tijd aan bezigheden die een uitgestelde beloning leveren. Vorm deze bezigheden om tot kleine gewoontes. En zie hoe deze bezigheden al je andere levensgebieden versterken, waardoor er een opwaartse spiraal ontstaat.

Wil je weten waar je het best kunt beginnen? In mijn online cursus Opwaarts laat ik je zien welke strategische stappen je nu kunt zetten om je leven in de opwaartse spiraal te brengen met zo min mogelijk moeite.

Bekijk de cursus en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test