Discipline is een belangrijke eigenschap

Je wilt afvallen, je eet een zak M&M’s leeg. Je wilt je doelen bereiken, je hangt rond op Facebook. Als je weinig discipline hebt dan kom je lastig vooruit in het leven. Het lijkt of je jezelf niet in de hand hebt, en dat kan behoorlijk frustrerend voelen.

Discipline helpt je het leven vorm te geven dat jij voor ogen hebt. Het helpt je de dingen te doen die nodig zijn voor je toekomstige succes, ook al heb je er nu geen zin in. Hoe meer discipline je hebt, des te makkelijker je je leven kunt veranderen.

Wil jij graag meer discipline ontwikkelen? Hieronder vind je vijf praktische tips.

1. Besef dat je wilskracht kunt trainen

Discipline is als een spier. Je kunt je wilskracht vergroten door het te trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. En net als bij een spier kun je je wilskracht uitputten. Dat wil zeggen, je hebt per dag een beperkte hoeveelheid discipline tot je beschikking.

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Dat klinkt vervelend en moeilijk, en dat is het ook. Maar het wordt makkelijker en steeds minder vervelend. En bovendien heeft meer discipline op de lange termijn enorme voordelen. Meer voordelen dan lui zijn.

2. Geef jezelf kleine overwinningen

Oké, hoe train je dan je wilskracht op een makkelijke manier? Simpel: je traint je wilskracht door jezelf kleine overwinningen te gunnen. Je ziet dat de trap een stofzuigbeurt kan gebruiken en je hoort jezelf denken: “Dat doe ik later wel”. Als je op zo’n moment jezelf pusht om de stofzuiger te pakken dan heb je een kleine overwinning geboekt.

Of als je rondhangt op Instagram terwijl je eigenlijk iets nuttigers wilt doen. Je kleine overwinning is in zo’n geval het afsluiten van Instagram, en aan de slag gaan met die nuttige taak.

De hele dag door kun je kleine overwinningen boeken. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om jezelf iets te laten doen waar je geen zin in hebt. En je zult het steeds leuker vinden. Want een leven met meer discipline is uiteindelijk leuker, luchtiger, bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid en uitstelgedrag.

3. Oefen je gedrag in je hoofd

Sta je voor een vervelende taak die je het liefst voor je uit zou schuiven? Lukt het niet om jezelf te pushen? Sluit dan even je ogen, en visualiseer hoe je ondanks deze weerstand tóch aan deze taak begint.

Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Voel hoe je handen over het toetsenbord gaan, of zie hoe je grijpt naar het keukenkastje om de toiletreiniger te pakken. Als je in je hoofd ‘repeteert’ zul je merken dat de weerstand om aan de slag te gaan kleiner wordt.

4. Onderhandel met jezelf

Soms zit ik niet echt in de flow om te schrijven. Dan wil ik een artikel afronden, maar laat ik me steeds afleiden door gedachten en andere prikkels. Op zo’n moment is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien en te stoppen. Maar het is bijna net zo makkelijk om mezelf even te pushen om tóch verder te gaan.

Het is heel eenvoudig. Er komen gedachten in je naar boven die je van je werk willen houden. Gedachten die je overhalen om iets leukers, iets eenvoudigers te doen. Je kunt eraan toegeven, maar dan zul je niet echt vooruit komen. Je kunt ze ook uitbannen, maar dan zal het steeds moeilijker worden omdat je wilskracht per dag beperkt is.

Wat veel beter werkt is onderhandelen. Als je merkt dat je graag op de bank wilt liggen, maak dan gewoon een deal met je ‘luie zelf’. “Oké, als dit artikel gepubliceerd is ga ik even op de bank liggen.” Prima, en weer door. Je zult merken dat je automatisch minder wordt afgeleid door je luie gedachten, en dat het je nauwelijks moeite kost om aan het werk te blijven.

5. Maak het onpersoonlijk

Mensen met discipline doen wat ze moeten doen, ook al hebben ze er geen zin in. Vervelende dingen doen is moeilijk als je al je taken persoonlijk maakt. Betrek je werk niet zo sterk op jezelf. Zie jezelf als een persoon die taken verricht, meer niet. Sommige taken die heel vervelend, moeilijk en uitdagend lijken kosten soms maar een paar minuten.

Dat telefoontje waar je tegenop ziet, in 3 minuten gefixt. Die irritante brief opsturen naar de verzekeraar: 5 minuten. Een lijstje maken ter voorbereiding op een moeilijk gesprek: 4 minuten.

Probeer je taken los te zien van je emoties, angsten en voorkeuren. Als het moet gebeuren, doe het dan gewoon. Een taak is gewoon een taak. Sommige taken zijn leuk, sommige taken zijn saai. Maar vaak zijn ze zo voltooid als je het niet zo persoonlijk maakt.

Meer wilskracht en discipline in 30 dagen

Meer discipline hebben kun je aanleren. Wil je een stapje verder gaan? Ik heb een effectieve online cursus voor je klaarstaan die je stap voor stap begeleidt bij het opbouwen van je discipline. Zo wordt het makkelijker dan ooit.

Binnen een maand versla je je uitstelgedrag en werk je gedisciplineerder dan ooit. Ben je nieuwsgierig?

Ontdek wat anderen zeggen over deze online cursus…

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test