Artikel opslaan

Jezelf belonen om productiever te worden

Het is paradoxaal als je er over nadenkt. Ik ben zo gepassioneerd om de wereld liefdevoller te maken – en tegelijkertijd schiet ik zonder problemen een onschuldige voorbijganger neer.

Maar het is niet anders. Ik was verslaafd aan Grand Theft Auto – een vrij gewelddadig spel waarin je rondloopt als crimineel in een enorme open wereld. En ik werkte in 2007 net fulltime voor mezelf. Ik zat alleen thuis, ik wilde mijn eerste online cursus ontwikkelen maar ik kreeg niets uit mijn handen.

Wat ik wel deed was GTA spelen.

En het bracht me op een interessant idee. Wat als ik mijn enorme drang om GTA te spelen nou eens gebruik om iets nuttigs gedaan te krijgen? Wat als ik dit spel gebruik om mezelf te belonen?

Ik begon klein. Voor iedere 20 minuten dat ik productief werkte, mocht ik tien minuten zonder schuldgevoel schieten, racen en auto’s jatten.

Ik zette de kookwekker en ging aan het werk. Twintig minuten later ging hij af en was ik ‘vrij’ – wat fijn! Ik zette de wekker op 10 minuten en ging spelen. Na 10 minuten ging ik zonder moeite weer aan het werk – voornamelijk omdat ik wist dat ik na 20 minuten productief werken alweer verder mocht spelen. En ook nog eens helemaal zonder schuldgevoel.

Al snel merkte ik dat ik de tijd tussen mijn beloningen kon oprekken. En de cursus was een kort daarna te koop op soChicken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Pfff… waarom zou ik mezelf daarvoor belonen voor verdienen?

Het is die Hollandse werkmentaliteit die ons vaak in de weg zit. Je hoort gewoon te werken. Als je niet werkt bent je lui. En als je een keer super productief bent dan ben je gewoon normaal. Want zo hoort het. Dan heb je toch niet ineens allerlei beloningen verdiend? Wat een onzin.

 • Als je een hele dag uit je neus zit te eten dan sla je jezelf mentaal in elkaar. Je denkt dingen als ik ben echt een loser, ik heb wéér niets uit mijn handen gekregen, ik ben niet goed genoeg en andere mensen zijn beter dan ik.
 • Als je dan een keer een behoorlijk goede dag hebt waarop je veel bereikt dan haal je je eigen succes naar beneden. Je denkt dingen als fijn, maar dit had je vorige week al af moeten hebben, als je harder had gewerkt was het beter geweest, het is een begin, maar het is nog lang niet perfect en ik weet niet of ik dit nog een keer kan.
 • Je straft jezelf als je ‘faalt’ en je straft jezelf als je succes hebt. En dat negatieve denkgedrag houdt je klein en trekt je naar beneden.

En dat kan anders. Simpelweg door die Calvinistische ingeprente overtuigingen te laten varen, en jezelf veel meer te behandelen als een lief persoon die af en toe een beloning nodig heeft.

Want dat ben je. En dat heb je.

Jezelf belonen om grootste dingen te bereiken

Ik kan je twee manieren aanraden, en ze werken allebei ontzettend goed.

De eerste manier is het meest eenvoudig. Je kiest een taak of activiteit die je wilt uitvoeren en je zet er een kleine beloning tegenover.

 • Als ik dit artikel af heb dan mag ik een kop koffie halen en zonder schuldgevoel kletsen met een collega.
 • Als we de hele zolder hebben opgeruimd dan gaan we dat vanavond vieren met een bestelmaaltijd.
 • Ik gun mezelf tien minuten gamen voor iedere 50 minuten productief werk.
 • Als ik deze taak af heb dan ga ik lunchen.
 • Als ik een week lang vroeger opsta en de dag begin met een meditatie, dan mag ik dat lekkere luchtje voor mezelf kopen.
 • Of stel een klein doel voor jezelf als je merkt dat je naar het toilet moet: Ik beantwoord deze laatste drie mailtjes, en dan ga ik naar het toilet. Dit kan uitzonderlijk goed werken als je het niet overdrijft.

Dit soort kleine beloningen zijn leuk omdat ze werken.

 • Je gaat er sneller en effectiever van werken.
 • Het werk wordt leuker omdat je ‘weet waar je het voor doet’. Nu werk je sowieso niet voor niets, maar je zet er een tastbare beloning tegenover op de korte termijn. Het voelt meer als een spelletje.
 • Je dag krijgt meer glans dankzij de beloningen. Leuke dingen doen is altijd fijn. Maar het is éxtra fijn als je het gevoel hebt dat je ze echt hebt verdiend. Dan ervaar je niet het schuldgevoel dat je wel kunt ervaren als je jezelf ‘zomaar’ beloont.

Maak er een spelletje van

De tweede manier is iets geraffineerder. Het houdt in dat je een deel van je leven gamified. Ofwel: dat je er een spelletje van maakt.

Je koppelt beloningen niet aan specifieke activiteiten, maar aan een bepaalde score. En voor iedere activiteit geef je jezelf punten.

Bijvoorbeeld:

 • Als ik deze taak afrond verdien ik 20 punten.
 • Als ik voor een bepaalde tijd opsta dan verdien ik 15 punten.
 • Als ik mijn ochtendroutine uitvoer verdien ik 15 punten.
 • Als ik de hele dag niet snoep verdien ik 20 punten.
 • Als ik de hele dag niet zeur dan krijg ik 20 punten.
 • Etc.

Vervolgens zorg je voor extra motivatie:

 • Je voert gewenst gedrag niet alleen maar uit omdat het verstandig is, maar ook omdat je simpelweg je score wilt verbeteren.
 • Je raakt gemotiveerd om je dag- en weekscores te verbeteren.
 • Je kunt bepaalde beloningen koppelen aan je score. Bijvoorbeeld: voor iedere 100 punten mag je een uitzending van je favoriete serie kijken. Of voor iedere 10 punten mag je een euro uitgeven om iets leuks te doen.
 • Je kunt hiermee allerlei goede gewoontes en activiteiten in je leven in één keer stimuleren. En je kunt zelf kiezen aan welke activiteiten je wilt werken om je punten voor de dag te maximaliseren.

Maak een checklist voor jezelf op papier of in een spreadsheet, en vul hem aan het einde van de dag in. Dit kost je een paar minuten per dag, en het levert je in potentie een veel betere versie van jezelf op.

Kleine beloningen zijn krachtig

Kleine beloningen zijn als een hefboom om grote dingen voor elkaar te krijgen. Die potjes GTA in 2007 hebben me ertoe aangezet om deze online cursus voor meer discipline te lanceren, waarmee ik inmiddels al duizenden mensen heb mogen helpen.

Dus vraag jezelf eens af: Hoe kan ik kleine beloningen gebruiken mijn leven leuker te maken?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test