Je kunt veel meer dan je denkt

Of jij tien kilo kunt afvallen? Of jij je baan kunt opzeggen om voor jezelf te beginnen? Of jij eigenhandig een industrie op zijn kop kunt zetten en zo de wereld kunt veranderen? Waarom niet? Andere mensen hebben het gedaan, waarom zou jij het niet kunnen?

Ja ik weet het. Die ‘andere mensen’ waren natuurlijk veel fantastischer. Veel geweldiger, creatiever, indrukwekkender, rijker, slimmer, slanker, beroemder en gezonder. Precies, als je dat gelooft dan zul je niet vooruit komen.

Zeg me na: ik kan het!

Waarom? Omdat je het kunt. Ten minste, zolang je er zelf in gelooft. Als je besluit dat je iets niet kunt, dan heb je bijna per definitie gelijk. Natuurlijk verras je jezelf af en toe (“Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen!”), maar vaker zet je jezelf met deze gedachte op het pad van mislukking.

En mislukking is jammer als je iets heel graag wilt bereiken. Dus als je iets voor elkaar wilt krijgen, geloof dan dat je het kunt. Zelfs als het erg onwaarschijnlijk lijkt. Deze overtuiging zal je namelijk over eindeloos veel obstakels heen helpen!

Maar, ik geloof het gewoon niet!

Ja, dat is een probleem. Je moet het wel zelf geloven. Hoe kun je jezelf doen geloven dat je in staat bent om fantastische dingen voor elkaar te krijgen?

 • Lees biografieën van je grootste helden, en laat je inspireren door hun leven, ideeën en tegenslagen.
 • Bedenk welke tegenslagen er mogelijk zijn op jouw route naar succes, en bedenk voor iedere tegenslag een aantal mogelijke oplossingen. Dit geeft je een dosis vertrouwen die je doet inzien dat je meer kunt dan je denkt.
 • Maak een plan. Een plan geeft houvast, en houvast geeft vertrouwen.
 • Studeer. Zorg dat je alles weet wat je moet weten in het gebied waarin je wilt slagen. Gebruik het internet waar het voor ontworpen is: het delen van kennis.
 • Test jezelf. Probeer gewoon eens of het lukt. Pak een klein project aan en leer gaandeweg.
 • Praat met mensen die hetzelfde hebben gedaan.
 • Maak een lijst met je grootste angsten, en zoek uit hoe je deze angsten kunt wegnemen. Volg een cursus, lees een boek, schakel een coach in.
 • Geef jezelf de tijd. Je kunt grote uitdagingen succesvol aangaan door je goed voor te bereiden.
 • Werk aan je zelfvertrouwen, aan je sociale vaardigheden en aan je denkgewoontes. Denk positief over jezelf, over anderen, over de wereld om je heen.
 • Je kunt niet falen, je zult niet falen, je gaat niet falen. Schrap het woord uit je woordenboek. Als het niet lukt, dan zie je dat dan wel weer. Houd je bezig met succes. Alles wat je aandacht geeft groeit!
 • Geniet van de rit. Het is geweldig om iets van betekenis te doen. Ga dus niet op in stress en zorgen, heb plezier en geniet ervan!
soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test