Artikel opslaan

“Opportunities are just obligations
wearing an appealing mask.”

Paul Jarvis

Momentum heeft een aanzuigende werking

Als een vrachtwagen voorbij raast, voel je een paar tellen later en enorme windvlaag. Omdat de vrachtwagen zo groot en zwaar is – en hard rijdt – verplaatst hij veel lucht. Vervolgens zie je hoe de vrachtwagen stof en dwarrelde blaadjes achter zich aan zuigt.

Hoe succesvoller je wordt – hoe meer zichtbaarheid en momentum je opbouwt – des te meer lucht je begint te verplaatsen. En des te sterker de aanzuigende werking. Maar in dit geval trek je geen blaadjes en stof achter je aan, maar kansen en mogelijkheden.

Er gaan deuren voor je open die anders gesloten bleven. En hoe meer kansen je grijpt en goed uitwerkt, des te meer nieuwe kansen er komen. Het is een opwaartse spiraal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Nou – mooi toch?

Ja – maar zoals alles in het leven: het gaat om de balans.

Kansen zijn geweldig. Het zijn unieke mogelijkheden om je doelen en dromen waar te maken en je levenskwaliteit blijvend te verhogen. Maar tegelijkertijd zijn kansen ook verplichtingen en verantwoordelijkheden – verkleed in een mooi glitterjasje.

Laat me het uitleggen. De afgelopen jaren gaat het goed met soChicken. Vanwege de boeken, de award, de YouTube video’s, de app en natuurlijk de website zelf. Ik ben onwijs dankbaar voor dit momentum en ik besef dat dit succes niet vanzelfsprekend is.

Tegelijkertijd zie ik heel duidelijk hoe succes – en de angst om kansen mis te lopen – een hele grote valkuil kan vormen. Want hoe groter het momentum, des te meer mogelijkheden er ontstaan.

Zoals ik al omschreef in mijn artikel hoe ik mijn geld verdien (en hoe niet): ik zou veel extra geld kunnen verdienen als ik adverteerders toelaat op soChicken – en meer inkomen is prima. Het punt is alleen, dit leidt automatisch ook tot een hoop extra werk en extra verantwoordelijkheden, deadlines en verplichtingen. En die zaken maken mijn leven een stuk minder fijn.

Hoe kansen je leven minder goed kunnen maken

Die geweldige promotie op je werk is een erkenning voor je vaardigheden en een prachtige stap vooruit op allerlei fronten. Maar je zult ook veel meer stress ervaren en veel minder thuis zijn om je kinderen te zien opgroeien.

Die toffe baan in het buitenland is de mogelijkheid van je leven, maar de kans is tegelijkertijd groot dat deze verandering je de liefde van je leven zal kosten.

Je krijgt meer geld, meer erkenning, meer verantwoordelijkheden, meer uitdaging. Maar je hebt hierdoor veel minder tijd voor andere zaken, waardoor je lichamelijke en mentale gezondheid eronder lijden.

Je maakt promotie en mag nu leidinggeven aan een team. Je maakt stappen vooruit, en dat vind je fijn. Maar tegelijkertijd merk je dat deze ‘betere’ positie je minder gelukkig maakt. Eerst werkte je zelf om mooie dingen te realiseren, nu ben je de hele dag in overleg en verwikkeld in drama.

Niet elke kans is een verbetering

Je hoeft niet elke kans te grijpen en je hoeft je niet slecht te voelen over de kansen die je laat lopen.

Het is belangrijk om stil te staan bij deze vraag: ”Wil ik deze kans pakken omdat het mijn levenskwaliteit verbetert, of omdat ik bang ben om deze kans te missen?”

Met het momentum dat soChicken momenteel heeft zijn er allerlei kansen. Maar veel van deze kansen resulteren vooral in een leven waarin ik op dit moment niet wil belanden.

Dit soort projecten en samenwerkingen leiden in potentie tot veel extra zichtbaarheid, omzet en andere mooie dingen. Maar tegelijkertijd ook tot extra drukte, verantwoordelijkheden, verplichtingen, stress en tijdgebrek. Zaken die ik momenteel niet nodig heb als trotse vader van een kleine spruit.

Grijp de kansen die je gelukkig maken. De zaken die daadwerkelijk je levenskwaliteit verhogen. Wees niet bang om kansen te missen, vertrouw erop dat je gewoon weer nieuwe kansen krijgt. Door constant meer op je bord te scheppen wordt je leven niet beter. De kracht van een goed leven zit hem in het maken van keuzes, hoe moeilijk die keuzes soms ook voelen.

Als je er op deze manier over nadenkt, welke kansen kun jij dan beter laten schieten?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test