Artikel opslaan

“I like to challenge myself.
I like to learn –
so I like to try new things
and try to keep growing.”

David Schwimmer

1. Uitdaging brengt plezier en voldoening

Uitdaging kan een enorme bron van blijdschap, plezier en voldoening vormen – mits je het goed doseert. Voelt de bezigheid té uitdagend, dan voel je je al snel overweldigd. Op zulke momenten voel je je geneigd uitstelgedrag te vertonen, waardoor je je juist waardeloos voelt.

Maar met de juiste dosering geeft uitdaging je het gevoel dat je vliegt. Er is iets prettigs aan het tegenkomen van obstakels en manieren vinden om ze te overwinnen. Het zorgt voor diepere concentratie en een groter gevoel van kalmte en geluk.

Dit is een van de redenen dat ik nog steeds veel projecten voor soChicken zelf programmeer. Tijdens programmeren word ik constant geconfronteerd met kleine obstakels. Het oplossen van bugs is soms uitdagend. En hoe uitdagender het oplossen is, des te geweldiger het voelt als het me lukt om het probleem op te lossen.

Wanneer een probleem echter te ingewikkeld is voel ik de neiging om het bijltje erbij neer te gooien en iets anders te gaan doen. Teveel uitdaging verlamt. De juiste dosering helpt je je leven steeds beter te maken.

Voel je je vaak overweldigd? Dan is de uitdaging beter doseren een oplossing. Voel je je vaak onvoldaan, verveeld of een beetje lusteloos? Voeg dan iets meer uitdaging toe om van de voordelen te profiteren.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Uitdaging brengt persoonlijke groei

Steeds wanneer je een uitdaging overwint ervaar je persoonlijke groei. Deze persoonlijke groei ervaar je op een paar gebieden:

 1. Je zelfvertrouwen neemt toe, omdat je aan jezelf bewijst dat je deze uitdaging kunt overwinnen.
 2. Je vaardigheden groeien doordat je op het randje van je kunnen hebt gewerkt. Hierdoor heb je je vaardigheden getraind, waardoor gelijkwaardige bezigheden in de toekomst makkelijker zullen zijn.
 3. Je comfort-zone breidt uit. Dingen die je voorheen als ‘te ingewikkeld’ of ‘te spannend’ bestempelde, vallen nu binnen je mogelijkheden. Hierdoor voel je je vrijer om te doen wat je wilt doen.

Een voorbeeld in mijn leven is spreken in het openbaar. De eerste keer dat ik mocht spreken over Steeds leuker (het eerste boek) voelde ik me maarliefst twee weken nerveus. Ik ervaarde het als een enorme uitdaging. Nadat ik de eerste twee sessies afrondde begon mijn zelfvertrouwen te groeien. De reacties waren positief, dus blijkbaar kon ik dit. Ik werd er (mede dankzij deze aanmoediging) ook steeds beter in.

Van de laatste paar sessies die ik gaf voelde ik me nauwelijks nog nerveus – de vlinders begonnen pas een paar minuten voordat ik het podium op moest echt te kriebelen. Hierdoor heb ik nu de vrijheid ontwikkeld om te spreken wanneer ik wil – en dat voelt best fijn.

Uitdagingen helpen je groeien als mens. En uit die groei kun je dan weer veel vrijheid, plezier, voldoening en zelfvertrouwen putten.

3. Uitdaging helpt je beter ontspannen

Het klinkt raar – maar het aangaan van uitdagingen helpt je om dieper te ontspannen en meer te genieten van je leven.

Denk er maar eens over na. Een leven zonder uitdaging – een leven dat comfortabel en voorspelbaar is – maakt je uiteindelijk onrustig. Het is de reden dat veel mensen zich in hun pensioen nog steeds heel druk maken. Als het leven verandert in een grote vakantie dan verveel je je rot.

Dit heb ik zelf meerdere keren ervaren op mijn wereldreizen. Na een paar weken cocktails drinken op een tropisch strand gaat de lol er wel een beetje vanaf. Het is fijn en waardevol om te ontspannen. Maar uiteindelijk komt er een moment dat jezelf uitdagen meer rust oplevert dan nog meer rusten.

De meeste mensen hebben uitdaging nodig om zich nuttig en voldaan te voelen. Uitdaging hoeft niet altijd om werk te draaien. Het kan ook gaan om het uitproberen van nieuwe bezigheden – zoals een sport (ik volg momenteel surfles), een hobby of vrijwilligerswerk. Of het overwinnen van persoonlijke angsten, het leren van nieuwe vaardigheden en het waarmaken van dromen.

Een leven met te weinig uitdaging leidt tot verveling, afbraak van je zelfvertrouwen, verkleining van je comfort-zone en een verlaagd gevoel van passie en zingeving. Teveel nietsdoen heeft zijn prijs – dat is duidelijk.

Maar hoe vind ik een nieuwe uitdaging?

Er zijn talloze manieren om meer uitdaging in je leven te halen. Voel je je ingedut en een beetje verloren? Ga dan gewoon iets doen en maak je niet te druk over het vinden van de perfecte activiteit.

 • Probeer je werk beter te doen, sneller of met meer mindfulness. Verdiep je eens in nieuwe aspecten van je vakgebied waar je nog niet bekend mee bent.
 • Zoek uit hoe je beter kunt bijdragen. Hoe kun je anderen beter tot dienst zijn en effectiever helpen?
 • Doe een proefles voor een sport die je nog niet eerder hebt gedaan.
 • Houd je bezig met een zaak die je aan het hart gaat. Wat zou je kunnen doen om bij te dragen aan oplossingen voor problemen als klimaatverandering, schending van mensenrechten, eenzaamheid, dierenleed, etc.?
 • Loop je rond met een levenslange droom die je steeds maar voor je uit blijft schuiven? Begin deze droom serieus te nemen, en vraag jezelf af: ”Wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten?” – voer deze stap uit en zet iets in beweging.
 • Zoek een bezigheid waar je totaal nog niet mee bezig bent geweest, maar die je leven beter kan maken. Een goed voorbeeld is het minimaliseren van je bezittingen.
 • Pak een nieuw onderdeel van je persoonlijke groei op, en neem het serieuzer dan voorheen. Wat zou er gebeuren als je echt je best zou doen om gezonder te leven, om daadwerkelijk dagelijks te mediteren of te leven met minder oordelen? Dit zet je op een nieuw pad van groei en ontwikkeling waarin je nieuwe uitdagingen tegenkomt.
 • Als een uitdaging je overweldigt, maak de uitdaging dan kleiner. Het is belangrijk dat je je uitgedaagd voelt maar wel vooruitgang blijft boeken. Alleen dan voel je je steeds succesvol en profiteer je van de voordelen.

Jezelf blijven uitdagen is een goed idee. Zo houd je jezelf scherp en geïnspireerd. Je houdt je persoonlijke groei op gang en je bouwt aan meer zelfvertrouwen, plezier en blijdschap.

Stop met het uitstellen van je dromen

Blijf je je taken, projecten, doelen en levensdromen maar voor je uitschuiven? Je bent niet alleen. Uitstelgedrag komt veel voor – ik worstelde er zelf ook mee.

Het lukte mij om mijn uitstelgedrag om te zetten in effectiviteit, en met mijn cursus heb ik duizenden lezers zoals jij mogen helpen hetzelfde te doen.

Ben je ook klaar met je uitstelgedrag?

Ontdek mijn online cursus en maak je dromen waar…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test