Vroeg of laat val je van de wagen

We maken allemaal plannen, we hebben allemaal onze goede voornemens. Gezonder eten, productief werken, meer bewegen, stoppen met je nicotineverslaving of stoppen met Facebook. We willen veranderen, en vaak lukt dat ook.

Je eet gezond. Je haalt groente in huis, je kookt gezonde gerechten. Je zit lekker in je vel, en je hebt het gevoel dat je je leven voor altijd hebt veranderd. Maar dan gebeurt er iets.

Wat er gebeurt maakt niet uit. Er gebeurt iets dat de boel in de war schopt. De feestdagen komen langs, je krijgt te maken met een tegenslag, je prioriteiten liggen plotseling ergens anders. En je merkt dat je terugvalt in je oude patronen.

De verse broccoli verandert in friet, de hardloopsessie in een comedyserie. En ineens realiseer je dat het je weer is overkomen. Je bent van de wagen gevallen. Terug in de oude patronen die je dacht kwijt te zijn geraakt.

Laat je niet meeslepen door het falen

Geen zorgen. Het overkomt ons allemaal. Het overkomt mij ook regelmatig. Het leven is nu eenmaal geen computerspel. Dingen zijn ingewikkeld. Jij bent ingewikkeld. Er speelt van alles mee.

Toch is dit niet het einde van het verhaal. Want nadat je je hebt gerealiseerd dat je van de wagen bent gevallen, zijn er verschillende strategieën die je kunt inzetten.

De meest gebruikte strategie is ook de minst effectieve strategie. Deze strategie is gebaseerd op het verleggen van de verantwoordelijkheid en jezelf zien als slachtoffer van de situatie. Je laat jezelf van de wagen vallen. Je rolt door het stof, en je blijft levenloos liggen op de weg. Net zo lang tot iemand je komt helpen.

Het klinkt als volgt:

  • “De hele week eet ik al geoznd, maar gisteren kon ik me echt niet inhouden. Nou goed, alles voor niets geweest. Dan kan ik vandaag ook wel friet gaan halen.”
  • “Ik krijg de hele week al niets uit m’n handen. Ik kan net zo goed voor de tv hangen vanmiddag, ik krijg toch geen werk gedaan.”
  • “M’n hardloopschema is nu al helemaal in de war. Het heeft geen zin om verder te gaan, als ik het schema niet volg dan kan ik net zo goed stoppen.”

Natuurlijk weet je dat deze gedachten nergens op slaan. Maar het voelt fijn om je eigen verantwoordelijkheid te ontkennen. Dan kun je lekker lui zijn, en net doen alsof het allemaal jouw schuld niet is.

Terug op de wagen klimmen

Er is echter een andere strategie die veel beter werkt. En deze strategie wordt toegepast door mensen die hun leven wél blijvend weten te veranderen. Mensen die beseffen dat ze vroeg of laat zullen falen, en deze momenten simpelweg incalculeren op de weg naar hun doel. Ze rollen niet door het stof. Ze rennen achter de wagen aan, en klimmen er gewoon weer op.

Deze strategie klinkt als volgt:

  • “Gisteren was niet zo’n gezonde dag. Ik ga vandaag daarom wat minder eten, en ik kies vooral voor groente. En ik ga een keer op de fiets naar m’n werk.”
  • “Ik ben de laatste tijd niet zo productief. Ik ga even zitten om m’n prioriteiten op een rijtje te zetten en het overzicht terug te krijgen, zodat ik weer aan de slag ga. Ik kies een kleine taak en ga dat direct doen.”
  • “Oei, m’n hardloopschema klopt niet meer. Dan ga ik gewoon terug naar de les van eergisteren. Het is vooral belangrijk dat ik lekker blijf bewegen.”

Het is het verschil tussen de wagen loslaten en achterblijven, en de wagen vasthouden en er weer op klimmen. De eerste strategie helpt je falen, de tweede strategie helpt je slagen.

Laat alles of niets los

Je zult falen. Zeker als je je gedrag probeert te veranderen. Je zult terugvallen hebben en soms dagen werk teniet doen. Maar dat hoort erbij. Laat je er niet door verslaan. Laat jezelf niet te hard falen.

Een beetje falen, prima, en weer verder waar je was gebleven. Neem je verantwoordelijkheid, pak de draad weer op. Met zelfmedelijden bereik je weinig. Het is niet alles of niets.

Zet gewoon weer een eerste kleine stap in de juiste richting. Dan wordt het veel makkelijker om je doelen te bereiken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test