Artikel opslaan

Je hebt fouten nodig

Hoeveel denk je dat je zult leren als je altijd alles in één keer perfect zou doen? Juist, lang niet zoveel als wanneer je af en toe flink de mist in gaat. Succesvolle mensen doen niet alles altijd perfect. Succesvolle mensen durven fouten te maken.

Het leven is eigenlijk één groot experiment. Je moet constant blijven zoeken naar de manier van leven die bij jou past en die voor jou werkt. Als blijkt dat één manier om iets te doen niet succesvol is heb je hiervan geleerd, en kun je een andere manier proberen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Sta jezelf toe fouten te maken en te leren

Door jezelf toe te staan fouten te maken gun je jezelf een stuk rust en vrijheid. Je bent niet perfect, en je hoeft je ook niet perfect te gedragen. Je doet altijd je best, en als dit dan niet uitpakt zoals je hoopte heb je een les geleerd. Je hebt een les geleerd over oorzaak en gevolg. Als jij op deze manier denkt, praat en handelt krijg je deze resultaten.

Het is motiverend om hoge eisen aan jezelf te stellen, maar het is niet effectief om bang te zijn om te falen. Wanneer je geen fouten durft te maken raak je verlamd en zul je steeds minder bereiken. Onthoud dit: om succesvol te zijn moet je fouten maken! Fouten zijn namelijk niets anders dan resultaten. Deze resultaten mogen dan misschien onwenselijk zijn, ze zijn niet meer of minder waardevol dan resultaten die jij als wenselijk bestempelt.

Hoeveel manieren heb je al geprobeerd?

Het kan zijn dat je iets probeerde te bereiken, maar het is compleet mislukt. De vraag is dan, wat doe je met deze informatie?

Je kunt zeggen dat je gefaald hebt, dat het je nooit zal lukken. Je kunt ook zeggen dat je ten minste één manier hebt ontdekt waarop het niet lukt. Nu is het aan jou om te blijven proberen totdat je de manier hebt gevonden die wél werkt.

Als je denkt dat je ‘alles’ hebt geprobeerd wordt het tijd om realistisch te worden. Heb je al 100 verschillende dingen geprobeerd? 10? Of zelfs 3? Stop niet te vroeg maar blijf onderzoeken. Laat je foute beslissingen je niet ontmoedigen als je echt iets wilt bereiken. Leer van je fouten, van de ongewenste resultaten, en stuur jezelf stap voor stap de kant op waar je wél heen wilt.

Je ervaring groeit vanzelf

Ervaring in het leven krijg je door zowel goede als verkeerde beslissingen te nemen. Of, om het wat mooier te stellen:

Goede beslissingen ontstaan dankzij levenservaring. Levenservaring ontstaat dankzij verkeerde beslissingen.

Door fouten te durven maken groei je. Je krijgt meer levenservaring en zult uiteindelijk meer goede beslissingen kunnen maken. Dus wees niet bang om fouten te maken. Geef jezelf de kans om te ontdekken en niet perfect te zijn. Dan zul je uiteindelijk meer bereiken.

Ben jij echt bang om te falen?

Merk je dat je niet alleen bang bent om te falen maar er ook compleet door verlamd wordt? Dan kan het zijn dat je faalangst hebt. De onderstaande boeken kunnen je helpen hiermee om te gaan door middel van praktische oefeningen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test