“Honesty is the best policy.”
Benjamin Franklin
De waarheid die we verbergen mag er gewoon zijn
Het lijkt er een beetje bij te horen – de kleine leugentjes die er op een dagelijkse basis uit floepen. We doen het allemaal van tijd tot tijd. Waarom? Omdat we de waarheid te confronterend, te onaantrekkelijk of niet indrukwekkend genoeg vinden.
Dan hebben we de neiging om gebeurtenissen of feiten te overdrijven of verdraaien, zodat de ander ons nét iets interessanter vindt. Zodat we – voor ons gevoel – meer goedkeuring zullen krijgen.
Kleine leugentjes – leugentjes om bestwil – maken het leven echter onnodig ingewikkeld. Omdat je jezelf onvermijdelijk anders voordoet dan je bent, en omdat je in de gaten moet houden welke versie van de waarheid je met welke mensen deelt. En niet alleen dat, kleine leugens worden al snel grote problemen in de relaties in je leven.
Waarom? Omdat relaties zijn gebouwd op vertrouwen, echtheid en integriteit. Wanneer de ander het gevoel krijgt dat je onzin uitkraamt daalt het gevoel van vertrouwen en beschadig je de relatie.
Niet fijn. Dus laten we vaker kiezen voor eerlijkheid.
Jezelf zijn kost de minste moeite
Weet je, het is uiteindelijk heel simpel. Je bent wat je bent, en je bent niet wat je niet bent. En daar is niets mis mee. Het is zoals het is.
De problemen ontstaan wanneer je dit niet van jezelf kunt accepteren. Dan krijg je het gevoel dat je iets zou moeten zijn wat je niet bent. En omdat je dat niet bent, denk je dat je net moet doen alsof je wél zo bent.
Ik ken mensen die liever de boel bij elkaar verzinnen over een specifiek onderwerp dan kwetsbaarheid te tonen en eerlijk te zeggen: ik weet het niet. Terwijl dat laatste de waarheid is.
Als je jezelf moeilijk kunt accepteren zoals je bent, wordt het heel verleidelijk om de waarheid een beetje te ’reorganiseren’. Om jezelf anders voor te doen dan je bent. En dat is waar de problemen ontstaan.
Je vertelt kleine leugens die je dag onnodig ingewikkeld maken.
Leren accepteren
Het punt is: de waarheid is goed genoeg. Zoals je bent ben je prima. Er is geen reden om de boel te verdraaien of kleine leugens te vertellen om jezelf of de situatie in een beter daglicht te zetten.
Dat is soms lastig te accepteren. Maar het is wat het is.
Jij bent – hier en nu – wie en wat je bent. Niet meer en niet minder. Dat is de realiteit, de waarheid. En het heeft geen zin om dat te ontkennen.
Liegen verandert de realiteit niet. Je bereikt er meestal niets wenselijks mee. Het doet weinig goeds voor je relaties en het doet niet veel goeds voor de relatie die je met jezelf hebt.
Eerlijkheid maakt je leven lekker ongecompliceerd
Ja – eerlijkheid maakt het leven ongecompliceerd. Het maakt het puur, luchtig en authentiek. En de mensen om je heen stellen dat op prijs. Het is een frisse wind, omdat de meeste mensen hun echte zelf liever verstoppen achter een zorgvuldig gemetseld muurtje van verdraaide waarheden.
Daar is niets mis mee, ik ben zelf ook nog bezig met het afbreken van dat muurtje. Steen voor steen. En hoewel ik voorlopig nog niet klaar ben, heb ik één ding inmiddels wel geleerd: het leeft zoveel fijner zonder die kille stenen om me heen.
Zonder dat metselwerk wordt het veel makkelijker om contact te maken met mensen. Veel eenvoudiger om de warmte van anderen te voelen. En als je geen muur met je mee hoeft te zeulen, raak je ook veel minder snel uitgeput.
Dus overweeg het eens. Geef eerlijkheid voorrang. Maak het je standaard houding.
Houd je gedachten in de gaten. Als je de neiging hebt om de waarheid nét even te verdraaien, vraag jezelf dan af waarom je dat doet. En kies standaard voor de waarheid als dat verder geen schade oplevert.
De waarheid is mooi, goed genoeg en lekker ongecompliceerd. Want feiten zijn feiten, het is zoals het is. En weet je, mocht dat niet bevallen – liegen kan altijd nog. Maar de kans is groot dat je dat muurtje niet meer mist zodra je hem hebt losgelaten.
Reacties
“Don’t do things that make you feel weak” (Jordan Peterson). Liegen, ‘witte’ leugentjes, dingen zeggen of schrijven waarvan je weet dat je er niet (helemaal) achter staat, zaken anders voorstellen dan ze zijn – dat maakt (je) zwakker. (Zelf)vertrouwen gedijt op eerlijkheid en “trust is the best currency”.