“When you are enthusiastic about what you do,
you feel this positive energy.
It’s very simple.”

Paulo Coelho

1. Begin met energie besparen

We krijgen dagelijks allemaal een beperkte hoeveelheid energie. En deze energie moeten we verdelen over alles wat we die dag willen doen.

Het is alsof je ’s ochtends je telefoon van de lader haalt. De batterij is vol, en met deze lading moet je het de hele dag doen.

Veel van ons besteden veel energie aan zaken die ons helemaal niet dienen. Denk aan continu piekeren, blijven rondlopen met een verhoogd stressniveau, het lichaam overbelasten met teveel eten of alcohol en het koesteren van negatieve gedachten.

Het is alsof je je telefoon ’s ochtends oppakt, en vervolgens non-stop video streamt via 5G – dan haal je de middag niet met je batterij. En zo voelen veel mensen zich ook gedurende de dag – alsof de batterij begint op te raken.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je interne batterij te snel leeg loopt?

 1. Investeer in je slaapritme. Goed en voldoende slapen helpt je de batterij volledig opladen én houdt de batterij in goede conditie.
 2. Werk om minder ‘in je hoofd te leven’. Continu piekeren en nadenken kost veel meer energie dan je verwacht. Je brein verbruikt onwijs veel energie. Door meer in het moment en ‘in je lichaam’ te leven bespaar je veel energie.
 3. Verzorg je lichaam met een gezond eetpatroon. Eet voldoende maar niet teveel. Je spijsvertering verbruikt ook onwijs veel energie. En als je eetpatroon van matige kwaliteit is kun je hierop besparen. Eet groente, fruit en onbewerkte koolhydraten (zoete aardappel, hele granen, bruine rijst etc.). Drink geen of weinig alcohol en beperk geraffineerde suiker.
 4. Sport meer. Door te sporten verminder je stress en investeer je in de gezondheid van de batterij. Ja, sporten is vermoeiend. Maar op de lange termijn helpt het je je batterij te vergroten, zodat je dagelijks meer energie te besteden hebt.
 5. Mediteer. Om stress te verminderen en je mindfulness te trainen. Zo lukt het je om kalmer en lichter in het leven te staan, met minder oordelen en minder gepieker.
 6. Leef een minder afgeleid leven. Steeds als je wordt afgeleid van iets, kost het je brein onwijs veel energie om te wisselen en weer terug te schakelen. Werk liever in grote blokken tijd zonder afleiding, dan word je productiever en verstook je minder kostbare energie.

Maak het meeste van de energie die je vandaag hebt gekregen. Verspil het niet aan afleiding, stress en gepieker. Maar gebruik het om het leven te ervaren waar je blij van wordt.

Fijn, en wat nog meer?

2. Boor een nieuwe bron van energie aan

Een peper in je reet noem ik het ook wel.

Het is grappig als je erover nadenkt. Het ene moment voel je je weinig energiek. Je voelt je een beetje ‘meh’, een beetje futloos. En dan kom ik naar je toe en zeg ik: ”alles is geregeld, je bent drie weken vrij en je mag morgen vertrekken naar een tropisch eiland met drie mensen die jij kiest.”

En plotseling schiet je door het huis om belletjes te plegen, je tas in te pakken en dansjes te doen van blijdschap.

Eerst voelde je je futloos en weinig energie. En nu bruis je ineens van energie! Wat is er gebeurd? Waar komt dat ineens vandaan?

Simpel: je hebt veel meer energie dan je denkt. Maar veel van deze energie is alleen toegankelijk als je een missie hebt. Het is alsof je telefoon begint leeg te raken, terwijl je gewoon een powerbank in je tas hebt. Je plugt de powerbank in, maar je krijgt een melding dat je deze energie alleen mag gebruiken voor een specifieke app.

Jouw specifieke app is een missie. Een doel. Een peper in je reet.

Het nastreven van een missie geeft je een gevoel van urgentie en spel. De vooruitgang die je boekt brengt je ook veel voldoening. En dat maakt gewoon een hoop energie los.

En zo kan het dat je je nog zo futloos kunt voelen het ene moment, en het andere moment uit je stoel springt en er tegenaan gaat. Je boort een nieuwe bron van motivatie aan waardoor je ineens véél langer door kunt.

De vraag is natuurlijk: hoe vind je die missie? Ik schreef er eerder dit artikel over.

3. Geef jezelf tijd om te herstellen

Onze cultuur adoreert mensen die altijd maar door rennen. Mensen die succesvol en productief zijn. Die ogenschijnlijk alle ballen hoog kunnen houden.

Maar de meeste mensen zitten zo niet in elkaar. Dat geldt ook voor mij.

En het is belangrijk om dat te realiseren. Want verschillende mensen hebben verschillende manieren nodig om met het leven om te gaan. Eindeloos doorrennen werkt niet voor de meeste mensen. En zelfs als het lijkt van wel, dan wordt zo’n periode vaak gevolgd door overspannenheid, depressie of burn-out.

Logisch. Want we moeten de tijd nemen om te herstellen. En het is belangrijk dat we dit serieus nemen. Je wilt niet leven alsof je een marathon rent. Je wilt leven als een surfer.

Wat betekent dat? Dat je de golven van je leven pakt alsof je een geweldige surfer bent. Er zijn periodes waarin je hard werkt, maanden waarin je veel voor elkaar krijgt en je je super energiek voelt. En dan slaat het geleidelijk om, en kom je in een periode waarin je tijd moet nemen voor herstel.

Dat is heel normaal. Leven is ritme, een golfbeweging. En je maakt het jezelf makkelijker als je op de golven surft, en tussen de golven tijd neemt om bij te komen. Je laat de golven het meeste werk doen, dan bereik je het meest.

Dus?

 • Respecteer je grenzen.
 • Besef dat elke uitbarsting van energie ook een moment van herstel nodig heeft.
 • Accepteer de golfbeweging in je leven, ook al zit je er helemaal niet op te wachten. Soms heb je meer energie, soms minder. Soms moet je een stapje terug doen en herstellen om langdurige schade te voorkomen.
 • Bouw momenten van herstel ook in je dagelijks leven. Een uur hard werken, een paar minuten pauze. Een drukke dag gisteren, vandaag iets rustiger aan. Hard gesport, nu een paar dagen rust.
 • Als je merkt dat je ineens vaker moe bent, slaap dan gewoon meer. Je lichaam geeft aan waar het behoefte aan heeft. Respecteer die behoefte, je bent geen machine.

Als je een batterij overbelast dan gebeuren er nare dingen. Hij raakt oververhit, stopt gewoon met werken of begint zelfs te roken.

Dat zijn allemaal dingen die je wilt en kunt voorkomen. En dat doe je door herstel belangrijk te maken.

Hoe kan ik elke dag bruisen van energie?

Wil je leren hoe je je energie beter kunt verdelen, zodat je elke dag kunt bruisen van energie?

In mijn online cursus vind je een praktisch stappenplan dat je helpt je energie op alle fronten te versterken.

Zodat je je minder vermoeid voelt en meer fut hebt om de dingen te doen die je blij maken.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test