Artikel opslaan

Een inspirerend doel is als een peper in je reet

Ehh, ja. Dat is nu eenmaal de uitdrukking. En het is waar! Zodra je een inspirerend doel voor jezelf stelt voel je direct een bepaalde mate van urgentie. Je voelt dat je vooruit wilt, dat je vooruit moet. Je kunt het bijna niet helpen!

 • Een doel maakt je leven simpel. Je kunt jezelf afvragen: “Brengt dit me dichter bij mijn doel?” Zo ja, lekker doen. Zo niet, niet doen. Lekker makkelijk.
 • Een doel geeft je leven betekenis en richting. Je weet wat je wilt en je weet wat je te doen staat.
 • Je weet wel hoe mensen vanuit hun werk heel veel lef hebben (de telefoon pakken, verkooppraatjes houden, brutaal zijn etc.) terwijl ze verlegen zijn als het om hun eigen leven gaat. Een inspirerend doel geeft je zo’n ‘externe drive’. Je durft ineens meer, omdat je wordt gedreven door je doel.
 • Werken richting je doel geeft voldoening. Steeds als je iets dichterbij je doel komt voel je je trots, succesvol en zelfverzekerd.
 • Een inspirerend doel houdt je bezig. Hierdoor heb je minder de neiging om uit te stellen en te treuzelen. Je put ineens uit een bron van motivatie die je daarvoor niet kon aanboren.

Als je eenmaal weet wat je wilt bereiken – en je hier geïnspireerd over bent – dan ga je bijna automatisch vooruit. Precies, alsof er een peper brandt in je, eh, achterste.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Oké, waar haal ik zo’n doel vandaan?

Goede vraag. Een doel stellen is niet moeilijk. Je hebt vast lijsten met doelen liggen die je stuk voor stuk niet hebt bereikt. Niet inspirerend, en niet goed voor je zelfvertrouwen.

Hoe vind je die drive? Hoe zorg je ervoor dat je zó gemotiveerd raakt dat je jezelf eraan moet herinneren om af en toe rust te nemen?

Simpel: kies één ding.

Eén ding? Als in: níet mijn droomgewicht bereiken, m’n inkomen verhogen, mezelf spiritueel ontwikkelen, minimalist worden, Japans leren, het huis verbouwen en tegelijkertijd een wereldreis plannen?

Precies.

Eén ding. Focus. Bijvoorbeeld: Over 7 maanden een conversatie met een willekeurige voorbijganger in Tokyo kunnen houden. Punt.

Is dat niet al uitdagend zat? はい (ja).

Goed. Tijd voor tips.

Tips – Hoe vind je zo’n doel?

Ik schreef al vaker over de kracht van focus. Dat doe ik niet voor niets. Dat doe ik omdat:

 1. Het basis economie is. Je hebt beperkte middelen (energie, tijd, geld, aandacht) en die wil je aanwenden om er zoveel mogelijk profijt uit te halen.
 2. Het werkt voor mij en alle andere mensen die ik zover krijg om zich meer te focussen (is bijzonder lastig).
 3. Ieder mens dat uitzonderlijke dingen bereikt focus gebruikt om dit voor elkaar te krijgen.

Het idee is dit: als je je richt op één doel dan voelt het niet meer als een doel. Dan voelt het als een missie. En wanneer je op een missie bent, dan gedraag je je anders. Dan voel je je heldhaftig. Dan ben je op avontuur. Dan is de wereld je playground. Dan ben je in ‘verwachting’ van iets geweldigs, van een nieuwe toekomst. Dan verleg je grenzen, daag je jezelf uit, voel je hoe je groeit.

Dan voel je echt dat je leeft. Dat je je leven ergens voor gebruikt. Voor iets dat jij het meest belangrijk vindt op dit moment.

En geloof me – dat gevoel ervaar je niet als je tien doelen probeert te bereiken. Dan voel je je uitgeblust, opgebrand en overweldigd. Dan ben je constant ‘toe aan een borrel’. Dan is de wereld niet je playground. Dan verandert het langzaam in hel op aarde. Een hel waarin jij steeds aan jezelf bewijst dat je niet goed genoeg bent, dat je niet vooruit komt en dat je niet in staat bent je leven beter te maken.

Meh.

Oké. Missie dus. Hoe doe je dat? Hieronder een aantal tips. Niet omdat ze nodig zijn, want je weet allang wat je te doen staat. Maar omdat we allemaal gek zijn op tips.

 • Pak papier (echt papier, zodat je lekker kunt frunniken met je pen – schermen dwingen je structuur aan te brengen, en dat wil je nu juist niet). Maak een lijst van de dingen die je ontzettend graag wilt bereiken.
 • Bekijk de lijst en raadpleeg je onderbuikgevoel. Welk van deze doelen wil je het allerliefst realiseren? Als je deze doelen zou nummeren, welk doel zou je dan nummer 1 geven?
 • Gefeliciteerd: je hebt je missie gevonden!
 • Ja, je wilt meer dingen doen met je leven dan alleen dit doel. Maar bedenk dat je weer een nieuw doel kunt kiezen als je dit doel hebt afgerond.
 • Stel: Je wilt je inkomen verhogen, maar je hebt het gevoel dat je eigenlijk een minder zelfzuchtig doel moet stellen. Wie hou je voor de gek? Hint: jezelf. Als je meer geld wilt hebben, ga dan meer geld verdienen. Blijkbaar is dat belangrijk voor je op dit moment. Volg je gevoel, je intuïtie. Als je iets voor jezelf wilt doen, doe het dan. Je hebt de wereld meer te bieden als jij lekker in je vel zit.
 • Zorg dat je je doel concreet maakt. Hoeveel wil je verdienen? Binnen hoeveel maanden wil je vloeiend Japans spreken? Hoeveel wil je wegen? Daag jezelf uit, durf een groot doel te stellen. Grote doelen zijn inspirerender dan hele realistische doelen. Je doel moet groot genoeg zijn om je echt uit te dagen, en realistisch genoeg dat je ergens gelooft dat jij dit kunt bereiken.
 • Ik hoorde weleens dat het makkelijker is om een miljoen te verdienen dan een ton. Simpelweg omdat de weg naar een miljoen je dwingt om heel anders te denken, waardoor je sneller resultaat boekt. Als je een ton zou willen verdienen focus je je bijvoorbeeld op je carriere. Als je een miljoen wilt verdienen kies je een heel ander spoor – ondernemen bijvoorbeeld.
 • Neem de levensveranderende beslissing. Jij gaat dit doen. Je leven gaat hier om draaien de komende tijd. Dit wordt jouw missie. Andere dingen gaan naar de achtergrond verdwijnen, en dit is waar je helemaal voor gaat.

Het avontuur is begonnen! Op weg naar een nieuw leven, met nieuwe mogelijkheden. Je gaat jezelf uitdagen en aan jezelf bewijzen dat je meer kunt dan je dacht. Omdat je al je aandacht, al je energie, tijd en middelen kunt toewijden aan dit ene doel.

Stap voor stap. Eén doel tegelijk. Zo kom je snel vooruit en maak je je leven lekker simpel en inspirerend. Wat wordt jouw missie?

Tips om die peper in je reet te krijgen

Merk je dat je het moeilijk vindt om in beweging te komen? Dat je liever uitstelt dan te werken richting een betere toekomst?

Volg dan onze praktische cursus voor meer discipline en minder uitstelgedrag. Voor je het weet ben je niet meer te houden!

Schrijf je in voor deze praktische cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test