Artikel opslaan

Er is niets mis met je

Het is natuurlijk prachtig als je aanvoelt wat anderen nodig hebben. Dit betekent dat je een enorme steun kan zijn voor de mensen in je omgeving, maar het maakt je ook kwetsbaar. Je loopt het risico om de energie van anderen over te nemen.

Dat is vooral vervelend bij negatieve gevoelens als stress, angst en boosheid. Je voelt je dan opeens chagrijnig, neerslachtig en vermoeid zonder duidelijke reden.

Je denkt misschien dat er iets mis is in je eigen leven of dat je overspannen begint te raken. In werkelijkheid heb je de zware of negatieve energie van iemand anders overgenomen.

Voor je eigen welzijn is het dus belangrijk dat je weet hoe je je eigen energie kunt beschermen tegen de negatieve invloed van anderen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Wees je bewust van je eigen energie

Als jij je bewust bent van je eigen energie, is het makkelijker om een grens te trekken tussen jou en de ander.

Dit oefen je door regelmatig bij jezelf te checken hoe het gaat. Scan je lichaam van top tot teen. Heb je last van pijntjes of ongemakken? Zit er ergens een spanning die je mag loslaten?

Doe dit ook voor het mentale gedeelte. Is er een gedachte die steeds terugkeert? Pieker je over een bepaalde situatie? Welk cijfer zou je je eigen gemoedstoestand op dit moment geven?

Blijf tijdens het contact met anderen steeds checken hoe jij je voelt. Merk je dat je erg meeleeft en dat de woorden en gevoelens van de ander invloed hebben op je eigen energie?

Besef dan dat je de problemen van een ander niet op jouw schouders hoeft te nemen.

Negatieve energie trekt negatieve energie aan

De negatieve energie van een ander haakt aan bij jouw eigen negatieve energie. Dit is nog een goede reden om je bewust te zijn van je eigen lichaam, gevoelens en gedachten.

Speelt er iets in je leven waardoor jij je op dit moment wat down voelt? Of ben je oververmoeid of grieperig? Dan kan de negatieve energie van een ander makkelijker vat op je krijgen.

Voor je het weet, trekken jullie elkaar naar beneden in een negatieve spiraal.

Bescherm je eigen energie door goed voor jezelf te zorgen. Leef gezond, slaap voldoende, maak plezier en pak je problemen aan. Daarmee doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook je omgeving.

Wees een spiegel, geen spons

Als je gevoelig bent voor de energie van anderen – of misschien zelfs wel hoogsensitief bent – dan is het heel makkelijk om te veranderen in een spons.

Alle prikkels en energieën om je heen neem je in je op. Totdat je helemaal verzadigd, vol en zwaar bent. Er kan niets meer bij en jij voelt je overprikkeld en oververmoeid.

Probeer in plaats daarvan een spiegel te zijn voor je omgeving. Weerkaats de negatieve energie door iets meer afstand te nemen.

Dit doe je door op een liefdevolle manier grenzen te stellen. Laat zien dat je de worsteling van de ander begrijpt zonder dat je je laat meeslepen door de negatieve energie.

Luister met volle aandacht, vul niet voor de ander in en stel open vragen zoals:

  • Waarom denk je dat?
  • Welke kleine stap zou je kunnen zetten om de situatie beter te maken?
  • Zitten er ook positieve kanten aan?
  • Waar heb jij behoefte aan?

Valt de ander in herhaling? Geef het gerust aan. Je hoeft echt niet uren naar hetzelfde verhaal te luisteren. En als je merkt dat het je te veel wordt, zeg dan dat je tijd voor jezelf nodig hebt.

Probeer negatieve mensen niet te veranderen

Het is goed om je te bedenken dat jij niet verantwoordelijk bent voor het leven van een ander. Je kunt er van alles van vinden, maar uiteindelijk kun je diegene niet veranderen.

Mensen die een negatieve energie uitstralen willen vooral gezien en gehoord worden. Biedt dus een luisterend oor, maar ga niet mee in de negatieve spiraal.

Wat je wel kunt doen, is het goede voorbeeld geven. Werk aan jezelf en zorg dat jij lekker in je vel zit. Daarmee straal je positieve energie uit, die met een beetje geluk aanstekelijk werkt.

Zo neem je niet de negatieve energie van een ander over – maar inspireer je die negatieve kennis, collega of buurvrouw juist met jouw positieve energie.

Negatieve energie loslaten

Heb je toch de negatieve energie van een ander overgenomen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dat zware gevoel van je af te schudden en weer tot jezelf te komen.

  • Ga uitwaaien in de natuur. Laat de wind jouw energie weer opfrissen. Dit kan aan zee, maar net zo goed tussen de weilanden of in een bos.
  • Spoel de negatieve energie van je af onder de douche. Stel je voor dat alle energie die niet bij jou hoort samen met het water door het doucheputje verdwijnt.
  • Dans op je favoriete muziek. Zet muziek aan waar je vrolijk van wordt en dans alle negatieve energie eruit.
  • Speel! En dan bedoel ik niet een spelletje op je telefoon, maar fysiek spelen. Speel tikkertje of verstoppertje met je (buur)kinderen, neefjes of nichtjes. Bouw een zandkasteel of LEGO-dorp, ga voetballen met vrienden, speel met je hond of leef je uit in een klimbos. Alles is goed, zolang je er maar lol in hebt en het niet voelt als een verplichting.
  • Doe een ademhalingsoefening. Adem diep en rustig in en uit. Bij elke uitademing ontspan je je lichaam nog iets meer en laat je alle negatieve energie los.

Schrijf op waar je dankbaar voor bent in je leven. Je zult zien dat er genoeg redenen zijn om je positief en ontspannen te voelen.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test