Artikel opslaan

Waarom een financieel overzicht zo belangrijk is

Verstandig met je geld omgaan is een stuk eenvoudiger als je goed zicht hebt op je persoonlijke financiën. Als je weet wat er maandelijks binnenkomt en wat er weer uit gaat weet je ook wat je maandelijks kunt besteden.

Inzicht in je persoonlijke financiën biedt houvast en controle. Dit geeft een prettig gevoel van zelfvertrouwen. Je weet wat je uit kunt geven en de kans is dus kleiner dat je er overheen zult gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Run je financiën als een klein bedrijf

Het is slim om je persoonlijke financiën te runnen als een klein bedrijfje. Het is de bedoeling dat je iedere maand winst maakt en geen verlies leidt. Als je verlies leidt kun je langzaam in de schulden raken zonder dat je het zelf door hebt. Als je winst maakt groeit je financiële onafhankelijkheid iedere maand.

Wanneer heb je winst gemaakt? Als je geld hebt kunnen toevoegen aan je spaar- of beleggingsrekening. Hoe meer kapitaal je hebt, des te stabieler je financiële situatie is.

Drie pijlers van goed financieel overzicht

Om jezelf en je gezin financieel gezond te houden moet je rekening houden met de volgende drie pijlers van persoonlijke financiën:

  1. Sparen – Zet iedere maand minimaal 10% van het inkomen op een spaarrekening en behandel dit met net zoveel respect als het betalen van je huur of hypotheek. Lees ook ‘Betaal eerst Jezelf, dan je Rekeningen‘.
  2. Beleggen en investeren – Zodra je er klaar voor bent, start dan met investeren. Laat iedere euro werken door verstandig te investeren in aandelen, beleggingsfondsen, vastgoed, obligaties of bedrijven. Laat je uiteraard goed informeren en start pas met investeren als je weet wat je doet.
  3. Verzekeren – Dek risico’s af door je te verzekeren tegen zaken die je te veel geld kunnen kosten.

Financiële onafhankelijkheid bereik je pas wanneer je je vermogen opbouwt als een sterk fort. Als er ergens iets wordt getroffen stort het systeem niet direct in. Je hebt genoeg maatregelen achter de hand om je financiële toekomst te beschermen.

Start direct met sparen

Sparen is de eenvoudigste en meest toegankelijke manier om je financiële toekomst stabieler te maken. Probeer minimaal 10% van je inkomen maandelijks te sparen, en raak dit geld niet meer aan. Beschouw je spaarrekening als een eigen verzekering. Mocht er iets gebeuren, dan kun je er op vertrouwen dat er niets aan de hand is omdat je een goede reserve hebt.

Streef ernaar om genoeg te sparen om minimaal 6 maanden te overleven. Dit geeft je een flinke buffer die je tegelijkertijd enorm veel zelfvertrouwen en innerlijke rust geeft. Lees ook ‘Spaar Onbewust €1.000‘.

Beleggen en investeren hoeft niet moeilijk te zijn

Als beginnende belegger kun je vrij eenvoudig gebruikmaken van beleggingsfondsen. Met deze fondsen heb je meer risico dan sparen, maar uiteindelijk vaak ook een hoger rendement. Hoe groter het risico is, des te groter de opbrengst vaak kan zijn. Wil je serieus aan de slag gaan? Win dan altijd financieel advies in.

Probeer te investeren voor de lange termijn. Aan iedere economische crisis komt weer een eind. Door je vermogen goed te verspreiden en simpelweg geduld te hebben zal je reserve langzaam maar zeker groeien. Hoe groter je vermogen, des te onafhankelijker je financiëel bent.

Verzeker jezelf goed

In Nederland heeft iedereen gelukkig een zorgverzekering. Er zijn hier nauwelijks mensen die hun huis uit worden gezet vanwege schulden die door zorgvoorzieningen veroorzaakt zijn. Toch kan het zijn dat je meer moet verzekeren.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt? En hoe blijft je gezin financiëel gezond als jij komt te overlijden? Informeer jezelf goed en maak eventueel een afspraak met een verzekeringsagent. Door risico’s af te dekken stel je je financiële toekomst zeker, dat heeft echter wel een prijs.

Maak een financiele begroting

Meer sparen en minder uitgeven is niet moeilijk zodra je een goed overzicht hebt gemaakt van je financiën. Je kunt zelfs nog meer geld besparen door steeds weer te proberen om onder je begroting uit te komen.

Tips voor het maken van je eigen begroting, en een Excel bestand vind je op Leukegeit.nl: Maak je eigen Begroting in Excel.

Meer tips om financieel onafhankelijk te worden?

Financieel Onbezorgd Leven Je wordt relatief rijker als je meer met je geld kunt doen. Je kunt ook daadwerkelijk rijker worden door je inkomen te vergroten. Dat is niet altijd makkelijk (zeker in het begin), maar als je het slim doet is het zeker de moeite waard.

We hebben een geweldig eBoek voor je klaarstaan vol met praktische tips om véél slimmer met je geld om te gaan. Ontdek hoe je meer overhoudt en stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt. Haal meer geluk uit iedere euro. Bekijk dit eBoek…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test