Artikel opslaan

“To me, the smell of fresh-made
coffee is one of the greatest inventions.”

Hugh Jackman

Optimaliseer je op zuinigheid of levenskwaliteit?

Als je denkt aan besparen, dan denk je waarschijnlijk direct aan de afname van luxe. Beknibbelen, een lagere levenskwaliteit – een dikke trui en de kachel uit. Dit is wat er gebeurt als je optimaliseert op zo weinig mogelijk geld uitgeven.

Als je echter – net als ik – optimaliseert op levenskwaliteit dan ziet het er vaak anders uit. Dan kan een optimalisatie richting levenskwaliteit ineens een hoop geld besparen. Ik noem het de bespaar paradox.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Bottemless slobberkoffie – no more

Als je me volgt op Instagram dan weet je dat ik gek ben op koffie. Ik hou van de geur van koffie in de ochtend, ik ben gek op koffiezaakjes en ik hou van die ongrijpbare ‘gezelligheid’ rondom samen zitten en genieten van een ‘bakkie’.

Billy en ik hebben dan ook een rijke geschiedenis van koffieapparaten. Maar uiteindelijk belandden we – na een paar rondreizen door de VS – op een simpele filterkoffieautomaat. Geïnspireerd door de slappe bottomless slobberkoffie in Amerikaanse diners (en als ik heel eerlijk ben, door Gilmore Girls) dronken we lekkere foute mokken vol slappe koffie.

En hoewel ik deze koffie prima vond, merkte ik ook dat er steeds meer uitstapjes werden gedaan richting koffiezaakjes.

En dat loopt in de papieren

Je weet hoe dat werkt tegenwoordig: koffie in een koffiezaakje kost al snel 3 euro per kopje. En als je er wat opgeschuimde havermelk in wilt dan mag je daar nog zeker 50 cent bij optellen.

Dat is natuurlijk prima, totdat je aan het rekenen slaat. Want als ik een ochtend in een koffiezaakje zit te werken met mijn laptop, drink ik zo drie koppen. Dat maakt me niets uit, want ik huur momenteel geen kantoor dus het is een logische zakelijke kostenpost.

Maar als ik dat zo op een rijtje zet, dan is dat al snel zo’n 35 koppen per maand. Of zo’n €105 aan koffiezaak-koffie.

We waren de slobberkoffie zat

Ja – vooral Billy was toe aan iets beters. En ik begrijp het ook wel. Amerikaanse diner koffie is leuk – in een Amerikaanse diner. Hier in Nederland is het vooral slappe koffie.

Dus we bestelden een koffiemachine, zo’n automatische waar je verse bonen in kunt stoppen. Die machine kostte ons ruim €300. Erg duur natuurlijk, maar het blijkt dus dat die machine ons een berg geld bespaart.

Waarom? Simpel: ik voel niet meer zo sterk de drang om koffie te drinken in koffiezaakjes. In plaats van €3 per kopje, drink ik thuis koffie voor een paar cent per kopje – en hij is bijna net zo lekker.

Ik merk dat ik per week een paar koppen minder drink in koffiezaakjes, waarmee ik zo’n €50 per maand minder uitgeef. En dat geldt niet alleen voor mij, Billy merkt ook een verandering in zijn gedrag. Het scheelt een paar kopjes hier en daar, maar het betekent dat die koffiemachine zichzelf binnen een paar maanden terugverdient zonder dat mijn levenskwaliteit negatief is beïnvloedt.

En vanaf daar helpt onze koffiemachine ons daadwerkelijk de maandelijkse uitgaven naar beneden te brengen. Best grappig hoe dat werkt.

Geld besparen is soms tegenstrijdig

Dit is natuurlijk een vrij klein, stom en specifiek voorbeeld. Als ik écht zou willen besparen zou ik een goedkoper apparaat kunnen gebruiken, minder koffie drinken of er gewoon helemaal mee stoppen.

Het punt met die opties is dat ze alledrie zorgen voor een (in mijn ogen) afname in levenskwaliteit. Alles went – dat is waar. Maar ik ben altijd juist op zoek naar dit soort ogenschijnlijk tegenstrijdige besparingen.

Dit is bijvoorbeeld ook wat er gebeurt als je zonnepanelen op je dak legt. De lasten gaan omlaag (waardoor je leven beter wordt), maar het comfort verandert niet. Het is wat ik merkte toen ik overstapte op een grotere (en duurdere) smartphone: ik kon mijn tablet verkopen omdat ik hem niet meer zoveel gebruikte.

Soms kun je op de lange termijn geld besparen door geld uit te geven en te investeren in kwaliteit. Dit spreekt voor zich bij zaken die bijvoorbeeld energie verbruiken (hoe zuiniger ze zijn, des te duurder ze mogen zijn omdat ze zichzelf terugbetalen). Maar bij gedragsverandering zien we het vaak over het hoofd.

Een ander voorbeeld is de sportschool

Dit is nog een mooi voorbeeld: ik heb me ingeschreven bij een iets luxere sportschool. Dit kost een stuk meer geld per maand dan een budget optie. Maar:

  • Het is een fijne sportschool, dus ik ga er graag naartoe. Dat betekent dat ik dus niet voor niets betaal (wat me bij een budget sportschool wel gebeurde in het verleden).
  • Terwijl ik op de sportschool ben werk ik op een positieve manier aan mijn gezondheidsdoelen terwijl ik ook nog eens luisterboeken luister die me vooruit helpen richting mijn andere doelen. Dit verbetert mijn levenskwaliteit op meerdere manieren.
  • De tijd die ik spendeer in de sportschool besteed ik niet op andere manieren. Ik ga minder vaak de stad in ’s avonds om te eten of wat te drinken met een vriendin, want ik ga dan sporten. Ik ga ook minder naar de bioscoop. Dit zijn alternatieve bezigheden die in potentie veel geld kosten.

Mijn leven wordt beter, ik voel me fijn en ik bespaar geld terwijl ik het doe. Om nog maar te zwijgen van de croissants op het station die ik niet meer koop sinds ik aan het afvallen ben.

Optimaliseren op levenskwaliteit bespaart soms verrassend veel geld. Vaak is de goedkoopste optie namelijk niet de meest voordelige optie op de lange termijn.

Je kunt dit voor jezelf ook uitzoeken. Welke gewoontes kosten je relatief veel geld? En hoe zou je deze gewoontes kunnen transformeren op een slimme manier waardoor je alle voordelen behoudt terwijl je tegelijkertijd geld bespaart?

Een paar voorbeelden:

  • Stoppen met roken bespaart je honderden euro’s per maand, het maakt ook je leven beter op talloze manieren.
  • Gezonder eten bespaart enorm veel geld op tussendoortjes, ongezonde snacks, stukken taart en horeca uitgaven – je leven wordt er ook mooier van.
  • Minder alcohol drinken maakt je ochtenden een stuk frisser. Het scheelt je tegelijkertijd een berg geld.
  • Door het leven gaan als minimalist heeft onwijs veel voordelen. Het bespaart je ook veel geld in aankopen die je niet doet én levert geld op doordat je veel spullen kunt verkopen.
  • Door spullen tweedehands te kopen kun je veel meer luxe ervaren voor veel minder geld in ruil voor een kleine tijdsinvestering
  • Etc.

Meer inspiratie? Lees ook: 11 manieren waarop ik onwijs veel geld bespaar

Meer tips om geld te besparen?

Billy schrijft vaak over besparen op Leukegeit. Hij ontwikkelde ook een bespaar eBoek met praktische tips om geld te besparen en je geld strategischer te besteden.

Bekijk het eBoek hier…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test