Artikel opslaan

Maak van sparen iets belangrijks

Wanneer je maandelijks je geld gestort krijgt, je vaste lasten laat afboeken en de rest lekker uitgeeft ben je niet constructief bezig. Vroeg of laat zul je geld nodig hebben voor een onvoorziene gebeurtenis. Er gaat iets kapot, je wilt toch graag iets luxer op vakantie of iemand vraagt je mee uit eten en je wilt geen ‘nee’ zeggen.

Als je nu nog niet spaart, start er dan zo snel mogelijk mee. Binnen een paar tellen heb je een spaarrekening geopend via de bankapp op je mobiel. Het is leuk om je geld te zien groeien en er iets doelmatigs mee te doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Betaal eerst jezelf, dan pas je rekeningen

Je denkt misschien dat het het allerbelangrijkst is om je rekeningen op tijd te betalen. Toch moet je je financiele toekomst zeker niet onderschatten. Door iedere maand eerst geld over te maken naar je spaarrekening stel je je toekomst veilig. Laat daarna al je vaste lasten afboeken. Alles wat je over hebt kun je die maand uitgeven aan wat je wilt.

Waar spaar je voor?

In de eerste plaats heeft ieder mens een financiële reserve nodig voor het geval het even niet meezit. Zorg dat je voldoende geld spaart zodat je niet in de problemen komt als bijvoorbeeld je koelkast ermee stopt. Hoe hoog die reserve is bepaald je zelf. De een voelt zich prettig bij een paar honderd euro, de ander zit pas op zijn gemak met 20.000 euro op de bank.

Naast je financiële reserve kun je ook denken aan een spaardoel. Wil je een nieuwe auto? Ben je aan het sparen voor een uitzet? Een laptop, een nieuwe televisie, een wereldreis? Spaar voor wat jij belangrijk vindt. Je kunt dan eenvoudig berekenen wat je opzij moet zetten. Bekijk wanneer je het spaardoel bereikt wilt hebben en wat het je zou kosten. Deel het bedrag door het aantal maanden, en je hebt je maandelijkse spaarbedrag.

Geld wat je niet uitgeeft kun je later uitgeven

Het is bepaald geen rocketsience, maar wel erg waar. Alles wat je nu niet uitgeeft kun je later uitgeven aan iets wat je belangrijk vindt. Kleine beetjes hopen snel op. Wanneer je besluit minder geld uit te geven aan broodjes op het station bespaar je per dag zomaar 3 euro. Op maandbasis begint dat aardig aan te tikken.

Ik maak persoonlijk gebruik van het spaarplan waar ik eerder al over schreef, lees daarvoor spaar onbewust €1000 euro. Het zorgt ervoor dat al het geld wat ik niet nodig heb op mijn spaarrekening terecht komt, waarna ik het eigenlijk vergeet. Dagelijks verdwijnen er kleine bedragen naar mijn spaarrekening. Omdat ik, wanneer ik mijn saldo check, zie dat het ‘hard’ gaat met mijn geld doe ik automatisch rustig aan met uitgeven.

Betaal eerst jezelf en bespaar automatisch geld

Wanneer je het geld wat je ‘over’ hebt op je spaarrekening zet zul je het minder makkelijk uitgeven. Het is van je normale bankrekening af en je kunt het dus niet zomaar wegpinnen. Je kunt jezelf proberen voor de gek te houden door automatisch kleine bedragen te sparen.

Wanneer je bewust spaart hou je aan het einde van de maand geld over. Wil je meer tips over hoe je meer geld binnen kunt krijgen? Lees dan ook: minder werken – 5 tips om je geld aan het werk te zetten

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test