Artikel opslaan

Geen camembert voor jou vandaag

Hoe groter de afstand, des te groter de impact van kleine koerswijzigingen.

Stel, je steekt de oceaan over in een roeiboot en je begint in New York. Het is dom en onverstandig, maar je wilt aankomen in Normandië omdat je gek bent op camembert. Je legt je boot met de boeg richting je bestemming. Je vertrekt vol goede moed, maar je hebt niet door dat de boeg van je roeiboot dertig centimeter te veel naar rechts wijst.

Je roeit en roeit – weken lang – in een perfect rechte lijn. Je hebt continu koers gehouden en je hebt eindelijk land in zicht. Je bent door het dolle heen, eindelijk wijn drinken en camembert eten!

Wanneer je de kust nadert besef je echter dat er iets niet klopt. Je ziet zand, het is ontzettend warm en je ziet nergens krijtrotsen. Je ziet wel kamelen – en die leveren geen camembert. Vol teleurstelling moet je tot de conclusie komen dat je bent aangemeerd in de Westelijke Sahara. Geen camembert voor jou vandaag.

Die kleine koerswijziging van dertig centimeter in New York is uitgelopen tot honderden kilometers! Kleine veranderingen hebben de potentie om je leven over 10 jaar ontzettend te beïnvloeden. Hieronder vind je vijf kleine koerswijzigingen die je vandaag kunt doorvoeren. Zodat je leven over tien jaar misschien nog leuker is dan nu.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Verhoog je spaarratio

Een kleine aanpassing in je spaarratio (het percentage van je inkomen dat je spaart) kan een enorme invloed hebben op je persoonlijke vrijheid.

Heel simpel: hoe verder je beneden je stand leeft, des te beter je er financieel voor komt te staan. Dat merk je niet na twee maanden maar wel na vijf jaar. Als je bijvoorbeeld elke maand €250 spaart of belegt, heb je na vijf jaar al €15.000 ingelegd.

Verhoog je spaarratio stap voor stap om een gezonde buffer op te bouwen. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen:

 • Los je hypotheek versneld af. Zo verklein je je schuld bij de bank en word je dus minder kwetsbaar. Je betaalt bovendien veel minder rente over de volledige looptijd. Een hypotheek van €200.000 met gemiddeld 4% rente kost je over dertig jaar bruto maar liefst €240.000 aan rente. Je huis kost je dan bruto dus €440.000. En voor dat geld heb je niet eens een eigen tennisbaan.
 • Ga goedkoper wonen. Je woonlasten vormen waarschijnlijk je grootste kostenpost. Zoek eens uit hoe je ze structureel kunt verlagen. Bijvoorbeeld door je huis te isoleren, zuiniger met energie om te gaan of naar een tiny house te verkassen.
 • Koop minder zooi. Werk aan je materialisme, doe het met wat je al hebt, koop tweedehands of leen spullen. Train jezelf om vaker tevreden te zijn met de spullen die je hebt.
 • Verander structurele gewoontes stap voor stap. Koop je elke dag een broodje op je werk voor vier euro? Als je fulltime werkt kost dit je €80 per maand of €960 per jaar. Door zelf lunch mee te nemen kun je waarschijnlijk de helft besparen. Dat bespaart je na vijf jaar €2.400.

Kleine besparingen tikken al snel aan. En als je veel kleine stappen zet, dan blijft er al snel meer ruimte over om te sparen of beleggen. Meer tips om te besparen en beneden je stand te leven vind je hieronder:

2. Word stap voor stap gezonder

Met kleine stapjes kun je je gezondheid drastisch verbeteren. Gezond leven draait om regelmatig het juiste doen, in plaats van af en toe.

Probeer je leven niet in één keer om te gooien. Je hebt tijd zat, doe het liever in kleine stapjes. Zo vergroot je de kans dat je blijvende verandering realiseert.

De meeste mensen hebben doorgaans maar zes eetmomenten in de dag:

 1. Ontbijt
 2. Een tussendoortje
 3. Lunch
 4. Nog een tussendoortje
 5. Diner
 6. Een laatste tussendoortje

Als je bent zoals de meeste mensen, dan eet je elke dag bijna dezelfde dingen – met uitzondering van het diner. Ik ontbijt elke dag hetzelfde (met kleine variaties in vers fruit), en de tussendoortjes verschillen ook weinig per dag. De meeste mensen lunchen ook elke dag hetzelfde. En zelfs voor het diner kiezen we vaak uit een vertrouwde selectie van gerechten.

Als je deze eetmomenten één voor één opwaardeert, dan heb je na een paar maanden een geweldig eetpatroon.

 • Begin met het optimaliseren van je ontbijt. Zoek een ontbijt dat je lekker vindt, dat makkelijk en snel te maken is, dat aan te passen is naar waar je trek in hebt, dat makkelijk in huis te halen is en super gezond is.
 • Billy en ik ontbijten bijvoorbeeld elke dag met havervlokken. Met wat plantaardige melk, 1-2 porties vers of ingevroren fruit en eventueel wat toppings als walnoot, kokos rasp of goji bessen. Dit ontbijt is lekker, makkelijk, voedzaam en gezond. En daarom eten we dit zelfs in het weekend, een enkele uitzondering daargelaten. Simpelweg omdat het ons een fijn gevoel geeft.
 • Gebruik je ontbijt om direct te scoren. Nog voordat de dag begonnen is heb ik al 1-2 stuks fruit en een portie hele granen binnen. Je kunt ook ontbijten met een groene smoothie met havervlokken. Lekker voedzaam, en je hebt ook nog eens direct je bladgroenten binnen. En je kunt het in de trein of auto opdrinken als je haast hebt. Lekker makkelijk.
 • Na het verbeteren van mijn ontbijt, ben ik begonnen met het upgraden van tussendoortjes. Als ik nu honger heb pak ik een stuk fruit of een volkoren cracker met wat humus. En in de avond kiezen we vaak voor een blokje extra pure chocolade (87% cacao).

Andere optimalisaties die je stap voor stap kunt invoeren:

 • Snijd vloeibare calorieën uit je eetpatroon. Stop met frisdrank, suiker in je koffie/thee, zuiveldranken en beperk je alcohol inname tot sociale gelegenheden.
 • Vervang regelmatige uitstapjes met de auto door lichaamsbeweging. Ik fiets tegenwoordig twee keer per week heen en terug van Delft naar een flexwerkplek in Rotterdam, waardoor ik sowieso al 60 km per week fiets. Het geeft me meteen de kans om podcasts en audioboeken te luisteren en lekker te ontstressen. Bovendien bespaar ik geld op treintickets en vermijd ik ongezonde verleidingen op het station (a.k.a. kaascroissants). Zoek uit hoe jij meer lichaamsbeweging in je leven kunt verwerken.
 • Kies voor minder vlees. Kook af en toe vegetarisch om je plantaardige kook-skills te ontwikkelen. Kies ook in de horeca vaker voor vega gerechten. Iets minder vlees is op de lange termijn een geweldige upgrade voor je gezondheid, dierenleed én je CO2 voetafdruk. Wen rustig aan een vega eetpatroon, en breid het geleidelijk uit.
 • Stretch je lichaam dagelijks. Bijvoorbeeld wanneer je uit bed komt. Dagelijks stretchen voorkomt stijfheid en houdt je lichaam langer flexibel, ook als je ouder wordt. YouTube staat vol met yoga instructie video’s voor elk pijntje en elke situatie – doe er je voordeel mee.
 • Selecteer een handjevol gezonde, lekkere en makkelijke recepten voor het diner. Kook deze keer op keer, en pas ze naar smaak aan. Als je toch vaak dezelfde dingen eet, dan kun je deze net zo goed upgraden voor meer gezondheid.
 • Soep. Maak gezonde soep met veel groente in enorme porties, en vries het in – liefst in bakjes voor één persoon. Ideaal voor een gezonde (en goedkope) lunch waar je nauwelijks moeite in hoeft te steken. Maak je soep lekker voedzaam door er bijvoorbeeld aardappel, pompoen of pastinaak doorheen te gooien.
 • Eet niet te vaak camembert. Sorry.

De kleine dagelijkse gewoontes bepalen je gezondheid op de lange termijn. Upgrade je gewoontes één voor één en merk hoe je steeds gezonder leeft met steeds minder moeite. Zo voel je je niet alleen fitter, lichter en energieker – je verlaagt ook je kans op allerlei nare aandoeningen. Mooi spul.

3. Laat verwachtingen los

Hoe meer verwachtingen je hebt, des te lastiger je leven wordt. Verwachtingen komen vaak namelijk niet uit, waardoor jij je gefrustreerd en teleurgesteld voelt.

Stel dat je aanmeert in de Westelijke Sahara zónder de verwachting van camembert. Dan ben je niet teleurgesteld, dan ben je verrast en verrukt vanwege de unieke kans om kamelenmelk te proberen – ik noem maar wat.

Merk bij jezelf op wanneer je verwachtingen koestert die eigenlijk onzinnig zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Je verwacht dat mensen zich hetzelfde gedragen als jij. Maar mensen blijken zich anders te gedragen, waardoor je je gefrustreerd voelt.
 • Je verwacht van jezelf dat je een enorme rij taken afrondt in een onmogelijk tijdsbestek. Dat lukt niet, waardoor je je keer op keer een loser voelt.
 • Je verwacht van vrienden dat ze je gedachten kunnen lezen, en je komen helpen terwijl jij ze niets vraagt. Ze komen niet helpen (ze hebben geen idee dat je hulp nodig hebt) – hierdoor vind je je vrienden ongevoelig en egoïstisch.
 • Je vindt dat je partner zou moeten inzien dat hij jou moet knuffelen of rotzooi achter zich moet opruimen. Jij wil er niet om vragen, omdat je vindt dat dat niet nodig zou moeten zijn. Vervolgens voel je je niet serieus genomen.
 • Je verwacht een salarisverhoging maar je vraagt er niet om, je vindt dat je baas het zelf moet inzien. Je voelt je hierdoor niet gewaardeerd.
 • Je verwacht dat je kinderen succesvol zijn op school, terwijl ze in werkelijkheid worstelen. Hierdoor voel je je continu teleurgesteld in je kinderen en in jezelf als ouder.

We hebben allemaal onrealistische verwachten van onszelf, het leven en de mensen in ons leven. Door ze één voor één op te merken kun je ze loslaten. Dan word je steeds een beetje vrijer, psychologisch steeds iets gezonder en wordt je leven steeds een beetje leuker.

4. Investeer in relaties en je sociale vaardigheden

De kwaliteit van je relaties is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van je leven. Investeer continu in relaties. Door nieuwe mensen te leren kennen én je bestaande vriendschappen te verdiepen.

 • Ontwikkel je sociale vaardigheden. Als je nu niet goed met mensen bent, dan kun je leren hoe je morgen iets beter wordt. Het is een kwestie van boeken lezen en eindeloos oefenen. Met elke stap die je zet worden je relaties beter en voel jij je vrijer en zelfverzekerder.
 • Ontwikkel je zelfvertrouwen. Met een gezond zelfbeeld kun je makkelijker relaties aangaan. Je voelt je gelukkiger, koestert geen angsten, hebt weinig bevestiging nodig en kunt anderen beter in hun waarde laten.
 • Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid ligt aan de basis van echt contact. Je kunt meer jezelf zijn, komt authentiek over en maakt diepere verbindingen met anderen.

Kleine verbeteringen in je sociale vaardigheden en je zelfvertrouwen betekenen op de lange termijn meer dan je denkt. Maar het kost tijd, dus begin nu met investeren.

5. Begin met bijdragen

Doe iets van betekenis. Iets waarmee je ander leven – mensen, dieren of ecosystemen – helpt. Zet je talenten en interesses in om de wereld een betere plek te maken.

Je haalt er nu voldoening uit en je kunt iets goeds bijdragen. Maar op de lange termijn ervaar je nog iets veel waardevollers: geen spijt.

Zolang je iets doet dat je voldoening geeft – met liefde en passie – dan zul je later geen spijt krijgen. Het maakt niet uit hoeveel geld je verdient, hoe populair je bent of hoe succesvol je bent – uiteindelijk zal het je geen blijvend levensgeluk bezorgen. Voldoening kan dat wel.

En voldoening ervaar je wanneer je iets van betekenis doet met je tijd en energie. Wanneer je je leven gebruikt voor iets dat jij zinvol vindt.

Dus zoek uit wat je passies zijn, kies een missie en ga aan de slag. Verkwansel je leven niet aan zaken die je niet gelukkig maken. Begin met bijdragen. Begin klein, en bouw het de komende jaren langzaam uit.

Zo kun je echt iets betekenen. Voor de wereld én voor jezelf.

Verander je koers stap voor stap

Kleine veranderingen hebben een grote impact – zeker als je er voldoende tijd voor uittrekt. En een heleboel kleine veranderingen bij elkaar kunnen je leven in een hele nieuwe richting duwen.

Dus wacht niet – begin vandaag. Vraag jezelf af: ”welke kleine stap kan ik nu zetten om mijn leven op de lange termijn leuker te maken?”

En nee, het antwoord is niet camembert eten. Maar misschien ook wel.

Aan de slag met tip 1

Wil je tip 1 toepassen en echt flink beneden je stand leven zodat je meer kunt sparen? Ga dan aan de slag met het praktische eBoek Bespaargeit van Leukegeit.nl – en ontdek hoe je je financiën veel gezonder maakt.

Lees meer en begin met besparen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test