Artikel opslaan

Die serie MOET je kijken!!

Verbaasd en gefascineerd luister ik hoe ze vertelt over de series die ze volgt. Het lijkt erop dat ze álle series volgt, wil volgen of heeft gevolgd. ”Heb je Game of Thrones niet gezien? Wauw. Die moet je écht écht kijken.”

Ik heb een haat-liefde verhouding met series. En ik denk dat dat voor veel mensen geldt.

  1. Series zijn vaak zo spannend en fantastisch dat je niet meer kunt stoppen met kijken;
  2. Omdat je niet meer kunt stoppen met kijken, kijk je er ontzettend veel van (binge-watching). En ondertussen brokkelt de rest van je leven langzaam af om je heen.
Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Gelukkig zijn mijn Sims tevreden

Vroeger moest ik naar huis racen, om te winnen van mijn grote zus. Ik zat in het 2e jaar van de Havo en De Sims was sinds kort geïnstalleerd op onze ‘huiscomputer’. En we hadden een soort regel: degene die als eerste thuis is mag ’s middags computeren, en de ander ’s avonds.

Het was altijd spannend als ik de hoek om fietste. Zit m’n zus achter de pc, of kan ik vanmiddag computeren?

Als ik dan alles op alles had gezet om vroeg thuis te zijn, dan ging ik De Sims spelen. Zo veel als ik kon. Want dat spel vond ik fantastisch.

En daar zat ik dan. Achter een computer, te spelen met een virtuele poppenkast. Het was geweldig. En ik besteedde er zoveel tijd aan als ik kon. Vooral toen ik mijn eigen pc bij elkaar had gespaard, en ik eindeloos kon spelen op mijn eigen kamer.

En op een dag – tijdens een schoolvakantie waarin ik ontzettend veel had geSimst – besefte ik het volgende:

”Mijn Sims zijn gelukkig, maar ik niet.”

En het voelde alsof ik iets met dat inzicht moest doen. En ik gooide het spel van mijn computer.

Entertainment als levensdoel?

Ik verbaas me regelmatig over het feit dat veel mensen zo ontzettend veel tijd investeren in entertainment. En dat ze erover praten alsof het daadwerkelijk nuttig tijdverdrijf is.

Alsof je leven structureel beter wordt als je Game of Thrones kijkt. Alsof het écht van belang is dat je de laatste films ziet, dat je die game uitspeelt.

Ja, soms vind je een serie, film, game of boek geweldig. Dan inspireert het je, dan wil je het verslinden. En daar is niets mis mee. De vraag is: ben je tevreden met je leven? Ben je gelukkig? Haal je voldoening uit je dagen?

Als het antwoord ‘nee’ of ‘mwah’ is, vraag jezelf dan af: helpt al dat entertainment een opwaartse spiraal in te zetten? Of gebruik ik het om mezelf te verdoven van de nare gevoelens die ik dagelijks ervaar?

Entertainment is fijn. Het is comfortabel. Het is makkelijk en moeiteloos. Maar het helpt je niet vooruit. Het kijken van series helpt je niet je doelen dichterbij te brengen. Het helpt je niet te groeien, je relaties te ontwikkelen, je zolder op te ruimen, gezonder te worden, je bedrijf op te bouwen, je achterpui te schilderen, gezond te koken of wat dan ook.

En het wordt binnenkort nog veel interessanter. De komende vijf jaar zullen in het teken komen te staan van de doorbraak van Virtual Reality. Entertainment wordt meeslepender en geweldiger dan ooit. Wat ga jij ermee doen? Laat je je meeslepen in een virtuele realiteit? Of werk je aan het verrijken van de ouderwetse realiteit?

Het leven ís entertainment

Ik weet nog hoe ik als tiener eens naar huis fietste in een periode dat ik het spel Driver speelde. Een spel waarin bomen worden gerenderd alsof het twee stukken karton zijn met een blaadjesprint. Ik fietste langs een rij hoge bomen. Terwijl ik langs fietste keek ik omhoog en zag ik hoe de takken prachtig bewogen. Zo rijk en indrukwekkend. Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht: “Wauw, dit is echt veel mooier dan in Driver”.

Ik vind het vreemd dat ik soms moet uitleggen dat ik geen prioriteit geef aan het kijken van vier series. Dat ik geen talentenjachten kijk op tv. Dat ik bijna geen nieuws volg (inmiddels een verkapte vorm van entertainment). Dat ik liever werk richting mijn doelen, omdat dat me meer voldoening geeft. Dat binge-watching me een leeg en onvoldaan gevoel geeft.

Ja, ik ben gek op goede comedy. Omdat ik dan niet word meegesleept in een verhaal. Ik kijk een aflevering (zoals The Big Bang Theory en Modern Family), en ik kan weer verder met mijn leven. Dat geldt ook voor goede films. Iets wat je bij Prison Break naar verluidt niet hoeft te verwachten.

En ik vind het veel leuker om tijd door te brengen met mijn vrienden, dan dat ik alleen achter een scherm m’n avonden aan me voorbij laat gaan. Dat voelt als echt leven, als betrokken zijn met de uren die verstrijken. En dat is wat mij betreft de beste vorm van entertainment.

Natuurlijk heeft entertainment een plaats in een gelukkig leven. Ik speel nog steeds regelmatig computergames, en ik kijk films. Maar ik zie het als entertainment. Als een middel om te spelen, te ontspannen en inspiratie op te doen terwijl ik de rest van de tijd werk aan een geweldig leven.

Waarom zou je zoveel tijd doorbrengen om te zien hoe andere mensen avonturen beleven, hoe andere mensen gelukkig zijn? Investeer die tijd in het opbouwen van je eigen geluk, gezondheid en succes. Op die manier wordt elke dag van je leven entertaining.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test