Artikel opslaan

“I have seen many storms in my life.
Most storms have caught me by surprise,
so I had to learn very quickly to look
further and understand that I am not
capable of controlling the weather,
to exercise the art of patience and
to respect the fury of nature.”

Paulo Coelho

Alles gaat voorbij

Het leven heeft de neiging om ons te overweldigen van tijd tot tijd. Dat is moeilijk, omdat je op zulke momenten het overzicht compleet kunt verliezen. Niet alleen voelt het alsof er geen uitweg meer is – het lijkt ook alsof het leven vanaf nu altijd zo zal zijn.

Maar als het leven goed is in één ding, dan is het wel veranderen.

Alles is tijdelijk. Ook als je het gevoel hebt dat je er helemaal doorheen zit. Ook als je niet meer weet hoe je je hoofd boven water moet houden. Verandering ligt altijd aan de horizon, ook als je het nog niet kunt zien.

Wanneer je het gevoel hebt dat je bent blootgesteld aan de elementen, alsof je blote huid wordt gesneden door ijzige wind – weet dan dat dit moment niet voor altijd is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Het leven draait niet alleen om pannenkoeken

Nee – soms is het zwaar, uitdagend en overweldigend op allerlei manieren. We kunnen altijd ons best doen om te groeien, om sterker te worden en onszelf te ontwikkelen. We kunnen boeken lezen, mediteren, angsten overwinnen, doelen stellen, onszelf uitdagen om het anders aan te pakken.

Maar het doorstaan van tegenslagen – door blijven gaan terwijl je wordt bestookt met snijdende tegenwind – is vaak de enige manier om echt te groeien op de gebieden waar groei het hardste nodig is voor jou. Dit is de weerstand die je nodig hebt om de persoon te worden die je moet zijn om grotere uitdagingen te kunnen overwinnen.

Om wijzer, krachtiger en waardevoller te worden voor de mensen om je heen. In een zekere zin legt deze periode van wanhoop en tegenwind de fundering voor een nieuw leven.

Zo vaak blijken de diepste tegenslagen de meest effectieve fundering voor een dieper en waardevoller leven:

  • Mensen gaan door een diepe burnout en besluiten om hun leven te gebruiken om anderen te helpen beter voor zichzelf te zorgen.
  • Het doormaken van een ernstige ziekte of intens trauma stelt je in staat om meer waarde te bieden voor mensen die hetzelfde doormaken.
  • Mensen doorstaan een diepe depressie en ontdekken uiteindelijk voor zichzelf dat het leven wel degelijk de moeite waard is om geleefd te worden, en vinden diepere betekenis en voldoening.
  • Er zijn mensen die alles verliezen – door een brand, een faillissement of een andere tragedie – en ontdekken dat ze uiteindelijk zelfs geluk kunnen vinden in de situatie die ze het meest vreesden, wat enorme innerlijke vrijheid biedt.
  • Doordat iemand je hart heeft gebroken leer je stap voor stap over zelfliefde en lukt het je je hart te helen, waardoor je sterker wordt dan je anders ooit zou zijn.
  • Doordat het leven je test, met talloze uitdagingen die tegelijkertijd op je pad komen, leer je om te stoppen met vechten en je over te geven aan dat wat is. Een inzicht dat je de rest van je leven helpt meer vrede te vinden.

Het zijn de moeilijkste periodes die ons helpen groeienhelpen rijpen. Die ons hebben gemaakt tot wie we nu zijn, en die ons zullen vormen in wie we over tien jaar zijn.

Je hebt geen controle over het weer

De ijzige storm snijdt in je huid – of je nu wilt of niet. Je hebt geen invloed op het weer, je hebt enkel invloed op de manier waarop je deze storm doorstaat.

Zet de stappen die nodig zijn om de situatie beter te maken. En weet tegelijkertijd dat het leven op dit moment precies is zoals het is, en niet anders. Terwijl je werkt om je door deze situatie heen te werken kun je je eraan overgeven.

Het is moeilijk, zo is het nu. En het wordt beter, maar nu is het hoe het is. En dat is oké.

Soms is er niets dat je kunt doen. Dan is overgeven je enige optie. Overgeven aan de situatie en geduld hebben, wachten op beter weer. Niet blijven wensen dat dingen anders waren, maar de tijd nemen om door deze situatie heen te werken en sterker te groeien.

Het leven is niet altijd makkelijk. En je hevig verzetten tegen de verandering maakt het vaak nog moeilijker. Zoals paniekerig spartelen in drijfzand je steeds dieper en dieper naar beneden zuigt. Kalmte is kracht. Geduld en overgave helpen je hier doorheen.

Alles is tijdelijk. Zelfs de diepste dalen in je leven. Haal diep adem, wees lief voor jezelf, heb geduld. Je kunt dit. 💛

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test