Artikel opslaan

“There’s no substitute for
the practice of meditation.”

Wayne Dyer

De beste tijd om te mediteren

Soms voelt het alsof mediteren lastig te verweven is in je dag. Je wilt dolgraag de positieve effecten van meditatie ervaren, maar je vindt het lastig om daadwerkelijk tijd te maken om te gaan zitten.

Want ja – het liefst wil je toch dat het een beetje rustig is. Dat je even alleen kunt zijn en je kunt terugtrekken. Als het even kan in comfortabele kleding, op een nuchtere maag, tijdens de zonsopgang terwijl de eerste zonnestralen naar binnen vallen, er vlinders om je hoofd vliegen en vogeltjes zachtjes tsjilpen op de achtergrond.

Precies – geen wonder dat je geen tijd vindt om te mediteren.

Dus laten we eens kijken – wat is de beste tijd om te mediteren?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Even een stapje achteruit – wat is tijd?

Kun je me uitleggen wat tijd is? Waar je tijd precies waarneemt? Want voor zover ik weet is tijd nergens te bekennen.

Ja – we ervaren herinneringen. Maar wat zijn herinneringen? Het zijn gedachten. En wanneer ervaar je gedachten? Je ervaart een gedachte niet in het verleden – je ervaart een gedachte altijd nu.

En de toekomst – hetzelfde verhaal. Je hebt natuurlijk geen herinneringen aan de toekomst, want de toekomst is er nog niet. Maar je ervaart wel allerlei verwachtingen. Extrapolaties van je herinneringen. Dit zijn nog steeds gedachten.

En ook deze gedachten ervaar je nu. Niet zojuist, niet straks maar nu.

Als je goed kijkt zie je dat onze waarneming van tijd is gebaseerd op gedachten die we alleen in het moment waarnemen. De werking van tijd is ontzettend relatief en contra-intuïtief. Maar dit kleine onderzoek brengt ons wel bij het duidelijke antwoord op de vraag.

Wanneer kun je het beste mediteren? Nu – want er is geen ander moment.

Oké – daar heb ik dus niets aan

Nou – ik denk dat je er wél iets aan hebt. Maar ik begrijp dat het niet erg praktisch klinkt. Het punt blijft: er is alleen nu. Mediteren kan dus altijd alleen maar plaatsvinden in het nu.

Zodra je je echt begint te realiseren dat je leven bestaat uit één groot doorlopend nu, dan begin je te beseffen dat ieder moment geschikt is om te gebruiken als meditatie.

Wat is meditatie? Wat mij betreft is meditatie heel eenvoudig: waarnemen wat is. Meer niet. Je neemt waar wat er gebeurt, wat je op dit moment ervaart. Zonder er iets van te vinden, zonder oordelen, zonder actie te ondernemen.

Ieder moment dat je simpelweg observeert is een moment van meditatie. Zo’n meditatie kan tien minuten duren, een halfuur of tien seconden.

Wat heb ik hier aan?

Meditatie hoeft geen officieel moment te zijn waarop je gaat zitten. Zulke momenten zijn waardevol omdat ze je helpen beter te worden in concentreren. Door regelmatig te gaan zitten en echt de tijd te nemen om te mediteren ontwikkel je je mindfulness vaardigheden. Je wordt beter in observeren van je eigen gedachten, waardoor het veel eenvoudiger wordt om mindfulness te ervaren.

Maar ieder moment is een kans om mindfulness te ervaren. Om dit enige, doorlopende nu bewust waar te nemen. Om uit je hoofd te stappen en al die gedachten voorbij te zien drijven als wolken aan de lucht. Om je ademhaling te ervaren en de grond onder je voeten te voelen.

Mediteren kan altijd en het maakt ieder moment mooier, dieper en liefdevoller. Als je moeite hebt met het verweven van mediteren in je dag (zoals ik heb terwijl ik dit schrijf, omdat er een kleine baby Jake in ons leven is) – verspreid je meditaties dan gewoon over je dag.

Ervaar kleine momenten van mindfulness. Die maken al het verschil.

Heb je ook nog wat praktische tips?

Wil je toch de tijd nemen om sneller vooruit te komen en meer resultaat te in je meditaties? Mijn belangrijkste advies is dit:

Maak het je doel om te gaan zitten. Lengte komt vanzelf.

Maak het niet je doel om tien, twintig of dertig minuten te mediteren. Maak zitten en beginnen met mediteren je doel. Dan volgt de rest vanzelf. Op deze manier wordt het veel eenvoudiger om van meditatie een dagelijkse gewoonte te maken.

Wanneer de gewoonte eenmaal is ingesleten, wordt het veel eenvoudiger om wat langer te blijven zitten en te werken aan lengte van je sessies.

Hang meditatie aan je ochtend- of avondroutine. Op die manier weet je zeker dat je er elke dag tijd voor hebt. Vind je geen tijd om ’s ochtends te mediteren? Ga dan tien minuten eerder naar bed en zet je wekker tien minuten eerder.

Probleem opgelost.

Wil je weten hoe je meditatie in je leven verweeft met weinig moeite? In mijn bestseller Leven met wind mee laat ik je zien hoe je meditatie kunt gebruiken om je leven leuker, liefdevoller en vooral eenvoudiger te maken op alle fronten.

Leven met wind mee werd tienduizenden keren verkocht en krijgt 115+ beoordelingen met een gemiddelde van 5 sterren op Bol.com.

Klik hier en bestel het boek direct…

Heb je het boek thuis liggen maar ben je er nog niet in begonnen? NU is het beste moment om te beginnen met lezen – het is ook het enige moment. 😉

Dagelijks leren mediteren

Beginnen met dagelijks mediteren Bundel

Dagelijks mediteren wordt al snel je fundering onder een rustiger en gelukkiger leven. Een dagelijkse meditatie gewoonte is een onwijs strategische toevoeging aan je ochtend- of avondroutine.

In deze Bundel laat ik zien op welke manieren je meditatie eenvoudig in je leven verweeft. Zodat het ook jou lukt om dagelijks te mediteren.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test