Artikel opslaan

Ecologisch leven is duur

Ja. Zo lijkt het. Want producten die duurzaam, biologisch en ecologisch verantwoord zijn kosten een berg geld. En ze worden vooral verkocht in speciale ecologische supermarkten die ik weleens gekscherend de groentejuwelier noem.

Want dat is het. Duur. En in dat opzicht lijkt duurzaam shoppen niet zo duurzaam voor je financiën. Want als je € 3,50 voor één biologisch afbreekbare afvalzak mag neertellen, dan wordt het betalen van de huur of hypotheek ineens een stuk minder makkelijk.

Het wekt de indruk dat een ecologische levensstijl alleen is weggelegd voor rijke mensen. Dat duurzaam leven niet mogelijk is voor ‘normale mensen’. En dat een ecologische levensstijl een offer is. Dat jij moet lijden om leed te voorkomen.

Maar weet je – daar is niets van waar. Het lijkt zo, totdat je met nieuwe ogen naar het probleem kijkt. En in dit artikel wil ik je een paar nieuwe ogen aanreiken. Want ecologisch leven is goedkoop. Goedkoper dan je denkt, en goedkoper dan de gemiddelde niet-ecologische levensstijl.

Laten we eens kijken hoe dat zit.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Het fundament onder een ecologische levensstijl

Steeds meer mensen willen ecologischer leven. Maar vaak beginnen we op een onlogische plek met optimaliseren. Daardoor wordt de verandering naar een ecologische levensstijl onbetaalbaar. We nemen ons huidige consumptiepatroon als uitgangspunt en zoeken ecologische alternatieven voor elk product dat we kopen.

Ecologische merken springen daar dolgraag op in. Want er is onwijs veel geld aan te verdienen. Eerst kocht je shirts voor een tientje, nu kost het ineens dertig euro. Hetzelfde geldt voor je douchegel, je make-up, je meubels en je verzorgingsproducten. Alles blijkt ineens dubbel zo duur.

Maar stel dat je besluit al je elektriciteit zelf op te wekken met eigen zonnepanelen. Je eerste stap is dan niet het installeren van panelen. Je eerste stap is ervoor zorgen dat je minder elektriciteit verbruikt. Zodat je vervolgens met minder zonnepanelen je doel kunt bereiken, waardoor je onwijs veel geld bespaart.

Dat principe kun je toepassen op je hele levensstijl. Simpel leven is het broodnodige fundament onder een ecologische levensstijl. Want als er minder is om te verduurzamen kost het minder en is het proces eenvoudiger.

Minder willen. Tevreden leren zijn. Langer doen met de spullen die je hebt. Uit de molen van materialisme stappen. Stoppen met ‘shoppen als hobby’.

Je schudt eerst de overbodige zaken uit je leven, zodat je vervolgens kunt werken met het optimaliseren van de dingen die overblijven. Je zorgt dat er minder is om te verduurzamen. Dan wordt het ineens een stuk eenvoudiger.

En het is leuk, want simpel leven heeft een hoop voordelen. Het helpt je te verbinden met de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Zoals relaties, gezond leven, lezen en leren, creativiteit, tijd doorbrengen in de natuur, innerlijke rust en mindfulness.

2. Hoe je in één klap een berg geld bespaart

Als je de overbodigheden uit je leven hebt gegooid is het tijd om dat wat overblijft te upgraden naar ecologische alternatieven.

Dat proces hoeft niet duur te zijn. Het kan je zelfs geld besparen.

Eén voorbeeld is stoppen met het eten van vlees. Deze keuze alleen verkleint je ecologische voetafdruk drastisch én bespaart je geld. Dagelijkse vleesconsumptie upgraden naar biologisch vlees kost bergen geld. Vegetarisch eten is veel goedkoper. Zeker als je leert koken zonder elke dag vleesvervangers te eten.

Nu kun je allerlei dingen denken over het al dan niet eten van vlees. Maar over een paar dingen kunnen we het allemaal eens worden:

  1. Vegetarisch eten is in ieder geval niet minder gezond dan vlees eten.
  2. Geen vlees eten is nog steeds véél ecologischer dan biologisch vlees eten.

Met andere woorden: als je vlees eet dan doe je dit vanwege smaak, textuur, gewoonte en traditie. Niet omdat het logisch is gezien de doelen die je wilt bereiken. Prima – maar het is belangrijk om dit onderscheid te maken. Je eet geen vlees omdat je het nodig hebt, maar omdat je het wilt.

En je kunt gewoon stoppen met willen, omdat je nieuwe prioriteiten hebt. Dat hoeft niet in één keer en het hoeft niet volledig. Maar het is een relatief eenvoudige stap die je helpt je ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen terwijl je veel geld bespaart.

3. Je hoeft geen ecologische douchegel te kopen

Nee. En dat geldt ook voor een heleboel andere dingen. Weet je waarom? Omdat luxe producten als douchegel overbodig zijn. Ze zijn lekker schuimig en makkelijk. Maar ze zijn niet nodig. Sterker nog, ze zitten vol met toestanden die je waarschijnlijk liever niet op je lichaam smeert.

En dan is er nog de vraag: is het nodig om je hele lichaam dagelijks in te zepen? Het antwoord is simpel: nee. Je huid is bedekt in bacteriën die je gezondheid beschermen. Je leven gaat er niet per definitie op vooruit als je die laag vriendelijke vrienden dagelijks verwijdert, waarna je huid uitdroogt en je het moet oplossen met crèmes die nog meer bende bevatten.

Het punt is: dit hele proces kun je versimpelen door te kiezen voor een duurzaam geproduceerde zeep op basis van olijfolie. Gebruik de zeep voor de zones die wat extra reinheid verdienen en gebruik het niet dagelijks voor je hele lichaam.

Dit bespaart bergen geld, bergen plastic afval, potjes peperdure lotion en ook nog eens een heleboel tijd onder de douche (en dus gas of elektriciteit). In dit artikel op Gewoon Lekker Groen vind je nog veel meer tips om afval in de badkamer te verminderen.

4. Het hoeft niet perfect

Wat heeft meer negatieve impact op de wereld: twee keer per jaar niet-duurzaam geproduceerde kleding kopen, of wekelijks duurzaam geproduceerde kleding shoppen?

Precies – waarschijnlijk het tweede.

Als iets biologisch, duurzaam of ecologisch geproduceerd is, wil dat niet zeggen dat het geen enkele impact meer heeft op de wereld. En het wil ook niet zeggen dat je ‘goed bezig bent’ omdat je ‘duurzaam shopt’.

Overbodigheid blijft overbodigheid. Als je onnodige dingen koopt dan ben je verantwoordelijk voor onnodig verbruik van grondstoffen. Het is verspilling. Ook als het groen geproduceerd is.

Met andere woorden: neem niet meer dan je nodig hebt – en je hebt niet veel nodig. Zo verklein je je ecologische impact automatisch. Zelfs als je vervolgens kiest voor de minder perfecte producten omdat je de ecologisch geproduceerde producten niet kunt betalen.

De kringloop is duurzamer dan de duurzame kledingwinkel. Maar er is geen reden dat je niet beiden kunt doen: shop minder en kies duurzaam met het geld dat je bespaart. Op GROWTHINKERS vind je een handige lijst met duurzame kledingmerken voor vrouwen én mannen.

Het is geen kwestie van groen en niet groen. Het is een spectrum van een heleboel tinten groen. En wat je wilt doen is kleine stappen zetten om steeds beter te worden zonder er een neurose van te maken.

Als je neurotisch doet schrik je de mensen om je heen af. Als je de middenweg kiest kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen. En een groot deel van jouw ecologische impact is het inspireren van anderen. Dus zet stappen en verlies je mentale gezondheid niet uit het oog.

5. Ecologisch leven helpt je geld besparen

Ik heb al jaren een negatieve elektriciteitsrekening. Heel positief vind ik dat. Mijn zes zonnepanelen wekken iets meer op dan ik verbruik. Daardoor heb ik de investering allang terugverdiend.

Sinds ik vegetarisch (en meestal plantaardig) eet zijn mijn boodschappen veel goedkoper geworden. Terwijl ik lekkerder eet dan vroeger.

Als je veel rijdt kan de switch naar elektrisch rijden je bakken met geld besparen. En als je de fiets pakt ben je nog goedkoper uit. De kringloop is nog altijd goedkoper dan de meubelboulevard en een boek lezen is een stuk betaalbaarder dan winkelen omdat je je verveelt.

Het is maar hoe je het aanpakt. Als je niet valt voor de ‘marketing-duurzaamheid’ kan de omschakeling naar ecologisch leven je elke dag geld besparen. En dat is fijn, want daardoor kun je bouwen aan duurzaamheid in je financiën.

Maak het makkelijk, niet moeilijk

De overgang naar een duurzame, ecologische levensstijl is te belangrijk om uit te stellen vanwege mythes als ‘het is te duur’.

Een ecologische levensstijl is alleen duur als je het duur wilt maken. En als je het in één klap perfect wilt doen. Perfectie werkt niet, actie werkt wel. Dus begin ergens en blijf verbeteren.

Je staat er niet alleen voor. En als je inspiratie zoekt, het internet staat er vol mee. Lees bijvoorbeeld deze artikelen of abonneer je op ons gezellige duurzame Pinterest board vol inspiratie. ✌🏻😊

soChicken artikelen over ecologisch leven

Positief omgaan met eco-anxiety

Positief omgaan met ecologische achteruitgang Bundel

Maak je je regelmatig zorgen over de gezondheid van onze planeet? Je bent niet alleen.

In deze cursus onderzoeken we hoe we onze zorgen en stress rondom klimaatverandering en ecologische achteruitgang kunnen omzetten in iets positiefs.

Ontdek hoe je je kalmte terugvindt, je schuldgevoel achter je kunt laten en constructief aan de slag kunt gaan om de problemen stap voor stap aan te pakken. Vanuit liefde en compassie, in plaats van angst en paniek. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test