Artikel opslaan

Ben jij de kritisch voor jezelf?

Wist je dat veel mensen veel kritischer zijn op hun eigen gedrag dan op het gedrag van de mensen om hen heen? Misschien geldt dit voor jou ook wel. Wat we van andere mensen zonder moeite accepteren kunnen we van onszelf moeilijk goedkeuren.

Je collega maakt een foutje waardoor een deel van het werk opnieuw moet gebeuren. Grote kans dat jij bij jezelf denkt: “Kan gebeuren, iedereen maakt fouten.” Echter, hoe behandel jij jezelf als jij degene bent die een fout heeft gemaakt?

Waarschijnlijk behandel je jezelf een stuk minder vriendelijk dan je collega. Je noemt jezelf een stommeling, je voelt je waardeloos en je vindt wellicht dat dit nooit had mogen gebeuren, en dat je hebt gefaald.

Veel mensen zijn erg kritisch op hun eigen gedrag, en dat is een eigenschap die niet veel goeds doet voor je zelfvertrouwen. Durf dus minder kritisch te zijn op jezelf. Durf jezelf complimenten te geven voor de zaken die je goed doet.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Complimenten motiveren je

Het ontvangen van complimenten is iets leuks. Waardering ontvangen voor de dingen die je doet is heel belangrijk. Het zorgt voor een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Wanneer je wordt beloond voor iets dat je goed hebt gedaan zul je dit soort dingen waarschijnlijk vaker, en met meer plezier doen. Als je dus eindelijk de badkamer hebt schoongemaakt waar je absoluut geen zin in had, is er niets mis mee om jezelf te belonen met wat waardering voor je eigen werk. “Goed van mezelf dat ik de badkamer weer schoon heb gemaakt, ik ben goed bezig!”

Beloon jezelf nadat je je mailbox hebt leeggemaakt, nadat je een deadline hebt gehaald of zodra je een taak van je lijstje kunt schrappen. Door jezelf steeds een soort intern schouderklopje te geven hou je jezelf gemotiveerd. Je beseft bij jezelf dat je iets bereikt, en dat je daar best trots op mag zijn.

Het is heel simpel om jezelf te complimenteren. Praat gewoon in jezelf: “Zo, dat heb ik goed opgelost. Ik denk niet dat mijn collega’s me dat na doen.” Jij bent verantwoordelijk voor de taak die je hebt afgerond, dus geef jezelf een compliment. Waardeer de dingen die je doet.

Wees mild voor jezelf en waardeer wat je doet

Aan de andere kant van het verhaal zit een stukje zelfcompassie. Je moet zaken die je goed doet waarderen, maar jezelf niet psychisch in elkaar slaan als je iets verkeerd doet.

Mensen maken fouten, dus jij ook. Sterker nog je hebt fouten nodig om succesvol te zijn. Probeer dus altijd de dingen die je liever anders had aangepakt in perspectief te plaatsen. Leer ervan en ga verder.

Door je te focussen op de dingen die je goed doet, waar je trots op kunt zijn, en jezelf hiervoor te belonen kom je in een positieve spiraal. Je wordt je bewust van de dingen die je goed doet, en dat stimuleert je zelfvertrouwen. Dus wees niet te bescheiden, wees trots!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test