“When we focus on our gratitude,
the tide of disappointment goes out
and the tide of love rushes in.”

Kristin Armstrong

Waardering tonen maakt blij

Dankbaarheid en waardering zijn geweldige gevoelens. En het leuke is – je kunt ze oproepen wanneer je maar wilt. Zoals ik schrijf in mijn boek Steeds leuker – dankbaarheid is een voedingsbodem voor tevredenheid.

En als je je tevreden voelt dan ben je ‘klaar’. Dan hoeft er niets meer te veranderen, dan kun je simpelweg genieten van het moment zoals het is.

Mooi spul dus. Dankbaarheid en waardering zijn goed onderzocht, en het zijn gevoelens (of beter gezegd acties) die je meetbaar gelukkiger maken. Hoe vaker jij je gemeende waardering toont of dankbaarheid uit, des te blijer je je zult voelen.

Dankbaar zijn voor kleine dingen

Je waardering tonen kan op allerlei manieren. Zelf ben ik dol op de kleine momenten van dankbaarheid. Genieten van de laatste zonnestralen met een drankje, een boek lezen met een kop koffie, de geur van de herfst, knuffelen in de ochtend, een taak afronden, een opgeruimd huis, fijne muziek, etc.

Als je ernaar zoekt zit je leven vol met dingen om te waarderen.

En hoe beter je wordt in je waardering tonen, des te blijer en meer tevreden je je voelt. Je wordt minder onrustig omdat je voelt dat je je kunt ontspannen. Je leven is prima, je voelt je goed – niets aan de hand.

Dus dat is allemaal fijn. Maar de opwaartse spiraal van waardering doet er nog een schepje bovenop!

De opwaartse spiraal van waardering.

De opwaartse spiraal van waardering. Deel op Pinterest

De opwaartse spiraal van waardering

Sinds een maand heb ik een draadloze koptelefoon. Zo’n grote, die helemaal over m’n oren gaat. En er is iets bijzonders gebeurd sinds ik buiten rondloop met die koptelefoon: ineens lijkt de halve bevolking ook zo’n koptelefoon te hebben!

Selectieve perceptie noemen we dat. Omdat mijn brein zich bezighoudt met koptelefoons, zie ik overal koptelefoons. Terwijl het me eerder niet opviel.

En die selectieve perceptie is precies waar de opwaartse spiraal van waardering op werkt. Hoe? Simpel:

Als je jezelf uitdaagt om vaker waardering te tonen, dan ziet je brein ineens overal redenen om waardering te tonen.

Je wordt wat je vaak doet. Hoe vaker je waardering toont, des te dankbaarder je wordt.

Het is alsof je een dankbaarheidsradar installeert op je hoofd. Hoe meer je je best doet om redenen te vinden om je dankbaar te voelen, des te meer redenen je brein víndt om waardering te tonen. Het is best bijzonder.

Maar wat kun je doen om dit proces op te starten?

Zo kun je de opwaartse spiraal opstarten

Er is een eenvoudige gewoonte waarmee je kunt beginnen om de opwaartse spiraal van waardering op te starten. Dit is wat ik voorstel:

Maak elke dag een simpel lijstje van dingen waar je je dankbaar voor voelt. Dat is alles.

Dus bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, open een app of pak een notitieboekje en maak een lijstje. Schrijf bijvoorbeeld minimaal 3 dingen op. Maar maak de lijst gerust langer.

Je kunt ook gewoon een lopend verhaal schrijven in je dagboek. En omschrijven welke dingen in je dag goed gingen, welke dingen je blij maakten en voor welke zaken je dankbaar bent.

Simpel. Het gaat er niet om dat je een indrukwekkend verhaal schrijft of een goede omschrijving van je dag noteert. Het gaat erom dat je jezelf uitdaagt om waardering te voelen. Het gevoel is het doel, niet de woorden die je schrijft.

Je kunt ook met een huisgenoot dagelijks doornemen wat er goed ging. Met je partner bijvoorbeeld, of je kind. Je kunt het ook doen door met een vriend(in) te appen. Zo help je elkaar om dankbaarder te leven en meer waardering te tonen.

Als je dit op een dagelijkse basis doet, dan begint je brein zich voor te bereiden op die dagelijkse opdracht. En gedurende de dag zal je brein op zoek gaan naar redenen om waardering te tonen. En daardoor zul je gedurende de dag steeds meer waardering en dankbaarheid ervaren.

En dat is leuk. Want dan lijkt het ineens alsof die ‘doodnormale dag’ begint te stralen. Dan zie je plotseling in hoeveel dingen er goed gaan in je leven. Hoeveel er is om je dankbaar voor te voelen.

Dat is de pret van de opwaartse spiraal van waardering. En het enige wat je hoeft te doen is vaker je waardering tonen.

Dus ja – waar ben jij vandaag dankbaar voor? 😊

Het boek gratis bij de cursus?

Precies – met dit soort kleine, strategische stappen kun je je levenskwaliteit behoorlijk verhogen.

In mijn boek Steeds leuker lees je nog veel meer van dit soort praktische tips. En in de bijbehorende online cursus Opwaarts gaan we nog een stap verder.

En weet je wat leuk is? Als je het boek bestelt, krijg je toegang tot je eigen online eierdoos. En in die eierdoos vind je een couponcode voor de cursus Opwaarts waarmee je de aanschafprijs van het boek terug krijgt als korting.

Op die manier krijg je het boek gratis bij de cursus. Zo maak je gebruik van deze optie:

  1. Bestel het boek hier (gratis verzending, morgen in huis)
  2. Log in op je eigen eierdoos met de instructies in het boek en vind je couponcode.
  3. Bestel de cursus Opwaarts, en vul je couponcode in tijdens het afrekenen.

Zo – en je kunt aan de slag. Veel plezier! 😁

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛