Artikel opslaan

“Worden jullie Amish ofzo?”

Dat was één van de vele geschokte reacties op ons plan. Leven zonder televisie, onvoorstelbaar. Vooral voor vrienden en familieleden van eerdere generaties. Dé verworvenheid van de 20ste eeuw. Het medium dat onze wereld zo sterk heeft veranderd, de ruggengraat van onze samenleving.

“We gaan ons televisie abonnement opzeggen.” “Huh? Hoe gaan jullie dan tv kijken?”

Waar ooit een mooi groot LCD scherm praalde, vinden we inmiddels een lege plek. Wat als eerste opvalt is dat de kamer er lichter van wordt. Letterlijk en figuurlijk. En dat is fijn, aangezien ons 19e eeuwse huisje in Delft aan de donkere kant is. Geen ‘zwarte plak’ op een prominente plek in de kamer. Geen draden. Geen kastjes en lampjes. Geen twintig afstandsbedieningen. Heerlijk.

Wat als tweede opvalt is hoe verslavend een televisie eigenlijk is. Ons eerste plan was simpelweg ons televisie abonnement opzeggen en de televisie laten staan. Je weet wel, voor DVD’s en de Apple TV. Maar toen onze mooie HD zenders waren verdwenen, bleek dat we nog toegang hadden tot alle zenders via de kabel. Tja, zo breek je geen gewoonte. Dus hebben we onze televisie verkocht. Weg ermee. Er volgde twee onwennige avonden.

Het experiment bevalt me inmiddels bijzonder goed. Maar voordat ik vertel wat ik zo fijn vindt aan mijn nieuwe leuke leven zonder televisie, zal ik vertellen wat voor mij de nadelen zijn van televisie.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De nadelen van televisie

Ik ben nooit fan geweest van televisie. Voor mij is het een eindeloze stroom aan (voornamelijk) onzinnige informatie en geestdodend entertainment. Maar toch is televisie kijken fijn. Voorál omdat het geestdodend is. En het wordt al snel een geestdodende gewoonte. Even niets doen, lekker voor je uit staren, beetje lachen, beetje verbaasd zijn, beetje reclame kijken.

Het werkt simpelweg verslavend. Zodra je eenmaal begint kun je niet meer stoppen. Zodra je wordt meegezogen in de avondprogrammering, ben je niet meer geneigd om de tv uit te zetten en iets nuttigs te gaan doen. Je wilt het wel, maar je doet het niet. Want je bent verlamd door de televisie.

Voor mij is televisie een oneindige bron van reclame en media hypes. Een fossiel medium dat niet meer past in mijn leven. Het maakt me onrustig, het staat te prominent in de kamer, als één persoon wil kijken dan moeten de anderen meegenieten, het berooft me van mijn vrije tijd en het kost tegenwoordig ontzettend veel geld. Kortom: televisie helpt me niet bij het bereiken van mijn doelen. Dus ik ben ermee gestopt.

Hoe bevalt het leven zonder televisie?

Laat me duidelijk zijn. Ik ben geen Amish. Ik heb internet en ik heb genoeg gadgets die met het internet overweg kunnen. Ik ben dus niet in een ‘gat’ gevallen, en dat was ook niet mijn insteek. Wat ik zo fijn vind aan het internet is dat je zelf kiest wat je wilt beleven. Alles is on-demand, daar wanneer je het nodig hebt.

De eerste dagen waren even wennen. Het werd avond. Wat moet je met je tijd? De eerste avond begon ik aan een nieuw boek. Aan het einde van de avond was ik al op een kwart. Wauw. Inmiddels ben ik al drie boeken verder, en ben ik zelfs begonnen met het lezen van fictie (iets waar ik nooit de tijd voor nam omdat er nog genoeg non-fictie te lezen was).

Ik dacht dat ik televisie zou missen, maar ik had het mis. Wat ik wel ervaar is rust, en een zee van tijd. Een hele avond vrije tijd, zonder bloedzuigers als Boulevard of andere ongein. Een hele avond voor mezelf. Tijd om te studeren, te lezen, te surfen en om te werken. Mijn tv-loze bestaan heeft me productiever, kalmer en simpelweg gelukkiger gemaakt. En ik verbaas me er elke dag weer over hoeveel tijd ik eigenlijk heb.

Maar, hoe moet het dan met…

Hoe moet het met nieuws? Tja, ik kijk geen nieuws. Maar dat hoeft ook niet, aangezien internet een véél beter medium is wat nieuws betreft. Tijdens een toiletbezoek trek ik mijn iPhone tevoorschijn en ben ik binnen mum van tijd weer helemaal up-to-date. Dat scheelt een nieuwsbulletin van vijftien minuten en twijfelachtige journalistiek. Bovendien word ik niet meegesleept in mediahypes die mij niet aangaan. Zo kan ik me bezighouden met de dingen die ík belangrijk vind.

Hoe moet dat met achtergronden? Hoe minder tv je kijkt, des te meer tijd je krijgt voor achtergronden. Je kunt meer lezen, krijgt weer tijd voor de krant (heb ik niet, maar wordt overwogen) of zelfs voor hele boeken over actuele onderwerpen (ik verslind boeken op dit moment).

En ja, er worden ook een heleboel geweldige programma’s uitgezonden op televisie. Ik ben niet tegen video-content. Ik ben tegen de eindeloze, nutteloze stroom van slechte video-content in mijn leven. Ik kijk af en toe goede programma’s via YouTube of Uitzending Gemist. Maar alleen waar en wanneer ik dat wil.

Zal ik altijd zonder televisie blijven? Misschien niet. Ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst weer een (kleinere) televisie in huis haal. Er zal echter niet zo snel een televisie abonnement meer mijn huis in komen. De televisie zal dan waarschijnlijk simpelweg fungeren als een ‘groot scherm’ voor mijn internet apparaten.

Doe met me mee: dump je televisie

Waarom heb jij je televisie in huis staan, buiten ‘gewoonte’? We zijn gewend om een televisie te hebben, maar niemand lijkt zich af te vragen of het ding nog wel aansluit bij wie we willen zijn en hoe we onze tijd willen besteden. Hoe zou jij je tijd indelen als je geen televisie meer zou hebben?

Als je het te hard-core vindt om je televisie te verkopen, doe dan eens een experiment:

  • Haal jezelf en je huisgenoten over te experimenteren met een week zonder televisie.
  • Haal je complete televisie installatie weg. Dus je televisie, je decoder, je 34 afstandsbedieningen en je recorder. Berg het op op zolder, of een andere plek waar je niet al te makkelijk bij kunt. Maak meteen gebruik van de gelegenheid om lekker te stoffen op de plek waar de tv stond.
  • Bedenk een paar activiteiten die je graag zou doen in plaats van televisie kijken. Denk aan sporten, wandelen, lezen, muziek luisteren, muziek maken, spelen met je kinderen, afspreken met vrienden, je werk voorbereiden, uitwaaien op het strand, een drankje doen, schrijven in je dagboek, mediteren, koken voor morgen, een gezonde lunch voor morgen voorbereiden, je taken organiseren, schrijven, een gezelschapsspel spelen, blogs lezen etc.
  • Merk hoe vreemd het voelt om geen tv meer te hebben. Laat jezelf even ‘afkicken’.
  • Besluit na zeven dagen of de televisie nog een plek heeft in jouw leven, of dat je hem liever uit je leven gooit. Maak ook even een snelle berekening om je beslissing op te baseren. Wat kost je televisie je per jaar (abonnement, stroom)? En wat kost je televisie je aan misgelopen inkomsten (niet-geschreven bestsellers, niet gelezen studieboeken etc.)?

Als blijkt dat je je televisie toch graag weer van zolder haalt: prima. Als blijkt dat je leven veel leuker is geworden zonder je televisie: welkom bij de club. Wat je conclusie ook is, jouw band met je televisie is vanaf dan een bewuste keus. Niet langer een tijdrovende gewoonte die je met je meedraagt uit de 20ste eeuw, maar een bewust onderdeel van je leven (of niet).

Heb jij al afscheid genomen van je televisie? Ben je juist groot fan of overweeg je om het apparaat het huis uit te bonjouren? Deel dan jouw ervaringen door een reactie achter te laten. Ik ben zeer benieuwd hoeveel mensen mijn ervaring delen, en wat de redenen zijn om televisie in je leven te houden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test