Voorkom dat je verbitterd raakt
Moet er iets gedaan worden? Dan ben jij de eerste die de hand opsteekt. Ook als je eigenlijk helemaal geen tijd of zin hebt.
Je bent betrokken, gevoelig en je denkt waarschijnlijk onbewust dat het jouw taak is om de mensen om je heen gelukkig te maken.
Heb je kinderen? Dan wordt deze eigenschap in veel gevallen nog eens uitvergroot. Een kind is immers van jou afhankelijk. Maar pas op dat je jezelf niet tekort doet.
Wanneer je jezelf altijd maar opoffert voor het geluk van anderen, dan loop je namelijk het risico dat je uiteindelijk verbitterd raakt. Je gaat je ergeren aan de mensen voor wie je zorgt, omdat je niet terugkrijgt wat je geeft.
Waarom offer jij jezelf op?
Vraag jezelf eens af waarom je het anderen altijd naar de zin probeert te maken ten koste van jezelf. Waarschijnlijk kun je je goed inleven in anderen en voel je feilloos aan wat zij nodig hebben.
Dat is een prachtige eigenschap. Deze eigenschap hoeft echter niet te betekenen dat jij jezelf dan maar op de tweede plek moet zetten. Daar zit iets anders achter.
Wat hoop je met jouw zelfopoffering te bereiken? Voelt het als een keuze of als iets wat je nu eenmaal doet? Wat denk je dat er gebeurt als je het niet zou doen?
De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in je eigen overtuigingen. Dit kunnen dingen zijn als:
- Angst voor afwijzing.
- De gedachte dat je liefde moet verdienen.
- Het idee dat je minder waard bent dan een ander.
- Last hebben van een schuldgevoel als je ‘nee’ zegt.
- Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Bijvoorbeeld omdat je al vroeg volwassen moest worden.
- Een familiepatroon: bijvoorbeeld de moeder die zich altijd wegcijfert voor de rest van het gezin.
Blijf trouw aan jezelf
Bovenstaande overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk je eigen identiteit kwijt raakt. Wie ben je nog als je stopt met jezelf opofferen? Wat vind jij belangrijk? Wat is jouw mening? Waar word jij blij van en waar niet van?
Als jouw gevoelens, gedachten, acties en woorden op één lijn zitten, dan ben je congruent. Dat betekent dat je bij alles wat je doet of zegt trouw blijft aan jezelf en je eigen identiteit. Dat geeft een goed gevoel.
Stel, je wordt gevraagd voor een project waar je totaal niet achter staat. Toch zeg je ‘ja’. Dit zorgt voor weerstand. Je voelt je ontevreden over jezelf, over het werk en over de ander. Misschien geef je de ander er zelfs de schuld van dat jij nu tot ‘s avonds laat zit te werken aan iets waar je het nut van inziet.
Je bent niet congruent geweest en hebt jezelf opgeofferd. Jouw gevoelens, gedachten, acties en woorden zijn niet in evenwicht. Als je hier beter op gaat letten, dan merk je het snel genoeg als er iets scheef zit.
Dit is een groot verschil met iets doen voor een ander omdat het goed voelt en aansluit bij wie je bent en waar je voor staat. In dat geval voel je geen weerstand en je verwacht er niets voor terug.
Geven vanuit overvloed
Zelfopoffering hangt samen met een idee van schaarste. Er is niet genoeg voor iedereen, dus offer jij jezelf maar op in het belang van de rest. Totdat jouw energie, geld en geduld volledig op zijn en je niets meer te geven hebt.
Je kunt door zelfopoffering zelfs in een burn-out terechtkomen. Dat wil je natuurlijk niet.
Ga daarom delen vanuit overvloed. Dat lukt alleen als je jezelf op de eerste plaats zet. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Want hoe beter het met jou gaat, hoe meer je te geven hebt.
Jouw echte waarde zit niet in de offers die je brengt. Het zit in wie je bent als mens. Daarom is het ook zo belangrijk om trouw te blijven aan jezelf.
Weet waar je goed in bent en waar je anderen mee kunt helpen. Werk ook aan je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling, zodat je in balans bent en ontspannen in het leven staat.
Op die manier kun je relaties opbouwen die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid. Waarbij je elkaar aanvult en het beste in elkaar naar boven haalt zonder dat de één zich moet opofferen voor het geluk van de ander.
Maak jezelf weerbaarder
Voor je omgeving kan het even wennen zijn als jij stopt met jezelf opofferen. Het kan in het begin zelfs zorgen voor conflicten. De mensen om je heen zijn immers gewend dat jij overal ‘ja’ op zegt.
Hierdoor ontstaan ongemakkelijke situaties. Door jezelf weerbaarder te maken en te investeren in je assertiviteit, kun je hier beter mee omgaan. Enkele tips:
- Communiceer altijd vanuit jezelf, dus in de ik-vorm.
- Wees liefdevol, maar duidelijk. Nee is gewoon nee.
- Schiet niet in de verdediging. Hoe jij je voelt is geen discussiepunt.
- Als het mogelijk is, gooi er dan wat humor in. Dat maakt de situatie minder zwaar.
- Geef eventueel een alternatief. Bijvoorbeeld: vanavond komt mij niet goed uit, maar volgende week kan wel. Of: hardlopen is niet aan mij besteed, maar ik vind het wel leuk om te gaan fietsen.
- Kijk of je de ander enthousiast kunt maken voor jouw ideeën zonder opdringerig te worden.
Laat jouw angst of onzekerheid niet regeren. Je kunt het toch nooit goed doen voor iedereen. De mensen die echt om je geven, zullen je grenzen respecteren.
Echt geluk vinden in jezelf
Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.
Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.
Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.
Reacties
Goede tips Joyce. Van kind af aan moest ik me opofferen, en ik ben nu hard bezig om deze patronen te doorbreken. Ik heb het vandaag geprobeerd met een klus van een klant waar ik helemaal niet achter stond, en het lezen over trouw aan jezelf blijven helpt me op dit moment enorm.