Artikel opslaan

“Change is incremental.
Change is small.”

Theodore Melfi

Je wordt wat je vaak doet

Elke stap die je zet heeft invloed op de rest van je leven.

Dat klinkt dramatisch, maar het is waar op een heleboel kleine manieren.

Je kleine dagelijkse keuzes uit het verleden hebben je gebracht tot waar je nu bent. En de kleine keuzes die je vandaag maakt bepalen waar je over vijf jaar zult staan.

  • Als je elke dag ongezond voedsel eet dan word je geleidelijk steeds minder gezond.
  • Als je elke dag tijd maakt om te schrijven dan word je een steeds betere schrijver.
  • Als je regelmatig mediteert vergroot je de kans dat je over een paar jaar een rustiger, geduldiger en gelukkiger persoon bent.
  • Als je elke maand geld spaart is de kans groot dat je over een paar jaar geen geldproblemen meer hebt.

Kleine, dagelijkse stappen bepalen de koers van je leven. Wanneer een schip vertrekt vanuit de Rotterdamse haven naar de VS, en dan heeft een kleine koerswijziging een enorme impact op de uiteindelijke bestemming. Een heleboel kleine koerswijzigingen in dezelfde richting kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je in Zuid-Amerika arriveert.

Als je – net als ik – graag werkt om je leven steeds leuker te maken kun je dit principe in je voordeel laten werken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De magie van kleine, dagelijkse doelen

Waar wil je zijn over vijf jaar? Als je nadenkt over je droomleven, wat zie je dan voor je? Als je bent als de meeste mensen dan denk je aan gezondheid, goede relaties, een vrij en onbezorgd gevoel, leuke dingen doen en misschien een paar dromen waarmaken.

Als we nadenken over ons droomleven realiseren we vaak al snel dat veel van onze doelen niet eens zo ambitieus zijn. Ze hebben vaak niet zoveel te maken met het realiseren van eenmalige – uitdagende – doelen. Het draait meestal vooral om hoe we ons op een dagelijkse basis gedragen.

Er is niet één ding dat je kunt doen om gezond, kalm en liefdevol te zijn. Dat is geen doel dat je in één klap kunt bereiken zoals je een wereldreis kunt boeken. Je kunt die plek alleen bereiken door nieuwe gewoontes aan te leren en je leven in een andere richting te duwen.

En dat doe je door vandaag een andere keuze te maken. Je weg naar je droomleven begint nu. Bij je volgende maaltijd, je volgende mogelijkheid om te mediteren, de volgende interactie die je hebt met een dierbare.

Grote doelen – kleine stappen

Vul je dagen met steeds meer constructieve en positieve bezigheden, en je leven wordt automatisch leuker en beter. Hoe sterker de totale balans leunt richting de opwaartse spiraal, des te sneller de vooruitgang zal gaan.

Sporten in plaats van Netflix. Reflecteren in je dagboek in plaats van swipen op social media. Echt luisteren naar een goede vriend in plaats van altijd direct je oordeel klaar hebben. Een appel in plaats van appeltaart. Water in plaats van wijn.

Je begrijpt hoe dit werkt. Hoe meer je leven leunt naar de uitkomst die je over vijf jaar graag zou willen ervaren, des te sneller je leven daarop begint te lijken.

Dat wil niet zeggen dat je alleen maar ‘constructieve’ dingen wilt doen. Het wil zeggen dat je de balans verandert. Genoeg om effect te hebben, om de koers van je leven in de juiste richting te duwen.

Vandaag yoga doen lijkt niet veel te betekenen over de loop van je hele leven. Maar een paar keer per week op de mat staan leidt over een paar maanden en jaren tot een leniger lichaam, een rustiger brein en toegenomen mindfulness.

Je kleine, alledaagse keuzes bepalen je leven op krachtige manieren. Toch zijn de afzonderlijke stappen vaak belachelijk klein.

Dus kijk eens vooruit en vraag je af:

“Met welke kleine aanpassingen kan ik mijn droomleven vanaf vandaag dichterbij brengen?”

Steeds leuker met steeds minder moeite

Wat zijn de beste, kleine stappen die je kunt zetten? In mijn bestseller Steeds leuker laat ik zien op welke manier je je leven leuker maakt met steeds minder moeite.

Ga ook aan de slag met de bijbehorende online cursus Opwaarts. Hier help ik je met praktische oefeningen de opwaartse spiraal op te starten in je eigen leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test