Artikel opslaan

De dagen vliegen langs je heen

Er zijn van die periodes waarin de tijd echt lijkt te vliegen. Het is maandag, en na twee keer knipperen met je ogen is het ineens wéér maandag. Waar is je week gebleven?

Vlak nadat we de tickets hadden geboekt voor onze 8-weekse reis, merkte ik hoe mijn hoofd weer de neiging kreeg om de tijd te versnellen. Ik leefde met een deadline in mijn hoofd. We gaan immers 2 maanden op pad, en ik wilde een aantal zaken afgerond hebben voordat we vertrokken.

Mijn gedachten waren vaak al in januari, terwijl het pas november was. En ik kreeg zo soms het idee dat ik helemaal niet meer zoveel tijd had. Gek, want ik had nog tijd zat om me voor te bereiden. Sterker nog, er moesten nog een hele berg feestdagen voorbij komen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Je gedachten gaan te snel

Als je constant in je hoofd leeft, lijkt de tijd sneller te gaan. En als je je druk maakt, en een beetje gestrest bent, dan vliegen de dagen aan je voorbij.

De ironie is dat je hierdoor de neiging krijgt om nóg sneller te leven. Om te haasten. Je krijgt het gevoel dat je dagen tussen je vingers door glippen, waardoor je nog beter je best gaat doen om meer te doen in minder tijd.

Terwijl de oplossing nu juist precies het tegenovergestelde is. Door je gedachten te kalmeren lijkt het alsof de tijd langzamer verstrijkt.

Hoe kalmeer je je gedachten?

Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om je gedachten te kalmeren. Ik gebruik ze stuk voor stuk regelmatig, en ze helpen mij om me direct kalmer te voelen.

  • Schrijf je gedachten van je af. Als ze op papier staan durft je onderbewuste ze even los te laten, omdat het weet dat je gedachten ergens vastgelegd zijn.
  • Doe één ding tegelijk. Multi-tasken richt meer schade aan dan je denkt. Het is alsof je het gaspedaal constant volledig indrukt. Niet economisch: het kost véél meer energie. Door te single-tasken voel je je rustiger en bespaar je veel energie.
  • Relativeer. Ja, je werk is belangrijk voor je. Maar er is meer in het leven. En ja, je wilt je gezinsleven perfect organiseren. Maar het hoeft niet perfect. Dingen mogen imperfect zijn. Helemaal niets mis mee. Zeker niet als het accepteren van imperfectie je de rust geeft waar je al tijden naar op zoek bent.
  • Gun jezelf tuttige rituelen. Zoals een boekje lezen voor het slapengaan om tot rust te komen (ik adviseer geen enge thrillers als je er snel van gaat dromen, zoals ik). Of een momentje voor jezelf in bad. Of heel rustig douchen en bewust genieten van een hele lekker geurende douchegel. Precies, een beetje tuttig. Maar wel fijn.
  • Doe een dutje. Als je de kans krijgt (en als je moe bent) doe dan een middagdutje. Dutjes helpen je niet alleen herstellen en bijkomen. Ze onderbreken ook je drukke dag met een ontzettend kalm moment. En dat helpt.
  • Mediteer. Door elke dag een paar minuten te mediteren, word je o.a. beter in het observeren van je gedachten. Al snel merk je hoe je jezelf gek maakt met je eigen gedachten. Door te mediteren train je jezelf om afstand te nemen, en in te zien dat jij niet je gedachten bent.
  • Speel vaker. Doe dingen puur omdat ze leuk zijn, liefst met leuke mensen. En dan bedoel ik niet zozeer wijn drinken, taart eten en je problemen bespreken (ben ik de enige die die combi maakt?). Maar echt spelen. Zoals tikkertje spelen met je buurmeisje, een gek spelletje doen of twister spelen met vrienden. Spelen maakt je leven leuker, probeer het maar eens!
  • Vertraag de tijd heel bewust. Neem een moment waarop je niets doet. Maak bijvoorbeeld een kop koffie, en kijk een paar minuten uit het raam. Zonder doel, zonder verwachting. Beginnen je gedachten te ratelen? Breng je aandacht dan weer terug bij het moment. Bij de geur van koffie, de geluiden om je heen, de vogeltjes in de tuin. Doe even niets nuttigs, en merk hoe nuttig dat eigenlijk is.
  • Maak een stevige wandeling. Perfect om tot rust te komen. En ook nog eens lekker gezond. En als je langer dan 40 minuten wandelt, komt er een gelukshormoon vrij dat je wandeling compleet maakt. Als je wandelt word je gedwongen om kalm te zijn. Simpelweg omdat je langzaam beweegt. Geen snelle fiets, geen ronkende brommer, geen comfortabele auto. Je benen, stap voor stap brengen ze je vooruit. Laat lekker je smartphone thuis, en geniet van een simpel kalm moment.

Je kunt zelf bepalen hoe snel de tijd aan je voorbij vliegt. Hoe kalmer je bent, des te meer tijd je lijkt te hebben. Dus mocht je weer eens het idee hebben dat het leven aan je voorbij vliegt: ga niet haasten maar maak jezelf rustig.

Zo. Tijd voor een kop thee.

Dagelijks leren mediteren

Beginnen met dagelijks mediteren Bundel

Dagelijks mediteren wordt al snel je fundering onder een rustiger en gelukkiger leven. Een dagelijkse meditatie gewoonte is een onwijs strategische toevoeging aan je ochtend- of avondroutine.

In deze Bundel laat ik zien op welke manieren je meditatie eenvoudig in je leven verweeft. Zodat het ook jou lukt om dagelijks te mediteren.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test