Artikel opslaan

Alles in banen leiden

Je wilt dat dingen goed gebeuren, en daarom doe je je best om het leven in goede banen te leiden. Je maakt je druk over hoe je dingen aanpakt, en vooral over hoe andere mensen dingen aanpakken. Want als ze het niet op jouw manier doen, dan word je zenuwachtig.

Ben jij een control-freak en wil je dolgraag dat alles verloopt op jouw manier? Gebruik dan de onderstaande tips om de touwtjes een beetje te laten vieren. Kun je weer een beetje ontspannen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Weet dat jouw manier niet de beste manier is

Ja, jij bent geweldig. En ja, jij weet meestal wat het best is.

Maar sta eens open voor het idee dat dit ook voor anderen geldt. Dat zij óók geweldig zijn, en dat hún manieren minstens zo goed zijn als de jouwe.

Misschien heb jij al een strak idee in je hoofd van hoe je de kerstboom wilt decoreren. En misschien heeft je partner hier een heel ander idee over. Waarom zouden jullie jouw plan moeten volgen? ”Omdat ik een betere smaak heb”.

Prima. De vraag is: wat is het je waard om daar moeilijk over te doen? En waarom zou je de ander niet gewoon de ruimte geven om zijn of haar geweldigheid te laten zien? Jouw manier is niet dé manier. Jouw manier is slecht een manier.

2. Houd je verwachtingen in perspectief

Ik ken mensen die alles al lijken in te vullen in hun hoofd. Die bepalen hoe andere mensen zich moeten gedragen, in welke volgorde dingen moeten gebeuren en hoe het leven zich moet ontvouwen. En als het leven dan anders uitpakt, dan ontstaat er wrijving.

Ik heb er zelf ook een houtje van, bijvoorbeeld als we een leuk uitstapje hebben. Dan heb ik vaak al een idee van wat ik wil doen, en daar ben ik dan moeilijk vanaf te brengen als anderen iets anders willen doen.

Bovendien heb ik enorme overtuigingskracht. Dus doen mensen meestal wat ik wil. En dat is dus precies het tegenovergestelde van hoe ik op zo’n moment zou willen zijn.

Door je verwachtingen te erkennen, en ze rustig aan de kant te schuiven, word je een leuker persoon. Je stopt met anderen overtuigen van jouw gelijk, en je wordt zelf kalmer omdat je niet steeds hoeft op te letten ‘of je je zin wel krijgt’.

Je kunt simpelweg genieten van het moment, en het leven ervaren zoals het komt. Ook al past het niet helemaal in het plaatje dat je vooraf in je hoofd had.

3. Probeer mensen niet te veranderen

Het is makkelijk om je te ergeren aan mensen die zich heel anders gedragen dan jij. Mensen die dingen doen die jij nóóóit zou doen.

Het is lastig om te accepteren dat alle mensen hun eigen pad bewandelen. Dat sommige levenslessen nog geleerd moeten worden, en dat zij het recht hebben om fouten te maken.

Een vriendin vertelde me laatst van een collega met hartklachten. Die collega eet regelmatig een bak selderijsalade onder het mom van ‘selderij is gezond’. Terwijl het eigenlijk een bak mayonaise met wat groente is. Zij wilde hem ervan overtuigen dat dit niet het type voedsel is dat een hartpatiënt zou moeten eten. Hij eet het nog steeds.

Mensen veranderen heeft geen zin. In de meeste gevallen vatten mensen je goedbedoelde suggesties op als pijnlijke kritiek, en verandert er niets. Behalve dan dat ze een hekel aan jou krijgen.

Neem een liefdevolle, open houding aan, en laat mensen zijn wie ze zijn. Natuurlijk grijp je in als mensen zichzelf echt beschadigen, maar zelfs dan is er vaak weinig dat je kunt doen.

De beste manier om mensen te veranderen, is door zelf een goed voorbeeld te zijn. Door zelf een beter mens te worden, en voor je vrienden en familieleden klaar te staan zodra ze je om hulp of tips vragen. Trek het naar jezelf toe. Zorg goed voor jezelf, en demonstreer op die manier jouw kijk op de wereld aan de mensen om je heen. Je hoeft mensen niets op te dringen, je kunt het gewoon laten zien.

4. Geniet van het leven zoals het komt

Het leven is een geweldige toestand. En zodra je de touwtjes van je valse gevoel van controle laat vieren, zie je hoe leuk het eigenlijk is.

Er komen verrassingen op je pad. Je ziet gebruikelijke gebeurtenissen in een heel nieuw licht. Je merkt hoe je meer ontspannen bent, minder oordeelt en je meer laat meestromen met de rivier. Het leven krijgt zo niet alleen meer schoonheid, jij voelt je tegelijkertijd ook een stuk relaxter.

Alsof je in een band drijft over zo’n lazy river in vakantieparken. Lekker poedelen, minding your own business.

Vaker genieten van het moment

Wil je de kunst van ‘genieten van het moment’ beter onder de knie krijgen? Ga dan aan de slag met mindfulness. Deze techniek helpt je om kalmer, liefdevoller en bewuster in het leven te staan. En het is super simpel.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test