Artikel opslaan

Gestrest en overweldigd

Laatst was ik een beetje gestrest. In januari vertrekken we voor twee maanden naar Japan, Thailand en Myanmar. En ik wil voor die tijd nog allerlei projecten afronden. Dwars door de drukke decembermaand heen.

Op het moment dat ik me gestrest voel, vind ik het lastig om te genieten van het moment. Daar gaan mijn gedachten dan veel te snel voor. Ik zat in de auto, en ik merkte hoe sterk dat gevoel van overweldigd zijn mijn humeur beïnvloedde. Ik was geprikkeld en ik voelde me niet optimaal.

En toen vroeg ik mezelf af: ”Wat als dit moment, hier en nu, eigenlijk al helemaal perfect is zoals het is?”

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je gedachten vertragen

Wat als de moeilijkheden waar je doorheen gaat helemaal goed zijn? Wat als er helemaal niets is dat je hoeft te veranderen?

  • Dan valt er een enorme last van je schouders.
  • Dan maak je direct verbinding met het moment, waardoor je even uit je hoofd stapt. Vaak de reden waardoor je je rot voelt.
  • Dan kun je je aandacht richten op de dingen die fijn zijn, de dingen die je dankbaar en blij maken.

Toen ik in de auto zat, bekeek ik het moment van een andere kant. Het moment wás namelijk perfect. We waren net op bezoek geweest bij mijn schoonmoeder, we hadden lekker gegeten, het was een goede werkdag geweest. We hadden zelfs vliegtickets geboekt die dag.

Het was lekker weer geweest. Nu was het donker, en zat ik lekker in de auto naar buiten te kijken. Met fijne muziek aan, en een warm kacheltje op m’n voetjes. ”Wat valt er aan te merken op dit moment?”, dacht ik. En het antwoord was helemaal niets (die poezelige warme voetjes gaven de doorslag). Het moment is perfect zoals het is.

Zelfs een wegversperring paste helemaal in het plaatje, aangezien ik daardoor langer kon genieten van de muziek, het uitzicht en het heerlijke gevoel dat ik lekker mindful was.

Problemen zijn daar, niet hier

Meestal als je je rot voelt, is dat vanwege iets dat zich niet hier en nu afspeelt. Het gaat over dingen die al gebeurd zijn, of dingen die mogelijk gaan gebeuren. Hier in het moment is alles vaak prima, niets aan de hand.

Je bent op je werk, je doet je ding. Of je zit op de bank met een kop koffie. Je doet boodschappen, je kookt, wast, runt het huishouden. Of je zit op de bank en je kijkt tv.

Stuk voor stuk geen problematische momenten. De problemen zijn niet om je heen. De problemen zitten vooral in je hoofd. En doordat je ze constant blijft herhalen – door erover te piekeren – lijkt het alsof ze altijd aanwezig zijn.

Maar dat zijn ze niet. Dus vraag jezelf de volgende keer ook eens af: ”Wat als dit moment, hier en nu, helemaal perfect is?” En zoek bewijs voor jezelf dat dit zo is.

Het leven is magisch. Maar voor die magie moet je wel een klein beetje moeite doen af en toe.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test