1. Goji bessen, moerbeien en inca bessen
Het zijn natuurlijke snoepjes. Lekker voor tussendoor, en bomvol met gezonde voedingsstoffen. Gedroogd superfruit is een gekke maar lekkere manier om te snoepen. En in tegenstelling tot normale snoep, helpen deze tussendoortjes je gezonder worden!
Goji bessen ken je waarschijnlijk wel. Deze rode besjes zitten vol met vitamine C en bevatten daarnaast diverse andere supergezonde voedingsstoffen. Je koopt ze tegenwoordig gewoon in de natuurwinkel. Er zijn zelfs ‘budget’ goji bessen te krijgen. Deze zijn van mindere kwaliteit. Ik probeer ze al jaren zelf te verbouwen (lukt voor geen meter), dus ik koop mijn biologische goji bessen online.
Moerbeien zijn iets minder bekend, maar stiekem wel iets lekkerder. Toen ik ze voor het eerst at was ik verrast door de heerlijke zoete, knapperige bite. Ze bevatten diverse gezonde voedingsstoffen, waaronder resveratrol en polyfenolen.
De inca bes is een andere vreemde superfruit. Inca bessen zijn zoet aan de buitenkant, zurig van binnen, ze bevatten bijzonder veel plantaardige eiwitten voor een fruitsoort (16%), zitten bomvol met B-vitamines en diverse mineralen. En ja, ze combineren geweldig met de lekker zoete moerbeien.
Het grote voordeel aan gedroogd superfruit is dat het lang houdbaar is. Je kunt er rustig van knabbelen, zonder dat je je druk hoeft te maken dat het bederft. Dat maakt het lekker simpel en gezond. Zolang je jezelf kunt inhouden dat je niet in een keer een hele zak leeg eet, uiteraard!
Lees meer en bestel direct:
2. Noten
Zolang je niet allergisch bent voor noten, is er geen reden om ze niet dagelijks te eten. Amandelen, hazelnoten, walnoten, macadamia-, pecan en paranoten. Ze zijn lekker, rijk aan voedingsstoffen, essentiële vetzuren en bovendien een makkelijk tussendoortje. Noten helpen je honger te stillen, je huid vitaal te houden en je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Ga je iets eten met daarin relatief veel suiker? Zoals een appel? Eet eerst een paar noten om ervoor te zorgen dat je bloedsuiker spiegel stabiel blijft. Begin je honger te krijgen, maar ga je pas over een uur eten? Eet een paar noten, en merk hoe je honger binnen 20 minuten verdwijnt.
Noten zijn geweldig, echte gezonde tussendoortjes. Ze bevatten echter wel ontzettend veel calorieën. Dat is op zichzelf geen probleem, zolang je jezelf beperkt tot een handje noten per dag. Voldoende om te profiteren van de gezonde eigenschappen! Zoek altijd naar ongezouten noten, en ga het liefst voor ongebrande noten. Deze bevatten de meeste voedingsstoffen!
Pinda’s zijn overigens geen noten maar peulvruchten. En erg lekker, dat wel.
3. Boerenkool chips
Jawel. Boerenkool chips. Boerenkool is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Amerika, omdat is aangetoond dat het een van de meest gezonde bladgroentes is. Goed nieuws, aangezien boerenkool in Nederland goedkoop is en overal verkrijgbaar! Stamppot, groene smoothies, juices, je kunt die oud-Hollandse kool op allerlei manieren verwerken. En je kunt er ook chips van maken.
Het is eigenlijk heel simpel. Neem boerenkool, gooi het in de oven en strooi er zeezout overheen. Hier vind je een simpel recept.
Het nadeel van zelf boerenkool chips maken is dat de hoge temperatuur veel voedingsstoffen kapot maakt. Dat is natuurlijk zonde. Je kunt het ook proberen met een eigen droogoven, een speciale oven die op lage temperatuur kan drogen (geweldig ook om o.a. je eigen groente crackers te maken of je eigen ‘zongedroogde’ tomaten te produceren). Je kunt het ook proberen met de laagste stand van je oven (hoewel dat meestal nog te warm is om de voedingsstoffen te bewaren). Je kunt gezonde boerenkool chips ook kant-en-klaar kopen. In verschillende smaken zelfs.
Hoe het smaakt? Heerlijk en een ideaal gezond tussendoortje. En je voelt je achteraf een stuk gezonder dan na een zak patat-joppie-chips, dat is zeker.
4. Rauwe groente met hummus dip
Hummus is Arabische kikkererwten puree, met olijfolie, knoflook, citroen en diverse specerijen. Kikkererwten zijn ontzettend gezond, en hummus is een heerlijke manier om meer groenten binnen te krijgen terwijl je het idee hebt dat je onwijs ongezond zit te snacken.
Snacken met hummus? Ja, neem een bakje hummus en dip er lekker verse groenten in. Wortel, bleekselderij, komkommer, stukjes tomaat, noem maar op. De hummus dip geeft een heerlijke smaak aan je frisse groente. Sterker nog, de hummus nodigt je uit om je helemaal klem te eten aan rauwe groenten! Lekker, en super gezond!
Oké – en hoe kom je aan hummus? Je maakt het zelf, je koopt het tegenwoordig gewoon bij de supermarkt, haalt het in de Turkse/Marokkaanse winkel, op de markt of bij je biologische supermarkt. Verwar hummus (op basis van kikkererwten met een beetje tahin) niet met Tahin (op basis van sesampasta). Tahin is heerlijk en gezond, maar bevat dubbel zoveel calorieën. Daar wil je dus niet eindeloos mee dippen.
5. Diepvriesfruit
We weten allemaal dat rood fruit gezond is. Frambozen, bramen, blauwe bessen. Vol met voedingsstoffen, anti-oxidanten en andere fantastischheden. Maar vers rood fruit is duur, seizoensgebonden en beperkt houdbaar. Als je er even geen liefde aan besteedt ligt er alweer een behaarde vrucht in je bakje. Irritant.
En toch zou je het hele jaar door willen snoepen met blauwe bessen. Dus? Dus loop je even langs het vriesvak. Daar vind je los ingevroren rode vruchten. Een stuk goedkoper, een stuk makkelijker te bewaren en een heerlijke gezonde traktatie. Dit fruit wordt direct na het plukken ingevroren. Dat betekent dus dat het eigenlijk veel verser is dan vers fruit, dat vaak al dagen geleden is geplukt voordat het in je koelkast belandt.
Noem me raar, maar ik sabbel graag op bevroren fruit. Het is alsof je ijs eet. En tegen de tijd dat je het doorslikt is het ontdooid. Verser dan dat kan fruit je lichaam niet binnen komen! In sommige reguliere supermarkten en vrijwel alle biologische supermarkten vind je zelfs betaalbaar biologisch diepvriesfruit. Lekker!
En weet je wat? Je gooit een pakje diepvriesfruit in een bak, gooit er een banaan bij (gewoon op kamertemperatuur), een takje munt en staafmixen maar. Binnen een minuut heb je super vers, huisgemaakt sorbet ijs. Gezond en zó lekker, het is bijna te mooi om waar te zijn!
Alles door elkaar
Zo pak ik het aan: Als ik trek heb dan neem ik een bakje, en vul dit met wat goji bessen, wat moerbeien, inca bessen, amandelen, walnoten, hazelnoten én wat diepvriesfruit. De combinatie is heerlijk, en het is een tussendoortje vol met voedingsstoffen. En het diepvriesfruit bezorgt me rode vingers.
Na zo’n tussendoortje heb je geen honger meer. Geen trek meer in chocolade of andere ongezonde snacks. Sterker nog, het is een traktatie op zichzelf. Iets waar je naar uitkijkt!
Bonus: Gezonde havermoutkoekjes
Je wilt iets eten bij de koffie ‘s avonds? Herkenbaar. En voordat je een pak Café Noir leeg eet, blijf even bij me. Ik heb namelijk de oplossing voor die crave naar zoetigheid in de avond, en het is onwijs gezond: gezonde havermoutkoekjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat een handje goji bessen en moerbeien wellen in een bakje water.
- Prak een banaan in een kom. Totdat de banaan een beetje vloeibaar wordt en de stukjes weg zijn.
- Voeg hier 50 gram havermout aan toe.
- Gooi er eventueel een eetlepel gebroken lijnzaad bij (ga je lekker van poepen).
- Gooi er eventueel wat walnoten doorheen (even fijnknijpen in kleine stukjes).
- Strooi er een zooitje kaneel overheen (als in: veel kaneel).
- Snufje zout.
- Voeg eventueel wat honing of agave siroop toe (liever te weinig dan te veel). Eventueel 50/50 met wat stevia.
- Giet de vruchten af, en gooi ze erbij.
- Roer alles door elkaar totdat het aanvoelt als ‘deeg’. Als het te droog is, doe er dan wat water bij.
- Maak platte koekjes op bakpapier.
- Schuif de boel de oven in totdat de koekjes mooi bruin zijn (ongeveer 20 minuten).
Deze gezonde superfruit havermoutkoekjes zijn heerlijk. Het kost letterlijk maar een paar minuten werk (minder dan naar de supermarkt fietsen voor dat pak koekjes) en het enige verse ingrediënt is banaan. Voor de rest haal je alles uit je voorraadkast. Voelt lekker ongezond, maar is eigenlijk lekker gezond! Mits je niet alles in je eentje opeet, natuurlijk.
Maak er een sport van om de koekjes met steeds minder honing/agavesiroop te maken. Hoe minder suiker, hoe beter!
Heb jij tips voor nog meer super gezonde en super lekkere tussendoortjes? Deel ze hieronder!
Loskomen van je suikerverslaving
Kun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.
Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn - dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Wat een pracht om de week weer mee te beginnen! Ik ga het is proberen. De december maand wordt namelijk alweer genoeg ongezonds gesnoept!
Recept Oerballen (pas op, verslavend!)
gemengde noten, dus twee zakjes studentenhaver of andere mix
rozijnen tweehanden vol
ongezwavelde abrikozen ongeveer 15
dadels een doosje, ik heb altijd zo’n kartonnen doosje met drie lagen dadels er in
kokos vier eetlepels erdoor en dan los in een bakje om de balletjes door te rollen
Alles in de keukenmachine totdat het vet van de noten het smeuig
maakt.
Ballen draaien en door kokos rollen.
Rauwe groente met hummusdip is een schot in de roos. Ik heb net een halve zak wortelen zitten wegwerken. Een beetje pimenton (gerookt paprikapoeder) door de hummus maakt het nóg lekkerder.
Maar toch niet zo lekker als de chocoladepepernoten..
Leuke tips voor tussendoortjes. Ben zelf geen zoetbek en zoek ook steeds naar gezonde snacks. Onlangs gekocht van nature crops, voedingsrepen, verschillende smaken, met quinoa. Zeer lekker, een aanrader.
En de lekkerste Hummus (en voor de helft van de prijs bij de AH) is te vinden bij de Lidl..
Dank je wel voor je tips.
Hele lekkere tips; dank je wel! In het kader van je lichaam ontzuren, kun je echter beter geen vruchten en rauwe groenten eten ‘s avonds.
:O dit zijn alle gezonde recepten die ik zelf dit jaar ontdekt heb :) zo toevallig. Wel handig om ze op 1 lijstje te hebben staan nu^^
Super zo’n lijst…dank je wel maar ik heb wel eenvraagje : bij de noten staan geen cashewnoten. Zijn die minder gezond ??
Fijne tips!
Onlangs heb ik moerbeien geprobeerd maar kreeg ik een extreme allergische reactie. (Jeuk, dikke tong etc) Even op letten voor de gevoelige mensen onder ons.
Ik doe alles op gevoel.
* kokosolie (ca. 30 gram) op laag vuur in pan warm laten worden.
* bijv. pindakaas óf Tahin óf zonnebloempasta óf gemengd toevoegen, flinke eetlepel.
* een halve of desgewenst een heel vanillestokje uitschrapen en toevoegen
* een flinke theelepel kokosbloesemsuiker of palmsuiker toevoegen
* (Conimex) geraspte kokos toevoegen totdat het goed dik is geworden. In kleine vormpjes doen en op laten stijven in de koelkast. Ook in koelkast bewaren omdat kokosolie zacht wordt bij hogere temperaturen.
Bedankt voor je tips Jelle! Ze zijn voor mij herkenbaar, maar super omschreven. Mooie site!
Gegrilde kikkererwten
Lekker als tussendoortje, maar ook door de sla of als croutons in de soep
Nodig:
oven op 200 gr
Blik of pot kikkererwten
lepel olijfolie
sap van een halve limoen
kruiden in poedervorm
denk aan gember, koriander, chilipoeder, koriander (mag gerust gemengd)
meng de erwten en kruiden en olie goed door elkaar en leg ze zo vlak mogelijk uit op bakpapier op de bakplaat van je oven
bak/rooster ze in 30-40 min knapperig
in die tijd 2 keer omschudden zodat alle kanten warmte krijgen
bewaren in een afgesloten trommeltje kan een paar dagen
Hoi Jelle,
Ik heb het al vaker gezegd, wat schrijf je toch lekker! Zo simpel maar wel zo waar. Ik ben toch wel benieuwd hoe je dat doet; elk jaar een paar maanden op vakantie. Dat zou ik ook wel willen. Volg je!