Artikel opslaan

De comfort zone is dat plekje waar je nu zit

Ben je bekend met je comfort zone? Het is dat plekje waarop je je naar alle waarschijnlijkheid nu bevindt. Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt.

Ieder mens heeft verwachtingen van zichzelf en zijn omgeving. Je hebt verwachtingen gebaseerd op het verleden. Jij hebt vaak aan jezelf bewezen dat je goed kunt presenteren bij vergaderingen, dus daar heb je geen enkele moeite mee. Je hebt het altijd leuk in dat café, dus blijf je daar naartoe gaan omdat dat prettig voelt.

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt, en de meeste mensen durven hem vrijwel nooit te verlaten. Je verlaat je comfort zone zodra je je plotseling gaat begegeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet.

Alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfort zone.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Bang om je comfort zone te verlaten

Wist je dat de meeste mensen niet bang zijn voor verandering? We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt en wat je kunt verwachten, zodra je dit echter achterlaat lijkt alles onzeker te worden.

En het is deze onzekerheid waar we moeilijk mee om kunnen gaan. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten. Als je plotseling iets moet doen wat je nooit eerder hebt gedaan bevind je je al snel buiten je comfort zone.

Hoe weet je of je je aan de rand van je comfort zone begeeft? Dat voel je aan alles. Je voelt je angstig, onzeker, je gooit mentale barrieres voor jezelf op (smoezen om het niet te doen) en ga zo maar door. Een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Deze hang naar zekerheid beschermde mensen wellicht in de oertijd tegen onzekere en mogelijk gevaarlijke situaties, maar belememert je vandaag de dag vooral in je persoonlijke groei.

De voordelen aan de andere kant

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft.

Door jezelf tegen te houden om je comfort zone te verlaten belemmer je jezelf om te groeien. Je groeit namelijk echt door steeds nieuwe dingen te proberen, en constant je grenzen te verleggen. Wanneer je je begeeft buiten je comfort zone probeer je aan jezelf te bewijzen wat jij kan.

Mensen groeien door schijnbaar enge dingen te doen. Alleen op reis gaan, een berg beklimmen, een eerste workshop geven, bij een vreemde kapper binnenlopen, voor het eerst internetbankieren, de eerste dag op je nieuwe werk, vragen om opslag en ga zo maar door.

Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen zal merken dat het leven vrij goed is buiten de comfort zone. Het is de plek waar je verwachtingen overtroffen worden (wie had gedacht dat je baas ‘ja’ zou zeggen op jouw voorstel voor loonsverhoging?) en dromen werkelijkheid kunnen worden.

Je comfort zone vergroten

Door je comfort zone te vergroten word je zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk. En het is eigenlijk eenvoudiger dan het soms kan voelen.

Je vergroot je comfort zone door je er in de eerste plaats bewust van te worden. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je in je comfort zone blijft hangen. Dit is het deel van jou dat doodsbang is voor onzekerheid.

Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel is kun je jezelf verder brengen. Je kunt jezelf stapje voor stapje buiten je comfort zone begeven, en erachter komen dat het allemaal niet zo eng is als het leek!

Probeer jezelf uit te dagen

Je comfort zone wordt pas echt groter als je aan jezelf hebt bewezen dat jij je in een nieuwe situatie kunt redden. Wanneer jij regelmatig vreemde mensen op straat hebt aangesproken vind je dit niet eng meer, het valt ineens binnen je comfort zone omdat je weet dat jij dit zonder problemen kunt.

Als je aan jezelf hebt bewezen dat jij wel degelijk een boek kunt schrijven, inderdaad een marathon kunt lopen of succesvol een langslepende relatie kunt beeindigen heb je je comfort zone vergroot.

Zo kan het zijn dat jij niet eens durft te presenteren voor een groepje mensen terwijl grote artiesen optreden voor een compleet voetbalstadion. Zij hebben deze drempel al lang geleden overwonnen, en nu vinden ze het normaal.

Vanaf het moment dat je aan jezelf bewijst dat je het kan valt datgene wat jij vroeger eng vond binnen je comfort zone, en zul je het opnieuw en opnieuw kunnen doen zonder angst en weerstand.

Door jezelf uit te dagen de eerste stappen buiten je comfort zone steeds opnieuw te wagen zul je snel groeien, en zul je jezelf steeds vrijer en onafhankelijker voelen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test