Artikel opslaan

De impact van negatieve woorden

Wat je over jezelf zegt en denkt heeft invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “ik ben mijn sleutels kwijt” – maar vaak zeggen we iets als “wat ben ik toch een sukkel, ik ben alweer mijn sleutels kwijt”.

De eerste zin is een neutrale beschrijving van de situatie. In de tweede zin koppel je een negatief oordeel over jezelf aan de situatie.

Als je vaak negatief over jezelf praat, dan zorgt dit er uiteindelijk voor dat je zelfvertrouwen afbrokkelt. Met andere woorden: je gaat geloven dat je echt een sukkel bent.

Hierdoor raak je in een negatieve spiraal. Je denkt dat je niet goed genoeg bent en dat andere mensen hun leven beter voor elkaar hebben.

Laat je dit proces te lang doorgaan, dan ga je uiteindelijk zelfs geloven dat jij geen plezier, succes en liefde verdient. En dat is natuurlijk grote onzin!

Wees je bewust van wat je zegt en denkt.

De eerste stap om positief over jezelf te praten, is bewustwording. Let eens op hoe je over jezelf denkt en praat. Je kunt ook aan je partner of een vriend(in) vragen om je erop te wijzen als je negatief over jezelf praat.

  • In welke situaties of op wat voor momenten doe je dit?
  • Welke woorden gebruik je dan?
  • Welk gevoel zit er achter? Bijvoorbeeld schaamte, verdriet, boosheid of angst.

Houd dit een tijdje bij en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Misschien ben je wel zo perfectionistisch, dat je nooit aan je eigen standaard kunt voldoen. Of misschien ben je vroeger gepest met je gewicht en zeg je daarom nu nog steeds dat je te dik bent.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Neem je eigen gedachten niet zo serieus

Oké, je denkt en praat dus soms negatief over jezelf. Daarin ben je niet alleen, bijna iedereen heeft weleens negatieve gedachten over zichzelf. De vraag is alleen: wat ga je doen met die gedachten? Spreek je zo ook uit? En geloof je erin?

Of lukt het om met een mildere blik naar jezelf te kijken? Die negatieve gedachten hoef je niet meteen te stoppen, maar misschien kun je er wel wat meer afstand van nemen.

Telkens als die negatieve stem opduikt, heb je de keuze om erin mee te gaan of niet. Als jij in een pashokje staat en denkt “ik ben veel te dik voor deze broek” kan je daarop reageren met “hé daar is die negatieve oelewapper ook weer”.

Verder hoef je helemaal niets te doen. Laat de gedachte gewoon weer los en ga er niet in mee. Wat je denkt is namelijk niet per se waar.

Zodra je je negatieve gedachten minder serieus gaat nemen, zul je merken dat je ook minder vaak negatief over jezelf praat. Op die manier maak je ruimte voor een nieuw hoofdstuk in je leven. Een positief hoofdstuk dat je helemaal zelf mag invullen.

Wees je eigen cheerleader

Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven, dus waarom zou je jezelf in de put praten? Geloof in jezelf, moedig jezelf aan en vier je successen. Kortom, wees je eigen cheerleader

Dat klinkt misschien een beetje ongemakkelijk. Zeker in Nederland zijn we niet gewend om onszelf een schouderklopje te geven. Positief over jezelf praten voelt al snel als opscheppen. Negatief over jezelf praten voelt een stuk veiliger.

Je hoeft echter niet van het ene uiterste (jezelf naar beneden halen) naar het andere uiterste (jezelf ophemelen) te gaan. Er zit nog iets tussen. Namelijk een leuk en positief mens met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Dát is wat je wilt zijn.

Positieve woorden gebruiken

Merk je dat je op het punt staat om negatief over jezelf te praten? Buig dit dan om. Dit doe je door andere, positieve woorden te gebruiken. Enkele voorbeelden:

  • Ik kan dat niet: Ik kan dat nu nog niet, maar ik kan het wel leren.
  • Ik ben raar en pas nergens bij: Ik ben uniek en prima zoals ik ben.
  • Dat gaat me toch nooit lukken: Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.
  • Ik ben dik en traag: Mijn lichaam is goed genoeg.
  • Ik ben een mislukkeling: Ik doe heel veel goed. Dat ene foutje bepaalt niet wie ik ben als persoon.
  • Ik ben te gevoelig: Ik omarm mijn emoties en luister naar wat ze mij willen vertellen.
  • Daar ben ik te dom voor: Ik heb genoeg talenten om mijn doelen te bereiken.
  • Ik heb geen discipline: Ik zet elke dag een kleine stap vooruit. In mijn eigen tempo.
  • Ik verdien dat niet: Ik ben evenveel waard als ieder ander en sta open voor geluk.
  • Anderen kunnen dat beter dan ik: Ik doe het op mijn manier en dat is prima.
  • Ik ben te oud, mijn beste tijd is geweest: Ik omarm mijn levenservaring en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn om nieuwe avonturen aan te gaan.
  • Ik ben saai en oninteressant: Ik ben ingetogen en nuchter met een levendige binnenwereld die ik deel met mensen die het waard zijn.

In het begin is het waarschijnlijk onwennig om op deze manier over jezelf te praten. Het kan zelfs onecht voelen. Dat is niet erg. Het gaat er namelijk niet om dat de gedachte waar of niet waar is.

Het gaat erom dat je bewust kiest voor positieve woorden in plaats van negatieve woorden. Het één is niet minder waar of minder echt dan het ander. Je bent alleen zo gewend geraakt aan de negatieve woorden over jezelf dat het tijd kost om te wennen aan de positieve versie van jezelf.

Positiever over jezelf denken

Positief over jezelf denken Bundel

Denk je vaak negatief over jezelf? Vind je jezelf niet goed genoeg of haal je jezelf vaak naar beneden? Deze Bundel helpt.

Met de praktische inzichten, inspiratie, tips, opdrachten en oefeningen leer je op een positieve manier naar jezelf kijken.

Niet alleen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Je ervaart ook minder stress, angst en paniek. Je wordt kalmer en warmer richting anderen en bent in een betere positie om je doelen te bereiken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test