Artikel opslaan

“My mind is like my internet browser.
19 tabs open with 3 of them frozen
and I have no idea where the
music is coming from.”

Anoniem

Zo raak je overprikkeld

In een wereld waar we altijd maar bereikbaar moeten zijn ligt overprikkeld raken op de loer. Natuurlijk heeft online verbonden zijn de nodige voordelen, maar het kan ook ontzettend vermoeiend zijn.

Er wordt immers van je verwacht dat je telefoon altijd aanstaat. Wie weet draag je zelfs een smartwatch, zodat je notificaties van social media ook binnen voelt komen als je telefoon een paar meter verderop ligt.

En een verjaardag vergeten mag niet meer, want je digitale agenda herinnert je toch overal aan? En als je een paar dagen niets post op Instagram, stromen de bezorgde appjes binnen: “Is alles wel oké?”

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

We leven in een drukke wereld

We wonen in een drukke stad of in een levendige woonwijk. Het krioelt er van de auto’s, fietsers en spelende kinderen. Maar ook van de schreeuwende reclame. O-ve-ral valt iets te zien of te horen. Want volg je dat ene YouTube-account al? En beluister je die inspirerende podcast? “Dat kan gewoon tijdens het wandelen of het vouwen van de was, hoor!”

Het is dan ook helemaal niet gek als het je soms te veel wordt. Dat je de wereld even op pauze zou willen zetten en in een stil hoekje weg zou willen kruipen. Je brein moet zoveel prikkels tegelijkertijd verwerken dat het uitgeput raakt. En jij dus ook.

Merk je dat je overprikkeld raakt? Schakel dan op tijd terug. Neem wat gas terug, ga onnodige prikkels uit de weg en geef je brein rust.

Hoe? Hieronder vind je dingen die je kunt doen wanneer overprikkeld raken op de loer ligt.

1. Stop met multitasken

Multitasken lijkt natuurlijk dé oplossing voor onze drukke levensstijl, maar de vraag is of het je echt iets oplevert. Je mist focus, je remt je productiviteit en je krijgt twee keer zoveel prikkels tegelijkertijd binnen.

Raak je overprikkeld, dan is stoppen met multitasken één van de eerste dingen die je kunt doen om tot rust te komen. Ga dus juist niet de was vouwen en een podcast luisteren tegelijkertijd. Geen appjes beantwoorden terwijl je staat te koken.

Doe één ding tegelijk. Dat zal best even wennen zijn. Opeens ben je veel meer gefocust met een taak bezig en merk je dingen op die je nooit eerder zijn opgevallen. Je voelt de verschillende texturen van het wasgoed dat je vouwt. Je ruikt de geuren van het eten dat je maakt.

Single-tasken zorgt voor rust – best fijn.

2. Ontspannen in de natuur

Ga de natuur in om helemaal af te schakelen. Het liefst zonder podcast of muziek in je oren. Er is altijd wel een stukje natuur ergens in de buurt te vinden. Rijd, fiets of wandel er naartoe, schakel de notificaties op je telefoon uit en loop, ren of zit.

Het maakt niet uit wat je doet, zolang je je maar bewust bent van de natuur om je heen. Van de geur van de bomen, het geluid van tjilpende vogels en het gevoel van de frisse wind of de warme zonnestralen op je huid.

Een natuurlijke omgeving werkt kalmerend – helemaal als je je aandacht niet verliest in je smartphone en alle notificaties.

3. Schakel notificaties op je telefoon uit

Over notificaties uitschakelen gesproken: die kun je ook op andere momenten uitzetten. Gewoon, gedurende de dag. Die meldingen die ondertussen binnenstromen? Die bekijk je wel wanneer het jou uitkomt. Je telefoon bepaalt je planning niet, die bepaal jij.

Hebben mensen je echt nodig, dan bellen ze gewoon. Door het bekijken van je notificaties op te sparen kun je op andere momenten meer in het hier en nu zijn met je aandacht.

4. Beperk je schermtijd

Je kunt het nodige doen om je schermtijd te beperken. Zo kun je een limiet instellen voor het dagelijkse gebruik van bepaalde apps of kun je aangeven dat je telefoon tussen bepaalde tijdstippen geen notificaties meer weergeeft.

Mijn telefoon springt ‘s avonds om 21.00 uur op niet-storen. Geen appjes of andere notificaties meer die binnenkomen. Als ik echt nog iets op mijn telefoon moet doen kan dat, maar even (lees: altijd veel te lang) door Instagram scrollen is zo een stuk minder aantrekkelijk.

Het gevolg: ik duik eerder mijn bed in of pak een boek. Een heel stuk minder prikkels, en dat is precies wat ik nodig heb voor het slapengaan.

5. Plan vrije ruimte in je agenda

De één zweert bij een overvolle agenda en de ander krijgt het al benauwd bij het zien van meerdere afspraken in het weekend. Behoor je – net als ik – tot de laatste groep? Maak dan bewuste keuzes.

Plan je dagen niet overvol. Schuif met afspraken zodat het jou beter uitkomt. Je weet immers dat je er niet leuker op wordt wanneer je overprikkeld raakt. Je slaapt slechter, wordt chagrijniger en kunt je minder goed concentreren. Daar heeft niemand iets aan.

Zorg er dan ook voor dat je voldoende vrije ruimte in je agenda zet. Ruimte om te doen wat jij leuk vindt en waar jij rustig van wordt.

De beste manier voor mij om te voorkomen dat overprikkeld raken op de loer ligt is door een stukje te gaan hardlopen. Doe ik dat op tijd, dan kan dat gerust mét muziek. Maar zonder notificaties. Even alleen de muziek, de natuur en mijn voetstappen voelen die ik op de grond zet.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test