Waarom zou je groene smoothies drinken?

Groene smoothies worden in sommige boeken afgeschilderd als de oplossing voor vrijwel alle gezondheidsproblemen in de Westerse wereld. Door dagelijks groene smoothies te drinken zou je je niet alleen fitter en energieker gaan voelen, je huid wordt mooier, je verliest vet, vermindert allergische reacties, acne, verkleint de kans op aandoeningen als kanker en osteoporose en ga zo maar door.

Verder helpen groene smoothies je beter te slapen, je seksleven op te peppen, een meer ‘wakker’ gevoel te krijgen, minder te zweten, minder te ruiken, de opname van vitamines te verbeteren etc.

De grondlegger van de ‘groene smoothie’ is Victoria Boutenko die met haar boek ‘Green For Life’ miljoenen mensen heeft overtuigd groene smoothies op te nemen in hun dagelijkse leefpatroon. In haar boek legt ze aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit waarom groene smoothies zo’n enorme positieve impact op je gezondheid kunnen hebben.

De verborgen kracht van groene bladgroenten

Aan de basis van iedere groene smoothie ligt groene bladgroente. Uit onderzoek blijkt dat mensen veel gezonder kunnen zijn als zij meer bladgroenten toevoegen aan hun dieet.

Groene bladgroenten zijn een categorie op zich, en verschillen in veel opzichten van meer populaire groentesoorten als paprika’s, tomaten, komkommers (technisch gezien alledrie vruchten) en bonen en kolen.

Hoewel we alle soorten groente en fruit nodig hebben om gezond te kunnen zijn, blijkt dat de meeste mensen veel te weinig groene bladgroenten binnen krijgen.

Groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitaminen, vezels, anti-oxidanten en mineralen. Ze bevatten stoffen die in geen enkele andere groentesoort te vinden zijn. Groene bladgroenten helpen bovendien ‘verzuring’ van het lichaam tegen te gaan.

Dat betekent dat ze stoffen bevatten die je lichaam zuiveren van gifstoffen die kunnen ophopen door luchtvervuiling, bewerkt voedsel en het afsterven van je eigen lichaamscellen.

Door groene smoothies toe te voegen aan je dieet merk je binnen twee weken verschil in je lichaam. Je ondergaat als het ware een detox-kuur, en gaat je snel fitter en gezonder voelen.

Zo maak je de perfecte groene smoothies

Beginnen met het drinken van groene smoothies is niet moeilijk. Koop verse bladgroenten, koop wat lekker vers fruit en zorg voor een goede blender. Het bereiden van een smoothie kost slechts een paar minuten, en uit een blender haal je vier grote glazen!

Iedere groene smoothie bestaat uit drie basis ingrediënten. Vul je blender met ca. 60% fruit naar volume, 40% bladgroente naar volume en twee glazen water. Meng de ingrediënten goed door elkaar, en voeg eventueel extra water of fruit toe om de smoothie zonodig zoeter of ‘drinkbaarder’ te maken.

De smaak van het fruit overheerst enorm. Hierdoor is het doodeenvoudig om te ontbijten met verse boerenkool of spinazie, hoe gek dat ook klinkt. Wanneer je voldoende vers fruit toevoegt krijg je een lekkere, gezonde en zoete smoothie. Wanneer je er een banaan of mango bij gooit wordt je groene smoothie bovendien lekker romig.

Pak het beste van het land

Zoals je vast weleens hebt gehoord is het niet goed om te veel van één soort groene bladgroente  binnen te krijgen. Zo zou te veel spinazie of basilicum op termijn schadelijk voor je zijn. Om deze reden is het ontzettend belangrijk dat je de groene groente in je smoothie constant rouleert.

Doe je best om zoveel mogelijk verschillende soorten groene bladgroente te pakken te krijgen. Niet alleen om schadelijke effecten te voorkomen, maar juist omdat je alle goede stoffen binnen wilt krijgen. Iedere bladgroente bevat zijn eigen specifieke goede stoffen die ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft.

Door steeds te rouleren weet je zeker dat je echt profiteert van het beste dat de natuur je te bieden heeft. Je kunt een verse groene smoothie maximaal drie dagen bewaren in de koelkast, dus je kunt makkelijk een kleine voorraad opbouwen en zo blijven variëren.

Verder doe je er goed aan om te kiezen voor biologische bladgroente. Omdat biologische groenten niet bespoten worden, groeien zij op in een gezondere grond vol met belangrijke mineralen en bouwstoffen. Om deze reden bevatten biologische groenten daadwerkelijk meer voedingstoffen.

Wanneer je begint met het drinken van groene smoothies maak je kennis met de grote hoeveelheid bladgroenten die er te krijgen zijn. Varieer naar hartelust. Spinazie, verschillende slasoorten, boerenkool, munt, basicilum, snijbiet, peterselie, selderij en ga zo maar door.

3 Lekkere Groene Smoothie recepten

Hieronder vind je drie lekkere groene smoothie recepten om mee te beginnen. Er bestaan echt talloze heerlijke recepten voor de meest verrassende groene smoothies.

De verhoudingen van de ingrediënten luisteren meestal niet zo nauw, de recepten zijn bedoeld als uitgangspunt. Je kunt zelf naar smaak en ervaring meer of minder fruit toevoegen, of andere goede ingrediënten (zoals lijnzaad) toevoegen.

Kiwi Ervaring
4 Rijpe kiwi’s (groen of goud, eventueel met schil)
1 Rijpe banaan
3 Stokken bleekselderij
2 Glazen water

Minty Thrill
4 Rijpe peren
5 Bladeren verse boerenkool
Halve bos verse munt
2 Glazen water

Aardbeienveld
2 Handen aardbeien (inclusief het groene kroontje)
2 Bananen
Halve bos romeinse sla
2 Glazen water

Meer recepten voor lekkere groene smoothies?

Hoe meer groene smoothies je drinkt, des te meer je lichaam behoefte krijgt aan groente. Het is dus makkelijk om groene smoothies in je dagelijkse leefritme op te nemen.

Wel moet je als ‘beginner’ oppassen dat je niet te hard van stapel loopt. Wanneer je plotseling enorm veel smoothies gaat drinken kun je last krijgen van ontslakkingsverschijnselen (puistjes, doffe huid, ruiken uit de mond etc.) en je darmen.

Bouw het dus rustig op, en laat je lichaam wennen aan al die groente! Als je meer wilt lezen over de kracht van groene smoothies, en de bijbehorende onderzoeken, bekijk dan eens het eerder genoemde boek. Dit geeft je dieper inzicht in de helende werking van groene bladgroente.

125 Groene Smoothie Recepten: Direct Beginnen!

Wil je het liefst direct beginnen, en meteen werken met een Nederlands boek met ingrediënten die gewoon lokaal te verkrijgen zijn? Dan kunnen we het dit praktische eBoek aanbevelen.

Hierin vind je 125 groene smoothie recepten die je helpen afvallen, je meer energie geven, je humeur verbeteren en nog veel meer. Bovendien bevat het boek talloze tips en trucs die je helpen de meest lekkere en gezonde smoothies te maken!

Heb je zelf verrassende of lekkere recepten voor gezonde groene smoothies? Deel ze dan met andere bezoekers door hieronder een reactie achter te laten! Veel plezier!

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛