1. Te veel eten is niet hetzelfde als houden van eten
Daar zit je dan. Aan je tweede gevulde koek. Nadat je tijdens het diner ook al twee keer extra had opgeschept. Je zit vol, maar je blijft eten. En dat doe je omdat je – aldus jezelf – “Ontzettend gek bent op eten”.
Maar houden van eten en overeten zijn twee verschillende dingen. Iemand die ontzettend houdt van eten hoeft niet per definitie ook te veel te eten. Het is namelijk heel goed mogelijk om ontzettend te genieten van eten en toch te stoppen met eten zodra je vol begint te raken.
De kwaliteit van de eetbeleving gaat achteruit zodra je vol zit. Denk maar eens aan dat kerstdiner waarna je je ziek voelde. Wat is daar leuk aan? Precies, helemaal niets. Je kunt gek zijn op eten en tegelijkertijd niet overeten.
2. Je favoriete voeding is niet echt je favoriete voeding
Ik zeg vaak dat ik gek ben op appeltaart. En dat is ook zo, af en toe. Maar soms als ik ergens appeltaart eet als dessert, dan houd ik mezelf voor de gek.
Dan doe ik alsof het mijn favoriete voeding is, terwijl het me eigenlijk een verschrikkelijk gevoel geeft. En dat is apart. Want waarom zou je iets bestempelen tot favoriete voeding als het je een vervelend gevoel geeft? Wat is er leuk aan een reep chocolade als je je na afloop misselijk, moe en slap voelt?
Een betere definitie van favoriete voeding is voeding dat je vrijwel altijd een geweldig gevoel geeft. Een paar van mijn nieuwe favorieten zijn broccoli, peulvruchten, salades, smoothies, noten en nog veel plantaardigheden.
3. De natuur is de beste raadgever
Anders dan iPhones en computers zijn onze lichamen niet gemaakt door mensen. Ze zijn ontwikkeld door de natuur. En we weten er dan ook nog altijd belachelijk weinig vanaf.
Als je iPhone kapot gaat, dan zijn er mensen die dat kunnen repareren. Mensen die alles weten van zo’n apparaat, die precies weten wat er mis gaat. In je lijf is dat een ander verhaal. Simpelweg omdat er geen technische specificatie bij is geleverd.
Maar weet je wat grappig is? Wilde dieren lijken dat probleem niet te hebben. Ze eten wat ze moeten eten om gezond te blijven. Ze worden niet dik, ze worden niet geplaagd door allerlei vreemde ziektes (en als dat gebeurt is dat vaak de schuld van de mens).
Wilde dieren volgen hun instinct, en volgen daarmee de ingebouwde handleiding voor hun lichaam. Wij hebben het daar moeilijker mee, omdat we zo slim zijn. En dat zorgt ervoor dat we domme dingen doen, zoals onszelf volstoppen met kunstmatige voeding en geraffineerde producten.
En wat gebeurt er als we ons meer laten volgen door ons gevoel? Wat als we dichter bij de natuur komen? Dan ontdekken we dat een KitKat geen voeding is. Dat kunstmatige smaken niets te maken hebben met waarvoor ons lijf is ontworpen. Dan komen we uit bij een simpel eetpatroon, gebaseerd op planten. Vol met voedingsstoffen, vol met vezels, vol met alles wat ons lichaam nodig heeft om perfect te kunnen functioneren.
4. Afvallen is simpel als je voeding niet op een voetstuk zet
Hoe meer je jezelf verbiedt om iets te eten, des te meer trek je erin krijgt. Als ik mezelf appeltaart ontzeg, dan krijg ik trek in appeltaart. Appeltaart wordt dan op een soort voetstuk gezet.
Als je jezelf niets ontzegt heb je dit probleem niet. En hoe meer je begint te genieten van echte gezonde voeding (en dus ook breekt met je suikerverslaving), des te minder trek je in dit soort ongezonde voeding krijgt. Niet omdat je het niet lekker meer vindt. Maar simpelweg omdat je beseft dat deze voeding niet ‘werkt’ voor jou. Dat je je na een bord patat slecht voelt, en na een groentegerecht heerlijk licht en fit.
Je mag eten wat je wilt. Je lijf doet zijn best om alles te verwerken dat je naar binnen gooit. Maar je hebt altijd te maken met oorzaak-gevolg. En zodra je beseft dat je de gevolgen van ongezonde voeding niet meer wilt ervaren, is het heel makkelijk om het te laten staan.
Gezond eten en afvallen is simpel ๐ฅ
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! ๐
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wรฉl om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…
Zo maak je je leven steeds leuker โ๏ธ
Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ฑ
Reacties
Hier hebben we het wel over echt wilde dieren. Dieren in een dierentuin moeten pellets en gevarieerd eten omdat wilde dieren geen nutritional wisdom hebben, als ze zoet eten vinden (= veel energie) pakken ze dat maar al te graag aan en eten ze ook best veel van. Dierentuindieren leden ook vaak aan obesitas en bijbehorende ziektes, calciumdeficientie en dergelijke omdat ze alleen de lekkere dingen uit hun eten pikken (ook de reden waarom gemengde kleurrijke bieders voor konijnen en vogels eigenlijk heel slecht zijn omdat ze selecteren).
Net als Nina moet ik je hier toch even op de vingers tikken Jelle. Ik ben het eens met de meeste dingen die je zegt, maar dat dieren gezond en niet te veel eten vanwege een ingebouwde instinctieve handleiding lijkt me grote onzin.
Dieren grijpen net zo goed als mensen de kans aan om zich dik te eten. Ze hebben over het algemeen geen toegang tot de overvloed die mensen hebben, dat is het enige verschil. Sterker nog, het is vanwege onze natuur dat we ons zo vol eten. In vroegere tijden hadden we dat vet nodig om in tijden van schaarste te overleven. Dat we juist de suikerrijke dingen eten lijkt me ook niet heel onnatuurlijk. Zet maar eens een paar katten bij een bosje kattenkruid.
Neemt natuurlijk niet weg dat we gezond moeten eten en dat dit ook juist heel lekker kan zijn, vooral wanneer je over je suikerverslaving heen raakt. Ik denk echter dat het juist onze natuur is die ons hier juist in de weg zit (en natuurlijk de voedingsindustrie, die hier maar al te graag misbruik van maakt).