Artikel opslaan

“The journey of a thousand miles
begins with one step.”

Lao Tzu

Het hoeft niet perfect

Als ik één techniek moet noemen die verantwoordelijk is voor het succes van de boeken, de artikelen en de Broednest Bundels dan is het wel dit: ik sta mezelf toe om slechte dingen te maken.

Zoals je misschien weet schreef ik mijn eerste boek Steeds leuker in 30 dagen op een tropisch eiland. Dat klinkt spectaculair, maar ik moet erbij vermelden dat het resultaat na die 30 dagen géén bestseller materiaal was.

Na deze maand ben ik nog zeker 1-2 maanden bezig geweest met afpoetsen van het manuscript. Toch voelt het alsof ik het meeste werk op dat eiland heb gedaan. Waarom?

Simpel: iets maken vanuit niets kost altijd de meeste moeite.

Ik begon met een lege pagina. En lege pagina’s zijn meestal niet het beste startpunt voor een productieve schrijfsessie. Het werkt ontmoedigend, zeker als je – zoals ik – een neiging hebt tot perfectionisme.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Dus kun je maar beter gewoon ‘iets’ doen

Iets is vaak beter dan niets. Een slechte pagina volschrijven is beter dan blijven staren naar een knipperende cursor. Mezelf toestaan om een eerste ‘kladversie’ te schrijven werkt ontzettend bevrijdend. Die eerste versie hoeft niet goed te zijn – niemand krijgt het te zien.

De kladversie vormt een blok klei dat kan worden verwerkt tot een mooi eindproduct. En dat is het hele punt: zonder klei valt er niets te kneden.

Jezelf toestaan om een eerste slechte stap te zetten geeft je de vrijheid om vooruit te komen richting je doelen met minder moeite.

Een blok klei om mee te werken

Als je iets in één keer goed wilt doen dan kom je niet vooruit. Dan loop je vast bij iedere stap en zul je mogelijk worstelen met uitstelgedrag.

Wanneer je jezelf de ruimte geeft om gewoon een stap te zetten, ongeacht hoe goed deze is, valt de weerstand weg en kun je gewoon doen wat je moet doen.

Door een eerste imperfecte stap te zetten creëer je een blok klei. Vervolgens kun je deze klei kneden tot iets moois. Bijvoorbeeld:

  • Wil je je huis minimaliseren? Als je dat in één keer goed wilt doen dan krijg je het erg druk. Je kunt ook gewoon ergens beginnen vandaag, bijvoorbeeld bij één rommelkast. Ook al is het niet zoals je het uiteindelijk wilt hebben, je komt wél vooruit.
  • Wil je gezonder eten? Als je in één klap je hele eetpatroon wilt omgooien dan sta je voor een flinke klus. Je kunt ook nu een appel pakken – het is niet perfect, maar het is ten minste iets. Zo kun je steeds kleine imperfecte stappen blijven zetten richting een gezonder eetpatroon.
  • Wil je je relaties verbeteren? Je kunt eindeloos blijven broeden op hoe geweldig je als vriend(in) zou willen zijn. Of je stuurt nu gewoon een berichtje naar een dierbare, en vraagt hoe het gaat.
  • Wil je meer zelfinzicht ontwikkelen? In plaats van enorme en ingewikkelde programma’s te volgen kun je ervoor kiezen om elke dag in je dagboek te schrijven.
  • Wil je je gelukkiger voelen? Je kunt je blijven blindstaren op alle veranderingen die je wilt doorvoeren voordat je eindelijk gelukkig kunt zijn. Je kunt ook nu dankbaarheid beoefenen voor kleine, simpele dingen die goed gaan.
  • Wil je je eigen website lanceren? Je kunt maanden bezig zijn met het afpoetsen en perfectioneren van je site voordat je hem eindelijk live gooit. Of je gooit hem gewoon live, en maakt hem de komende maanden steeds een beetje beter.

Voortbouwen is makkelijker dan opbouwen. Door op een vlotte manier iets op te bouwen, kun je vervolgens stap voor stap werken met deze basis en het ‘kneden’ naar een steeds betere versie.

Openbaar falen

Soms moet je zelfs een stap verder gaan. Soms moet je openbaar falen om vooruit te komen. Een voorbeeld hiervan in mijn leven is het geven van lezingen.

Om een goede spreker te worden moet je vaak spreken. Dat betekent dus dat je uiteindelijk moet gaan spreken voor een groep mensen terwijl je er nog niet zo goed in bent.

Dat is iets waar ik behoorlijk mee heb geworsteld. Het zetten van kleine, imperfecte stappen hielp me er doorheen.

Je moet jezelf toestaan om openbaar te falen om te kunnen groeien. In dit soort situaties stel je jezelf kwetsbaar op en gooi je je ‘kladversie’ direct in het openbaar. Dat is eng, maar het is de enige manier. Niemand is een goede spreker geworden door thuis te blijven.

Soms moet je accepteren dat je het nu gewoon niet zo goed kunt doen als je zou willen. De weg vooruit is dan heel simpel: doe het gewoon. Zet die stap vooruit. Want hoewel je het niet perfect doet weet je in ieder geval één ding zeker: je komt vooruit richting je doelen en dromen.

Als je maar lang genoeg blijft bewegen in de juiste richting, kom je vanzelf waar je wilt zijn. Dus vraag jezelf af: Welke kleine stap kan ik vandaag zetten richting mijn grootste droom?

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test