Artikel opslaan

“The more you praise and celebrate your life,
the more there is in life to celebrate.”

Oprah Winfrey

1. “Mijn leven wordt steeds leuker”

Deze gedachte speelt een prominente rol in mijn leven – met een paar uitdagende periodes uitgezonderd. Het werd zelfs de titel voor mijn eerste boek!

Ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat de toekomst beter wordt, ook al liggen er grote uitdagingen voor me. Op een dagelijkse basis investeer ik in een betere toekomst, terwijl ik zo goed mogelijk geniet van het moment.

Hierdoor doe ik levenservaring, vaardigheden en nieuwe inspiratie op. En hoewel ik weet dat er uiteindelijk altijd uitdagende momenten zullen komen, weet ik ook dat mijn veerkracht groter wordt en ik er in de toekomst mogelijk nog beter mee om kan gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. “Ik kan dit wel”

Geloven dat je iets kunt vergroot je kans dat je het ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt.

Als je gelooft dat iets onmogelijk is voor jou kom je niet eens in actie. Als je gelooft dat je het kunt kun je in beweging komen. Dan wordt de vraag: ”wat is de volgende stap?”

3. “Ik kan gewoon een kleine stap zetten”

Hoe overweldigd ik me ook voel, deze gedachte helpt me altijd uit de brand. Is het huis een chaos? Ik begin gewoon met het verzamelen van de vuile vaat – simpel.

Voel ik me overweldigd door mijn takenlijst? Dan is de volgende stap even zitten en prioriteiten stellen. Voel ik me verlamd door een énorme hoeveelheid (saai) werk? Dan richt ik me gewoon op het komende kwartier.

Dit hielp me bijvoorbeeld enorm tijdens de verbouwing om de eindeloze taak ‘wanden en plafonds witten’ stap voor stap af te ronden.

4. ”Ik doe het goed genoeg”

Zoveel mensen lopen rond met schuldgevoelens en teleurstelling over wat ze doen en bereiken. Ik worstelde daar vroeger ook mee, maar tegenwoordig hanteer ik gewoon deze gedachte.

Ik doe het niet perfect, maar ik doe het goed genoeg voor nu. Deze gedachte helpt me vooruit in mijn werk, maar ook in bijvoorbeeld het ouderschap – een gebied waar veel mensen zich onzeker voelen. Ik ben ervan overtuigd dat het helemaal prima is om mij als vader te hebben, ook al zie ik altijd ruimte voor verbetering.

Ik weet dat ik niet perfect ben, maar ik doe het goed genoeg – en dat is oké.

5. ”Het drama zit in mijn gedachten”

Wanneer je helemaal verwikkeld raakt in wat ik een ‘gedachte-infarct’ noem, is het waardevol om dit te beseffen.

De realiteit is gewoon een serie van gebeurtenissen. Of nog beter: een stroom aan sensaties waarvan je je bewust bent. Vervolgens ervaar je gedachten (ook sensaties) die er labels op plakken en betekenis proberen te vinden.

Als je deze gedachten serieus neemt, dan lijkt het alsof de problemen in je leven heel ‘echt’ en acuut zijn. Wanneer je je realiseert dat deze problemen technisch gezien alleen leven in je gedachten, maak je jezelf vrij.

Klinkt misschien een beetje vaag, maar ik kan het heel praktisch voor je maken. In mijn boek Leven met wind mee leg ik haarfijn uit hoe dit werkt én hoe je snel meer innerlijke vrijheid kunt creëren.

6. ”Ik ben goed zoals ik ben”

Wat een verademing! Je hoeft je niet anders voor te doen. Je hoeft je niet constant druk te maken over wat anderen van je vinden. Je hoeft niet te veranderen om geaccepteerd te mogen worden.

Je bent nu al goed zoals je bent. Ondanks dat je je weleens schaamt. Ondanks dat je je soms onzeker voelt over je lijf. Ondanks al die eigenschappen van jezelf die je liever niet had.

Al die dingen mogen er zijn, en tóch ben jij waardevol genoeg om lief te hebben. In de eerste plaats door jezelf.

Dus neem even een diepe, ontspannende zucht. Laat die ellende van je af glijden. Je bent goed zoals je bent – heerlijk!

7. ”Het is wat het is”

Vechten tegen de realiteit is alsof je de zonsopgang probeert te voorkomen met een vliegenmepper: het slaat werkelijk nergens op en het ziet er ook nog eens belachelijk uit.

Acceptatie is niet passief – het is het beoefenen van wijsheid.

Het verleden bestaat alleen uit herinneringen (gedachten). De toekomst bestaat alleen in je verwachtingen (gedachten). Het nu is het enige wat je daadwerkelijk waarneemt. En op het moment dát je het waarneemt kun je er niets meer aan veranderen.

Het enige dat je kunt veranderingen is jouw gedrag in dit moment. En hiermee kun je invloed uitoefenen op toekomstige momenten of jouw perspectief op deze momenten.

Acceptatie is mentale gezondheid. ”Het is wat het is” blijkt een mantra naar innerlijke rust. Vervolgens is het aan jou om te bepalen wat je volgende stap wordt.

8. ”Ik heb altijd geluk!”

Ik roep dit regelmatig en het maakt me blij. Ik heb best vaak pech, waarschijnlijk net zo vaak als de gemiddelde mens. Maar ik kies ervoor om mijn aandacht te vestigen op de keren dat het leven naar wens uitpakt.

Wat doet deze gedachte? Het helpt me ontspannen. Het helpt me vertrouwen op de toekomst. En het geeft me het gevoel dat ik veel heb om dankbaar voor te zijn.

Alles wat je aandacht geeft groeit – toch? Door mijn aandacht te richten op de fijne dingen in mijn leven, lijken de geluksmomenten de overhand te nemen.

9. ”Ik kan het gewoon weer simpel maken”

Minimalisme is keer op keer een redder in nood. Het is een vaardigheid die me helpt keuzes te maken wanneer er sprake is van chaos en overvloed.

Wanneer het leven me overweldigt weet ik dat ik het gewoon weer simpel kan maken. Eenvoud is kracht. Soms het is een kwestie van prioriteiten stellen, soms hoef ik alleen mijn perspectief te veranderen. En op andere momenten ga ik fysiek aan de slag met puinruimen en zorgen voor meer ruimte.

Het resultaat is altijd hetzelfde: meer overzicht, meer lucht, meer vrijheid.

Eenvoud is vaak de oplossing, en ik weet dat ik die oplossing altijd bij de hand heb wanneer het nodig is.

10. ”Het leven is een feestje”

Precies! En ik hoef niet eens zelf de slingers op te hangen! Gelukkig maar, want dat kost vaak verrassend veel tijd. Ik heb wel betere dingen te doen.

Deze gedachte herinnert me aan één simpele en krachtige waarheid: Leven is niet vanzelfsprekend. Hoe dieper ik erover nadenk, des te meer ik tot de conclusie kom dat er niets ‘normaals’ of ‘gewoons’ is aan leven.

We weten niet waar leven vandaan komt. We weten niet of er ergens anders in het heelal leven is – tot nu toe lijkt het heelal verrassend steriel. We weten niet wat bewustzijn is. We weten een heleboel dingen niet!

We zijn met 8 miljard mensen, en dat klinkt als veel. Maar er zijn mogelijk zo’n 400 miljard sterren in ons sterrenstelsel, de Melkweg. Eén studie stelt dat mogelijk zo’n 11 miljard planeten (van de honderden miljarden) leefbaar zouden kunnen zijn.

Dat is 1,3 volledige leefbare planeet per persoon! En onze melkweg is slechts een van miljarden sterrenstelsels in het heelal.

Stel je nou eens voor dat er op die miljoenen miljarden planeten géén leven wordt gevonden. Er is een kans dat die 8 miljard mensen die hier rondlopen de enige hoogbewuste wezens zijn in dit enorme en mysterieuze heelal.

Dat is bést bijzonder – toch?

Dat we dit mogen meemaken is een feest. En – toegegeven – feestjes zijn niet altijd alleen maar leuk. Soms kunt je er een flinke kater aan overhouden. Maar weet je? Het is wat het is.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test