Alles perfect willen is een toestand

Je huis is geen vijfsterren hotel. Je hebt geen ‘mannetje’ voor iedere klus die moet gebeuren. Je moet bijna alles zelf doen, en dat maakt de weg naar perfectie bijna onmogelijk.

Het is geweldig om te genieten van een fantastisch diner, aan een prachtig gedekte tafel. Met kinderen die zich gedragen zoals de kinderen in de Libelle reportage. Terwijl buiten de sneeuw naar beneden dwarrelt. Perfect.

De realiteit is altijd anders. En het is makkelijk om teleurgesteld te raken als je zoveel moeite steekt in een prachtig kerstfeest. Maar wat als je er juist op anticipeert?

Perfect maakt je kerst minder leuk

Als je wilt dat alles perfect wordt, dan ga je een hobbelige weg tegemoet. Om te beginnen is het simpelweg ontzettend veel werk om überhaupt te proberen om perfectie te benaderen. Daarnaast maakt het je gespannen en gefrustreerd. Want hoe perfecter je de boel probeert te krijgen, des te groter de kans dat er iets niet naar je zin is.

Je hebt niet alles onder controle. En dat besef is voor veel mensen moeilijk te accepteren. Het gaat dit jaar niet sneeuwen. De kinderen kunnen vervelend zijn. Het eten kan mislukken, iemand kan ziek zijn en de sfeer kan minder leuk zijn omdat je gasten moe zijn.

Met andere woorden, kerst kan imperfect zijn. Sterker nog, het zál imperfect zijn. Hoe goed je ook je best doet. Als je perfectie probeert te benaderen zul je gefrustreerd zijn.

Geniet van alle imperfecties

Een paar van mijn mooiste kerstfeesten waren de spontane vieringen waarbij alles niet perfect was. Bij iemand thuis waar we zaten te gourmetten onder TL verlichting. Of een keer waarbij de plannen waren gewijzigd, en wij de diepvries hebben moeten plunderen om een kerstdiner te improviseren.

Het punt is, het maakt uiteindelijk niet uit wat je eet en hoe je huis gedecoreerd is. Zolang je het maar weet te waarderen. Zolang je het kerstfeest laat draaien om warmte, gezelligheid en liefde. Dan komt alles vanzelf goed.

Imperfectie is mooi. Het is als goede wijn. Niet iedereen weet het vanaf het begin te waarderen. Maar wanneer je je smaak ontwikkelt, begin je steeds beter te proeven wat die goede wijn nu zo lekker maakt.

Hoe meer je imperfectie weet te waarderen, des te meer diepte en voldoening je zult halen uit ieder moment.

Geniet van je kerstfeest. Met volle teugen. Ook al zijn dingen niet naar je zin, ook al moet je het vieren met zwagers en schoonzussen die niet in het rijtje van ‘favoriete personen’ passen. Maak je niet druk, maak je rustig.

Namens mij en alle mensen die met soChicken meewerken, een hele fijne kerst gewenst!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test