Artikel opslaan

Minder stress = meer plezier

Oh stress. Ik weet er alles van. Nee, ik heb nooit echt een burn-out gehad, maar ik ben wel aardig overspannen geraakt in 2020.

Van een constante ‘bal’ in mijn maag, prikkelbare darm en neurotische trekjes, tot chronische hyperventilatie. Waardoor ik een keer bijna flauwviel tijdens het boodschappen doen.

Pfff. Niet leuk.

Sterker nog – zulke hoeveelheden stress trekken het plezier uit je leven. En dat is nergens voor nodig. In dit artikel deel ik zes inzichten die mij hielpen (en helpen) om stress uit mijn leven te bannen.

En ik deel aan het einde mijn verhaal met je. Wellicht heb je er wat aan. :)

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Besef dat het tussen je oren zit

Precies. Hoe echt het allemaal ook voelt, die stress is niets anders dan een effect van je eigen (denk)gedrag. Je maakt het zelf. Jij bent de bron van de stress.

En jij denkt: nee – mijn werk bezorgt me stress. Of de problemen van mijn dochter. Of mijn geldzorgen.

Maar als je goed kijkt zie je dat deze gebeurtenissen geen stressbronnen zijn. Het zijn slechts triggers die de echte stressbron activeren: jouw gedachten.

Jij maakt je eigen stress. Iedere gebeurtenis is simpelweg dat: een gebeurtenis. En jij bepaalt hoe je op deze gebeurtenis reageert. Als je angstige of paniekerige gedachten ervaart, dan komt je lichaam in actie. Je voelt je gespannen.

En als je continu zulke gedachten ervaart en serieus blijft nemen, dan blijft je lijf reageren. En ervaar je chronische stress.

Het is op een bepaalde manier bevrijdend om te beseffen dat je je eigen stress maakt. Want dat betekent:

  1. Dat de oplossing in jou ligt.
  2. Dat je niet de hele buitenwereld hoeft te veranderen, slechts je binnenwereld.

En dát is iets dat binnen jouw controle ligt. Fijn is dat.

2. Besef hoe relatief het is

Alles is relatief. Sommige mensen komen in een burn-out omdat er zoveel van ze wordt gevraagd in een topfunctie. Maar ik ken ook thuisblijfmoeders die afgleden richting een burn-out en last hadden van huilbuien en paniekaanvallen.

De leider van een bedrijf ligt wakker over het ontslaan van 50 mensen. Een ander ligt wakker over de te late levering van de tuintegels.

Als kind voel je je gestrest over de enorme hoeveelheid huiswerk die je meekrijgt in de kerstvakantie. Als volwassene kijk je met weemoed terug op de tijd dat dit je enige zorgen waren.

Blijf relativeren. Ja, je voelt je gestrest en dat hoef je niet weg te wuiven. Maar besef ook dat je zorgen van vandaag misschien minder belangrijk zijn dan ze nu lijken.

Kijk er eens anders naar. Richt je eens op de dingen waar je je géén zorgen over hoeft te maken. Op z’n minst heb je onderdak, te eten, toegang tot gezondheidszorg, elektriciteit, internet etc. Dat is iets om dankbaar voor te zijn. Er zijn mensen die het veel slechter hebben dan jij. Mensen met grotere zorgen.

Vraag jezelf eens af:

  • Hoe kijk ik over tien jaar terug op deze zorgen? Hoe belangrijk zijn ze uiteindelijk in mijn leven?
  • Als ik mijn leven bekijk als een tijdlijn van mijn geboorte tot mijn sterfdag. Hoe belangrijk zijn deze zorgen dan op het geheel?
  • Het leven gaat altijd sneller dan je verwacht. En vanochtend heb je weer een nieuwe dag gekregen. In het licht van deze vergankelijkheid, van jouw hele leven, hoe belangrijk is dat waar je je nu zorgen om maakt?

Problemen zijn altijd relatief. Gelukkig maar.

3. Zet je leven in perspectief

Het leven is kort. Altijd te kort. En de dagen vliegen aan je voorbij. De weken, de maanden, de jaren. En ondertussen loop je steeds rond met die bal in je maag.

  • Omdat je je niet goed genoeg voelt.
  • Omdat je je een beetje eenzaam voelt.
  • Omdat je faalangst hebt.
  • Omdat je perfectionistisch bent.
  • Omdat je het leven niet kunt accepteren zoals het is.
  • Omdat je in de slachtofferrol zit, en keer op keer drama voor jezelf creëert.

Gezien de beperkte hoeveelheid leven die je tot je beschikking hebt – vind je het een goed idee om het zo te verbruiken? Vind je het verstandig om je dagen in angst, spanning en paniek door te brengen?

Vind je het slim om steeds gestrest te zijn over dingen die vanzelf weer voorbij gaan? Alles is tijdelijk. Dat geldt voor je problemen, maar ook voor je geluk. Voor je leven op deze aarde. Dat weet je – dat weet je dondersgoed. En dat beangstigt je. Logisch.

Maar het antwoord op die angst is niet om je hoofd in het zand te steken en simpelweg niet te leven. Het antwoord is om dapper te zijn en met volle teugen te genieten. Voluit lief te hebben, het leven te accepteren, jezelf te accepteren en zelfliefde te beoefenen.

Want die tijdelijkheid los je niet op. Maar je kunt wel voorkomen dat je dit tijdelijke leven doorbrengt in spanning en angst. In stress en zorgen. Dat is namelijk nergens voor nodig. En het is het niet waard.

Alles is tijdelijk. Onthoud dat. Het lijkt eng, maar het is bevrijdend.

4. Praktiseer mentale hygiëne

Flossen in je hoofd, zogezegd. Wat is mentale hygiëne? Het houdt in dat je je interne wereld schoon en opgeruimd houdt. Dat je op een dagelijkse basis de dingen doet die nodig zijn om angsten, negativiteit en stress buiten de deur te houden.

Wat kun je doen?

  • Mediteer op dagelijkse basis. Hierdoor verminder je stress en je identificatie met je gedachten. Je gaat beseffen dat wie jij bent en wat je denkt twee verschillende dingen zijn.
  • Schrijf in je dagboek over de problemen en zorgen die je bezighouden. Door ze van je af te schrijven worden ze minder intens.
  • Uit je dankbaarheid. Er gaan heel veel dingen goed in je leven. Richt je vaker op die dingen. Door even een lijstje te maken op papier of in je hoofd, of door het uit te spreken tegen anderen.
  • Praat over je gevoelens. Stel je kwetsbaar op bij mensen die je vertrouwt. Niet om te zeuren of het slachtoffer uit te hangen, maar om te reflecteren op je innerlijke wereld en er zo meer inzicht in te krijgen.
  • Neem tussen je dag door momenten om te ontspannen. Haal een paar keer diep adem. Ontspan je lichaam. Breng je aandacht naar het moment en uit je hoofd.

Je reinigt elke dag je lichaam om gezond en fris te blijven. Doe dit ook met je hoofd. Houd het vrij. Vrij van negatieve denkspiralen. Vrij van onuitgesproken angsten. Vrij van opgehoopte spanning.

Doe dit een week elke dag, en merk hoe je stressniveau daalt. En hoe je stap voor stap meer inzicht in jezelf krijgt. Inzicht dat je helpt stress in de toekomst verder te verminderen.

5. Trek jezelf vaker in het moment

Precies. Als je je gestrest voelt, ga dan iets met je lijf doen. Ga sporten, ga spelen, ga dansen of wandelen. Zoek de buitenlucht op en gebruik je lijf.

Door te bewegen:

  • Verlaag je het aantal stresshormonen.
  • Word je fysiek moe waardoor je beter slaapt.
  • Verplaats je je aandacht van je hoofd naar je lijf.

Leef minder in je hoofd en meer in je lijf. Sluit je schermen. Stop even met het consumeren van media, van informatie, van extra prikkels. Stop met jezelf afleiden en word bewuster.

Bewuster van je lichaam. Van de sensaties van het leven om je heen. De wind, de geluiden, de geuren. Ervaar het leven bewust. Leef vaker in het moment.

Je hoeft niets te zijn. Niets te worden. Er hoeft niets te veranderen. Je bent goed zoals je bent in dit moment. Zelfs als je ergens vindt dat dingen eigenlijk anders zouden moeten zijn – dit is wat het nu is.

Je kunt het weerstaan, je kunt het verafschuwen. En dat zal je meer stress opleveren. Maar je kunt het ook omarmen. Want dit is wat het is. In dit moment is dit de situatie zoals hij erbij ligt in jouw leven. Ja – dat wil je ooit veranderen. Maar nu is dit wat het is.

Accepteer het volledig. Zonder oordeel. En voel hoe ontspannen het voelt.

6. Zie je angsten onder ogen

Het klinkt je misschien raar in de oren, maar ik ben jarenlang gestrest geweest door mijn werk voor soChicken. Dit leidde uiteindelijk dus tot die periode van overspannenheid. Ik nam mijn werk te serieus. Ik vond het te belangrijk. Ik kreeg het gevoel dat ik niets fout mocht doen, dat ik perfect moest zijn.

En ik geloofde dat jij en andere lezers me zouden afkeuren als jullie zouden zien wie ik echt ben. Als je zou zien dat ik, net als jij, soms worstel met het leven. Dat ik ook dipjes heb. Dat ik imperfect ben.

Het duurde lang voor mij om te beseffen dat ik mezelf in een kooi had gestopt. Dat ik vrij kon zijn als ik dat wilde – maar dat ik er zelf voor koos om me ‘klein’ te houden. Want mensen willen niets liever dan echte mensen. Niemand zit te wachten op een steriele Jelle die ‘alles perfect doet’.

Dus ik stelde mezelf kwetsbaarder op. Ik durfde meer mezelf te zijn. En ik begon mijn werk meer te zien als een uiting van mijn passie. Ik kon mijn werk steeds beter los zien van wie ik ben.

Niet langer als een soort project dat ‘moet slagen’. Maar als iets dat leuk is zolang het leuk is. Of soChicken nu nog twee, 20 of 100 jaar bestaat – uiteindelijk is alles vergankelijk. Dus kan ik maar beter van genieten de rit. En soChicken en het Broednest gebruiken als mijn medium om te delen.

Dit proces kostte me zeker een jaar. En langzaam maar zeker verdwenen er een heleboel angsten uit mijn leven. En daarmee een heleboel stress.

Stress is gewoon een ander woord voor angst. Je ervaart die bal in je buik omdat je bang bent. Zodra je die angst wegneemt zal de stress verdwijnen.

Dus vraag jezelf eens af waar je bang voor bent. En schijn het licht op deze angst.

Angsten zijn niet echt. Angsten zijn als de duisternis. Je kunt ze niet wegjagen, je kunt er niet tegen vechten. Maar zodra je er licht op schijnt verdwijnen ze. Liefde en aandacht verjaagt angsten zoals licht duisternis doet oplossen. :)

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test