Wanneer je je even niet zo goed voelt

Luister – sorry als ik je soms de indruk geef dat mijn leven perfect is. Ik schrijf op soChicken vooral over leuke dingen, omdat ik wil dat mensen blij worden van mijn werk. En meestal ben ikzelf ook blij – maar niet altijd.

Dipjes zijn er van tijd tot tijd. Ik heb ze, mijn vrienden hebben ze, Billy heeft ze. Alleen bij Jake heb ik ze nog niet mogen ontdekken.ย ๐Ÿฅฐ

Je kunt niet altijd op de piek van je bestaan leven. En dat hoeft ook niet. Het leven kent zijn natuurlijke eb en vloed. Een periode van opwinding en blijheid wordt vanzelf opgevolgd door een periode van – tja – minder opwinding en blijheid.

Het is niet erg

Laatst had ik een dipje. Ik voelde me lichamelijk niet zo fit, ik was veel moe. En ik voelde me mentaal niet op en top. Ik had vooral zin om op de bank te hangen, weinig zin om te werken en gewoon – algehele malaise.

Wat een ellende.

Nou, dat viel ook wel weer mee. Maar het viel onder andere mee omdat ik mezelf met rust liet. Ik weet dat dipjes komen en gaan, en dat het geen big deal is om even minder in mijn vel te zitten.

Soms weet ik niet eens waarom ik in een dipje zit. En ga ik het ook niet uitzoeken. Het enige wat ik doe is lief voor mezelf zijn, en zo zachtjesaan weer wat stappen richting de opwaartse spiraal zetten.

  • Zo ging ik lekker fietsen door de Delftse Hout, met fijne muziek aan.
  • Ik ging meer sporten (hardlopen, beetje stretchen en naar de sportschool), ook al had ik geen zin. En merkte na drie dagen dat ik me veel fitter voelde.
  • Ik ging gezonder eten. Want meestal zodra een dipje komt opzetten is ook het ongezonde eetseizoen geopend. Daar stak ik een stokje voor.
  • Ik ging schrijven in mijn dagboek.
  • Ik ging lekker langs de grachten wandelen met een goede vriendin en praten over het leven.
  • Ik ging op tijd naar bed en sliep wat langer dan normaal.

En binnen een paar dagen zat ik weer in een goede vibe. Ik voelde me fitter, liefdevoller, vrolijker, gelukkiger en had weer zin om te werken.

Dipjes helpen je groeien

Een dipje is vervelend, maar het is ook fijn. Het is een signaal van je onderbewuste dat het leven op deze manier niet bij je past, en dat het tijd is voor verandering.

Ik ontdekte bijvoorbeeld een paar dingen tijdens mijn dip:

  • Ik kom voor mijn gevoel te weinig in de natuur, terwijl me dat altijd zo gelukkig maakt.
  • Ik wil meer kleine avonturen ervaren met Billy en Jake, in het dagelijks leven. Het hoeven geen grote avonturen te zijn, zolang ik mezelf maar kan blijven uitdagen en nieuwe dingen met mijn gezin kan ontdekken.
  • Ik wil meer plezier beleven met goede vrienden. Leuke uitstapjes ondernemen, gezellig eten met elkaar, dat soort dingen.

Ik vond dat best een paar nuttige inzichten – ik heb ze meteen in de praktijk gebracht. En ik gebruik deze inzichten om mijn leven de komende tijd in een andere richting te sturen, zodat ik weer iets dichter bij de situatie kom die me het gelukkigst maakt.

Dit soort โ€˜downsโ€™ zijn interessant en leerzaam. En je hoeft er niet bang voor te zijn. Je mag je best een paar weken wat meer bleh voelen.

Maar ik vind altijd: blijf er niet in hangen. Leer je les, start de opwaartse spiraal voorzichtig weer op en kijk vooruit. Alles is tijdelijk, dus ook die dip. En jij bepaalt zelf hoe lang je erin wilt blijven zitten.

Ik ben fan van korte dipjes. Ik ken ook mensen die gek zijn op het drama, en kiezen voor lange dips. Prima.

Het is jouw leven. Dus jij bepaalt wat er gebeurt. Jij bepaalt hoe lang je door blijft modderen op Netflix & chocolade. Mijn advies: ga naar buiten, ga bewegen en wees lief voor jezelf. Zet kleine stappen in de juiste richting zonder jezelf te forceren.

Dan is dat dipje zo weer achter de rug, heb je weer iets over jezelf geleerd en kom je razendsnel weer terug in die fijne vibe.