Je huis is belangrijk voor je

De staat van je huis zegt veel over je. Is het vaak een rotzooi en slingert er overal vuile was rond? Dan ben je waarschijnlijk in je hoofd net zo warrig. Door je interieur lekker op te ruimen en op te frissen zul je jezelf ook beter en rustiger voelen.

Een fijne leefomgeving vormt de basis voor een fijn leven. Door ervoor te zorgen dat je weer helemaal blij bent met je eigen huis geniet je er meer van. Het wordt leuker om mensen uit te nodigen en zelfs gewoon een kopje thee op de bank wordt fijner.

1. Neem afscheid van overbodige spullen

Opruimen is altijd een goede manier om meer rust in je hoofd te creëren. Door afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt ontstaat er ruimte. Het zorgt voor een compacter huishouden waardoor het eenvoudiger wordt om op te ruimen en schoon te maken.

Wanneer je spullen opruimt moet je jezelf niet in de nesten werken. Werk altijd in kleine stukjes, en haal niet meteen een hele kamer overhoop. Voor je het weet ben je moe van al dat gedoe, en dan zit je midden in de troep.

Om effectief op te ruimen moet je eerst rommel maken. Je moet alles wat door je handen gaat beoordelen. Wil je het houden? Kun je het weggeven aan bekenden of de kringloopwinkel? Kun je het verkopen? Of is het rijp voor de afvalbak? En wanneer je het wilt houden, laat je het in je huis staan of moet het naar de berging? En welke plek moet het krijgen?

Streef naar een kamer met enkel spullen die je vaak gebruikt of waar je echt van geniet. Alles wat hier niet aan voldoet kun je wegbrengen. Lees ook ‘Alles Opruimen: 4 Gouden Regels!‘.

2. Verplaats de spullen die je hebt

Wij mensen wennen razendsnel aan onze omgeving. Wanneer je net bent verhuisd voelt het nog alsof je ‘op vakantie’ bent. Na slechts een paar dagen voelt je nieuwe huis echter als ‘thuis’, en is het hele vakantiegevoel al verdwenen.

Zo werkt het ook met die nieuwe vaas die je nu al niet meer ziet. Je went snel aan je huis, en daarom moet je het blijven veranderen om er plezier aan te blijven beleven.

Wek dus je mooie vaas weer tot leven door er een mooie bos bloemen of takken voor te kopen. Verplaats eens wat meubelstukken door je huis, en schuif je accessoires eens een beetje in de rondte.

Een kandelaar die altijd op de eettafel staat kan bijvoorbeeld je vensterbank helemaal tot leven wekken. Door creatief om te gaan met de spullen die je hebt kun je eenvoudig en goedkoop dat frisse gevoel in je huis creëren.

3. Koop wat nieuwe accessoires

Soms kunnen een paar simpele nieuwe accessoires heel ver gaan. Het is maar net wat je ermee doet. Een paar nieuwe kussens op de bank kunnen de sfeer van de zithoek compleet veranderen. Ook een nieuwe lamp, een beeld of ander decoratiemateriaal kan een leuke impuls geven.

Shoppen naar accessoires kan ontzettend leuk zijn. Met accessoires kun je echt jouw persoonlijke stempel op je huis drukken. Heb je geen zin om bakken met geld uit te geven aan al die mooie nieuwe spulletjes? Laat je dan inspireren in de dure winkels, en probeer vervolgens zelf dezelfde sfeer te bereiken met spullen uit goedkopere winkels.

4. Haal leven in huis

Ga even naar een bloemenwinkel of een tuincentrum en zoek wat leuke bloemen en planten uit. Haal leven in huis. Planten zorgen voor een prettig klimaat, en zuiveren bovendien de lucht op natuurlijke wijze. Daarbij komt dat natuur in huis een kalmerende werking heeft.

Je kunt natuurlijk ook buiten op zoek gaan naar leuke natuurlijke decoratie. Denk hierbij aan takken, bloemen, schelpen, drijfhout en ga zo maar door.

Heb je een mooie plant gekocht? Lees dan altijd de verzorgingsbijlage zodat je precies weet hoe je je nieuwe aanwinst zo gezond mogelijk kunt houden. Gezonde planten hebben een frisse uitstraling!

Heb je geen zin om nieuwe planten te kopen? Kijk dan eens of je een plant kunt verpotten. Op die manier kun je de plant een nieuwe uitstraling geven waardoor je hem weer eens op een andere plek neer kunt zetten.

5. Maak de kamer persoonlijk

Ga eens aan de slag met je leukste foto’s. Laat ze afdrukken op verschillende formaten en plaats mooie fotolijsten in je huis. Foto’s maken je huis persoonlijk en warm, en bovendien is het een goedkope manier om je interieur op te lappen.

6. Een nieuw kleurtje in je huis

Kleur doet veel met een mens. In een rode kamer voel je je sneller actief en opgewonden, in een witte kamer voel je je eerder rustig en sereen. Bekijk eens of je misschien een nieuwe kleur in jouw woonkamer kunt introduceren.

Hierbij hoef je niet meteen je hele kamer opnieuw te schilderen. Soms kan het verven van een klein stukje muur al een heel leuk effect hebben. Daarbij kun je deze nieuwe kleur ondersteunen met wat accessoires, zoals leuke kussens op de bank.

Een nieuwe kleur kan frisse energie in je huis brengen. Bovendien is het voor je bezoekers ook altijd weer een verrassing!

7. Beloon jezelf!

Ben je klaar met je nieuwe opgelapte interieur? Beloon jezelf dan door direct te genieten van je nieuwe woonkamer. Nodig wat mensen uit voor een gezellig avondje, of ga lekker een boek lezen op de bank.

Geniet extra van je huis. Een frisse woonkamer geeft je namelijk nieuwe energie. En nu je er nog niet aan gewend bent is het extra leuk!

Meer tips om je interieur aan te pakken?

Het onderstaande boek leert je hoe je een stijlvol, persoonlijk en functioneel interieur kunt maken waarin je rekening houdt met de effecten van kleur, proporties, ruimte-indeling én je eigen levensstijl en behoeften. Het boek laat je zien dat je ideale interieur geen bakken met geld hoeft te kosten.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test