1. Terug naar de basis

Overvloed is geweldig, maar niet altijd. Wanneer we worden overladen door betekenisloze spullen, keuzestress, prestatiedruk en andere dingen die we niet willen, dan is overvloed vervelend. Maar waarom zouden we rond de kerstdagen geen ruimte maken voor een overvloed aan de dingen die we willen?

Rust, aandacht, vrijgevigheid, kwaliteit, kalmte, liefde en warmte bijvoorbeeld. Houd je kerstfeest simpel, en focus je op de dingen die er voor jou echt toe doen. Het contact met een paar dierbaren.

Kerst is een unieke tijd in het jaar waar mensen tijd voor elkaar nemen. Koester dat moment, en verlies je niet in alle zaken die er eigenlijk niet echt toe doen.

De meest geweldige kerst herinneringen draaien meestal niet om spullen, decoratie, eten of cadeaus. Ze draaien om de fijne tijd die je hebt met de mensen van wie je het meeste houdt. Investeer dus in zulke herinneringen door je aandacht te richten op datgene waar het omdraait.

Zet de schermen uit, leg je smartphone weg en breng je aandacht naar het moment. Dat maakt alles een stuk simpeler.

2. Focus minder op spullen

Meer en meer lijkt het kerstfeest te draaien om materialisme. Om nieuwe spullen, om eindeloze decoratie en cadeaus. Kinderen en volwassenen zitten vol verwachtingen rond de kerstboom, en voelen zich soms zelfs teleurgesteld als hun perfecte kado er niet tussen zit.

Er zijn manieren om het materialisme een beetje uit het kerstfeest te halen. Hieronder enkele tips.

  • Haal het budget voor de cadeaus naar beneden.
  • Maak van het uitpakken van de cadeaus niet de belangrijkste gebeurtenis, maar een bijzaak. Kies iets anders als belangrijkste gebeurtenis (zoals een spelletje, samen eten of een uitstapje).
  • Trek lootjes, zodat iedereen maar één cadeau hoeft te kopen, en ook maar één cadeau ontvangt.
  • Doe een dobbelspel, waarbij je samen speelt om aardigheden. Stimuleer mensen om 'nuttige' cadeautjes kopen die echt gebruikt worden.
  • Organiseer een 'White Elephant Party', waarbij iedereen iets leuks inpakt dat hij of zij nog in huis heeft liggen. Of, waarbij iedereen tweedehands dingen zoekt in kringloopwinkels. Dit is ook leuk te combineren met een dobbelspel.
  • Doe niet aan kado's (de meest eenvoudige optie).

Het geven van een cadeau is natuurlijk een mooie traditie en een fijn gebaar. Zeker als iemand de moeite heeft genomen om een leuk persoonlijk cadeautje uit te zoeken. Probeer te voorkomen dat het kerstfeest draait om overbodige spullen, en maak het uitwisselen van cadeaus een waardevol onderdeel van het kerstfeest.

3. Kies voor doeltreffende decoratie

Creëer zoveel mogelijk kerstsfeer met zo weinig mogelijk decoratie. Dit doe je door bijvoorbeeld te kiezen voor een mooie kerstboom, een paar kaarsen en een paar mooie accessoires.

Je creëert geen kerstsfeer door allerlei frutsels in je huis te zetten met hulstblaadjes of kerstmannetjes erop. Het zien van een kerstboompje op een tafelkleed maakt nog niet dat dit kleed je huiskamer in kerstsfeer brengt.

Houd het simpel, doeltreffend en elegant. Met een paar simpele accessoires én natuurlijk een mooie kerstboom breng je eenvoudig je hele huis in kerstsfeer. Gooi er nog een lekker kerstmuziekje tegenaan en je kerstgeluk kan niet op!

4. Kies voor geweldig simpel eten

Het is niet nodig om helemaal overboord te gaan met je hapjes en diners om toch een geweldig kerstfeest te hebben. Sterker nog, een kerstdiner is ook geslaagd als niet iedereen dronken en met een opgeblazen gevoel wegloopt van tafel. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen zo'n diner achteraf meer op prijs stellen!

Kies, in plaats van een tafel vol met eten voor een paar simpele gerechten, en kies voor goede ingrediënten. Laat kwaliteit, niet de hoeveelheid, de boventoon voeren.

Natuurlijk wil je lekker eten met kerst. Maar waarom zou je je volledig volstoppen? Kies voor minder eten maar beter eten. Bovendien is een simpeler kerstdiner makkelijker te bereiden. Dat betekent dat je minder tijd in de keuken doorbrengt, en meer tijd met de mensen van wie je houdt. En dat is uiteindelijk het meest belangrijk.

5. Geniet van ieder moment

Kerst is een tijd van vrolijkheid, van samenzijn en gezelligheid. Waarom zou je deze kostbare dagen besteden aan rondrennen en regelen?

Neem regelmatig een moment om je aandacht in het hier en nu te brengen. Om te genieten van de mensen om je heen, terwijl je een slokje neemt van je drankje. Zie hoe iedereen met elkaar kletst, voel de liefde in de kamer, hoor de muziek, ruik de lekkere geuren uit de keuken.

Maak je niet druk. Maak je vrolijk. Voel je dankbaar en gelukkig voor het moment, en ontspan. Op die manier kun je die kerstmagie die je misschien als kind hebt ervaren eenvoudig weer terug pakken. Niet oordelen maar observeren en genieten van wat is. Dat is de meest simpele manier om geweldige kerstdagen te hebben.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test