Artikel opslaan

Dit artikel is afkomstig van Leukegeit: Tips om je huishouden leuker en eenvoudiger te maken. Lees ook: opruimen voor dummies in 7 stappen.

Opruimen kan lastig zijn, zeker als je je inmiddels bevindt tussen allerlei rotzooi. Door te werken met de onderstaande 4 gouden regels van het opruimen heb je binnen de kortste keren geen last meer van rommel om je heen!

1. Maak een beslissing per item

Zodra je iets in je handen hebt maak je een beslissing wat ermee moet gebeuren. Doe dit niet per stapel, per hoop of per lade. Doe dit stuk voor stuk, want zo voorkom je dat je aanhikt tegen een grote berg spullen. Werk jezelf één voor één door de rommel heen!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Het gouden antwoord: Houden of wegdoen?

Bij elk ding wat je in je handen hebt doorloop je de volgende drie mogelijkheden:

  1. Wil ik dit houden?
  2. Zo niet, kan ik het weggeven (aan bekenden of de kringloopwinkel) of verkopen?
    Tip! Verkoop je boeken via Bol.com! Dan hou je er veel meer geld aan over.
  3. Zo niet, kan ik het weggooien?

3. Heb ik het nodig?

Simplicity is de nieuwe trend. Doordat we zoveel hebben moeten we kritischer worden. Als je besluit het ding te houden, vraag je dan af of je het echt nodig hebt. Heb je het de afgelopen 6 maanden gebruikt? Ga je het de komende 6 maanden gebruiken? Wat kost het om het eventueel te vervangen?

Als blijkt dat je het eigenlijk bijna nooit gebruikt, verkoop het dan of gooi het weg. Hoe minder spullen je hebt, des te makkelijker het is om je huis opgeruimd te houden!

4. Waar hoort het thuis?

Ieder ding in je huis heeft een ‘thuis’. Zoals de auto hoort op de parkeerplaats, hoort de knoflookpers in de keukenlade. Je studieboek hoort in je ladekast en de afstandsbediening naast de TV. Vraag je bij elk ding af waar het thuis hoort en leg het daar neer. Heeft het nog geen thuis? Zoek dan een goede plek, en leg het daar voortaan neer.

Op deze manier raak je niets meer kwijt. Vraag je ook af en toe af of het ‘thuis’ van het ding nog handig is. Als je de zaklamp in de kelder hebt hangen, maar altijd op zolder gebruikt moet hij misschien verhuizen!

Opruimen is makkelijk met deze regels

Werk stuk voor stuk, overweeg of je het nog nodig hebt en geef het een plekje. Je huis ziet er binnen de kortste keren georganiseerder uit en daardoor voel je je ook een stuk rustiger en lekkerder in je vel!

Wil je meer opruim-tips? Neem dan hier eens een kijkje. Wij raden je ook de onderstaande boeken aan, vol met praktische opruim-ideeën.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test